ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φόρος τιμής στους θρυλικούς Ντρέδες σε μυσταγωγία στο Σουλιμά!

0

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΑΣΙΓΙΩΡΓΟΥ

ekdilosi-3

Mια εκδήλωση – μυσταγωγία είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε προχθές το βράδυ στο Σουλιμά (Ανω Δώριο το λένε επισήμως ακόμη – γιατί;…).

Για εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης επρόκειτο, αλλά τελικά ήταν μια βραδιά εθνικής εγρήγορσης, ευαισθησίας, τιμής και μνήμης για τους θρυλικούς Ντρέδες. Ακούσαμε για τους αγωνιστές της ελευθερίας, τους σκληροτράχηλους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, τη ζωή, τα ήθη κι έθιμα, τις ντοπιολαλιές, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και όλα όσα προσδιορίζουν τα Σουλιμοχώρια και τα οποία αποτελούν την «πρώτη ύλη» του βιβλίου «Στη χούφτα του Θεού. Σουλιμά – Σουλιμοχώρια» της νεαρής συγγραφέως Αλεξάνδρας Αν. Τασιγιώργου, από τις εκδόσεις Δεδιμάδη.

Ο ιστορικός χώρος στη σκιά τον Αγιο Δημήτρη στο Σουλιμά ήταν διαμορφωμένος έτσι ώστε να χωρέσουν τόσοι πολλοί που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση από όλα τα σημεία της Μεσσηνίας, να βλέπουν τους ομιλητές και να τους ακούνε! Είπαμε πιο πάνω επρόκειτο για μια μυσταγωγία με τους ομιλητές να δίνουν με πολυδιάστατη προσέγγιση τόσο τα χαρακτηριστικά του έργου, όσο και την προσωπικότητα της νεαρής συγγραφέως.

Για το βιβλίο μίλησαν, προσεγγίζοντας το περιεχόμενό του και την προσωπικότητα της συγγραφέως με διαφορετική οπτική και κριτική παρουσίαση ο καθένας:

  • Στάθης Παρασκευόπουλος: ιστορικός, ε.τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων, δάσκαλος και συγγραφέας
  • Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αντιστράτηγος ΕΛ-ΑΣ ε.α, συγγραφέας, λογοτέχνης, λαογράφος
  • Μαρία Λιακάκη, ιστορικός, υπ. διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαιρετισμό απηύθυναν με θερμά και εγκωμιαστικά λόγια για την Αλεξάνδρα Τασιγιώργου ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, υπουργός, βουλευτής και συγγραφέας Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγγραφέα ιέρεια της παράδοσης και του ελληνισμού, καθώς και ο συγγραφέας-λαογράφος Δημήτριος Κολέτσος, που χαρακτήρισε το έργο «θησαυρό» τονίζοντας ότι η νεαρή συγγραφέας αποτελεί ελπίδα για το αύριο της Ελλάδας που δεν ζει τα καλύτερά της χρόνια!

Εμφανώς συγκινημένη η συγγραφέας, με σεμνότητα και καθάριο λόγο, εξήγησε εν ολίγοις τα κίνητρά της να γράψει αυτό το βιβλίο και ευχαρίστησε καθένα χωριστά απ’ όσους την βοήθησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο τολμηρό εγχείρημά της. Ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαιτέρως τους ομιλητές και την οικογένειά της για τη στήριξη και τη συμπαράσταση στη συγγραφή του έργου της που δεν στηρίζεται μόνο σε καταγραφές, ακούσματα και προσωπικές εμπειρίες από τα παιδιά της χρόνια, αλλά και σε έρευνα που η ίδια έκανε για να συγκεντρώσει το πολύτιμο υλικό που περιλαμβάνεται στο πολυσέλιδο βιβλίο της «Η χούφτα του Θεού».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Βικτωρία Γερόσταθου-Τασιγιώργου, εκπαιδευτικός και μητέρα της συγγραφέως, που ευχαρίστησε όλους για τα θερμά λόγια που ακούστηκαν για την οικογένεια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του αεικίνητου συζύγου της Αναστασίου Τασιγιώργου, που έχει γράψει και ένα σπουδαίο κείμενο «Αντί Προλόγου» στο βιβλίο της πολυτάλαντης συγγραφέως κόρης του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολύς κόσμος. Περιορίζομαι να αναφέρω την παρουσία του αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης Σωφρόνιου Βόγκα, του Βύρωνα Πολύδωρα, του αντιδημάρχου Τριφυλίας Γιώργου Τσακανίκα, του εκπροσώπου της Περιφέρειας Λεωνίδα Παπακώστα, του εκδότη του βιβλίου Πάνου Δεδεμάδη, του πρέσβη Χρίστου Κοντοβουνίσου και του αντιπροέδρου της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων Κώστα Ζωτόπουλου. Δεν αναφέρομαι στους πολλούς επώνυμους γιατί σίγουρα θα μας διαφύγουν πολλοί και δεν επιθυμούμε κανενός είδους διακρίσεις.  Αναφέρουμε μόνο ότι πολλοί από τους παρευρεθέντες ήταν Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Συλλόγων ετεροδημοτών από τα Σουλιμοχώρια, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων, λογοτέχνες, συγγραφείς, απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόεδροι ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και Σουλιμοχωρίτες της διασποράς εντός και εκτός Ελλάδας.

Ένα ρεπορτάζ για την εκδήλωση δεν θα μπορούσε, όσο και αν το επιθυμεί ο γράφων να μπει στην ουσία και το περιεχόμενο της εκδήλωσης που ήταν το βιβλίο της Αλεξάνδρας Τασιγιώργου. Ωστόσο και για να μην αδικήσω κανένα από τους σημαντικούς ομιλητές περιορίζομαι σε μια προγενέστερη δική μου μικρή αναφορά στο βιβλίο και τη συγγραφέα, Σημείωνα λοιπόν στη «ΦΩΝΗ» (24-5-2017):

«Η νεαρή συγγραφέας επιβεβαιώνει με το ύφος της ότι πρόκειται για σεμνή και χαρισματική νέα η οποία με αγάπη και μεράκι έσκυψε πάνω στις παραδόσεις, τα έθιμα και την καθημερινή ζωή στα αγαπημένα της Σουλιμοχώρια, τόπο καταγωγής της οικογένειάς της,  όπου η ίδια ως παιδί έζησε τα καλοκαίρια.  Το έργο της είναι αφιερωμένο «Στην ιερή μνήμη των θρυλικών Ντρέδων και Στους απανταχού Σουλιμοχωρίτες». Δημοσιεύοντας την επιστολή της να την ευχαριστήσουμε και να τη διαβεβαιώσουμε  ότι το έργο της είναι κυριολεκτικά ένας θησαυρός που εμπλουτίζει τη Μεσσηνιακή Βιβλιογραφία και έχει θέση σε κάθε Μεσσηνιακή βιβλιοθήκη. Το έργο της αξίζει να το διαβάσουν οι Μεσσήνιοι και ιδιαίτερα οι Σουλιμοχωρίτες.  Ιδιαίτερα δε γιατί το βιβλίο εγράφη από μία νέα κοπέλα, το αύριο της Ελλάδας, που ενέσκηψε με πραγματικό ενδιαφέρον αναδεικνύοντας θέματα ιστορίας, πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης».

 

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

Leave a Reply