ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδεία και περί «ορθοδόξων» Ταλιμπάν

0

Η  ΧΩΡΑ απέκτησε με οριακότατη κυβερνητική πλειοψηφία έναν ακόμα νόμο για την Ανώτατη Παιδεία, έναν νόμο κομματικό, που:

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ το σύνολο της αντιπολίτευσης.

ΕΧΕΙ συγκεντρώσει τις σοβαρές επιφυλάξεις, έως απόρριψη, από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, και

ΤΙΣ ΣΟΒΑΡΕΣ επισημάνσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, περί αντισυνταγματικότητας του νέου νόμου σε βασικά σημεία του.

ΕΠΙ της ουσίας ο καινούργιος -κομματικός- νόμος για την Ανώτατη Παιδεία καταργεί ή θέτει υπό ασφυκτικό έλεγχο το «αυτοδιοίκητο» των πανεπιστημίων, δυσκολεύει και περιορίζει τον τρόπο λειτουργίας των ερευνητικών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αυξάνοντας τον έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας και τον εκάστοτε υπουργό και κυρίως υιοθετεί την πλέον διασταλτική ερμηνεία για το πανεπιστημιακό άσυλο, σε σημείο εξευτελισμού της πολύτιμης αυτής έννοιας.

ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ και τραγικό της ιστορίας είναι ότι ορισμένοι από τους φανατικούς υποστηρικτές του κομματικού αυτού νόμου για τα ΑΕΙ (π.χ., οι υπουργοί Γαβρόγλου, Τσακαλώτος κ.λπ.) περιφέρουν υπερηφάνως την ιδιότητα του αποφοίτου αγγλοσαξονικών πανεπιστημίων, τα οποία λειτουργούν εδώ και κάποιους αιώνες, έχοντας αποκλείσει διά παντός κομματικές αντιλήψεις και «καινοτομίες» που οι υπουργοί αυτοί επιβάλλουν στα ΑΕΙ της Ελλάδας.

ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ είναι ότι επί σειρά δεκαετιών ο νόμος για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πάει κι έρχεται, καταργείται και αλλάζει και φτου κι απ’ την αρχή, ανάλογα με τις κομματικές πλειοψηφίες, με εξαίρεση τον νόμο Διαμαντοπούλου, που συγκέντρωσε τον εξωφρενικό -για την ελληνική Βουλή – αριθμό ψήφων 255, για να… ξηλωθεί στη συνέχεια και αυτός».

***

ΤΑ ΙΔΙΟΜΟΡΦΑ ελληνικά ΑΕΙ.

ΕΤΣΙ τιτλοφορεί το άρθρο της η Κύρα Αδάμ και το απόσπασμα που παρέθεσα είναι νομίζω αρκετό για να διαπιστωθεί το σκεπτικό της.

ΚΙ ΟΛΑ αυτά με αφορμή το νέο νόμο για την Παιδεία που οριακά ψηφίστηκε και πέραν αυτού ουδέν.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ χαρακτηρίζεται ο νέος νόμος και μένει να δούμε αν διαψευστεί στην πράξη αυτή η άποψη στην οποία η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική, εμμένει.

ΟΣΟΝ αφορά τις ιδιομορφίες των ελληνικών ΑΕΙ, δεν νομίζω ότι χρειάζεται δικαιολογίες περί αυτών.

ΑΚΟΜΑ και στην τωρινή δυσχερή κατάσταση και τη γενικευμένη τάση για απαξίωση που παρατηρείται, υπάρχουν επιδόσεις που ξεχωρίζουν και από διδάσκοντες και από διδασκόμενους.

ΚΑΙ αυτές οι επιδόσεις σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να απαξιωθούν εν ονόματι τις οποιασδήποτε μίζερης και μικρόψυχης κομματικολογίας.

***

 ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ που ξεσηκώθηκε κατά των δηλώσεων του προέδρου της Βουλής περί ορθοδοξίας και ελλήνων, μόνο ως υποκριτική μπορεί να την εκλάβω και σίγουρα υποκρύπτει  σκοπιμότητα την οποία η αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωτίστως έσπευσε να την εκμεταλλευτεί θεωρώντας πως θα αποκομίσει κομματικά οφέλη.

ΑΛΛΑ και η Εκκλησία πάντως δεν πήγε πίσω που πλειοδότησε μάλιστα με τα όσα είπαν οι εκπρόσωποί της.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ πάντως δεν σήκωσε τους τόνους όσο κι αν είναι απίθανο να μην ενοχλήθηκε από τα όσα ο πρόεδρος της Βουλής είπε.

ΕΧΕΙ άδικο τελικά ο πρόεδρος της Βουλής;

ΔΙΚΙΟ έχει και το αυτονόητο είπε αλλά φαίνεται δυστυχώς ότι στη χώρα μας κάποιοι έχουν λόγους να θεωρούν τους ορθόδοξους ως Ταλιμπάν.

ΟΣΟ για το τρίπτυχο «Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»,  ας όψεται η χούντα της 21ης Απριλίου που το έκανε παντιέρα.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply