ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τιμή και δόξα στον Κώστα Γεωργακά – “Ξαναζωντάνεψε” ο μεγάλος γλύπτης και ευεργέτης στην εκδήλωση της Φωνής στο Σιδηρόκαστρο

0

ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Με τη φράση «Τιμή και δόξα στον Κώστα Γεωργακά» έκλεισε το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, στην εκδήλωση της «ΦΩΝΗΣ» και των τριών Συλλόγων του Σιδηροκάστρου, το Σάββατο στο αλώνι της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου προς τιμήν του παγκοσμίου φήμης γλύπτη και μεγάλου ευεργέτη του Σιδηροκάστρου  Κώστα Γεωργακά! Ο κ. Νίκας σημείωσε το γεγονός ότι αγάλματά του έχουν τοποθετηθεί και στην Καλαμάτα (Παπαφλέσσας και Ηρώον 9ου Συντάγματος)  και εξήρε την προσωπικότητα και την διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτεχνική αξία του τιμώμενου προσώπου, ενώ αναφέρθηκε στα ορεινά χωριά, τονίζοντας ότι έχουν μεγάλη συνεισφορά στη χώρα, τον πολιτισμό και την επιστήμη γιατί έχουν… βγάλει μεγάλα μυαλά! Ο κ. Νίκας συνεχάρη τη «ΦΩΝΗ» και τους Συλλόγους του Σιδηροκάστρου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της σε αντίθεση με … πανηγυριώτικες εκδηλώσεις της γουρνοπούλας! Υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης επίκαιρης μελέτης για τα χωριά της ορεινής Τριφυλίας με πυρήνα τη Νέδα και την παραποτάμια περιοχή, ενώ μετά την εκδήλωση δεσμεύτηκε στους διοργανωτές να αφιερώσει το όνομα του σπουδαίου γλύπτη Κώστα Γεωργακά σε δρόμο της Καλαμάτας!

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην εκδήλωση που ξεκίνησε με 4λεπτο βίντεο από το messinia view με τα αγάλματα του Κώστα Γεωργακά στο Σιδηρόκαστρο, ο Θανάσης Κυριαζής καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και συνεχάρη τη «Φ» που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία για την εκδήλωση, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός της δωρεάς των αγαλμάτων επί προεδρίας του στην Κοινότητα από τον Κώστα Γεωργακά στη γενέτειρά του.

  • Ο συντονιστής της εκδήλωσης Θαν. Παντές αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Κώστα Γεωργακά και στους λόγους φυγής του από την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς.
  • Ο γλύπτης Γιάννης Γκούζος, πρόεδρος στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας στάθηκε στην καλλιτεχνική αξία των γλυπτών του Κ. Γεωργακά και στη μεγάλη του κληρονομιά στο Σιδηρόκαστρο προτείνοντας την αξιοποίηση και ανάδειξή τους για εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς.
  • Ο Γιάννης Χριστόπουλος, εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή, το έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του στην Ελλάδα, τον κόσμο και το Σιδηρόκαστρο. Αναφέρθηκε στην αντιστασιακή δράση του καλλιτέχνη και στην αξία της μεγάλης του προσφοράς στο Σιδηρόκαστρο.
  • Η Μαρία Λιακάκη, ιστορικός, υπ. Διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, παρουσίασε τον Κώστα Γεωργακά από τα παιδικά του χρόνια στο Σιδηρόκαστρο, με εξαιρετικές περιγραφές, μέχρι και το απόγειο της καλλιτεχνικής του καριέρας. Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου για την ανάδειξη της μεγάλης προσφοράς του στο Σιδηρόκαστρο, αλλά και στη στενή σχέση του αείμνηστου Κ. Γεωργακά με τους Σιδηροκαστρίτες και τον Σύνδεσμο.
  • Ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αντιστράτηγος ε.α. και συγγραφέας αναφέρθηκε στη σχέση του με τον αείμνηστο Κώστα Γεωργακά, διηγούμενος συγκινητικές ιστορίες που του είχε αφηγηθεί και υπογράμμισε τη μεγάλη του αγάπη για το Σιδηρόκαστρο και τους ανθρώπους του, παρ’ ότι είχε πικρές αναμνήσεις από το θάνατο του πατέρα του και τριών από τις 4 αδελφές του από την ισπανική γρίπη.
  • Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Τσακανίκας, που συνεχάρη τη «ΦΩΝΗ» και τους Συλλόγους για τη σημαντική εκδήλωση τιμής και μνήμης στον γλύπτη και άνθρωπο Κώστα Γεωργακά που με το έργο του και την προσφορά του τιμά το Σιδηρόκαστρο και ολόκληρη την Τριφυλία.
  • Την εκδήλωση έκλεισε ο διευθυντής της «ΦΩΝΗΣ» Θανάσης Τσαμούλης που ευχαρίστησε ξεχωριστά τον καθένα από τους ομιλητές και τους συνδιοργανωτές συλλόγους, καθώς και το δήμαρχο Καλαμάτας και τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας. Ευχαρίστησε τέλος τους εκπροσώπους των Συλλόγων Καλιτσάνων και Πλατανιτών και τους «Ελληνομνήμονες» για την παρουσία τους και δεσμεύτηκε ότι η «ΦΩΝΗ» σε συνεργασία με φορείς και πολίτες θα συνεχίζει τις εκδηλώσεις σε χωριά της Τριφυλίας και τα επόμενα χρόνια το καλοκαίρι στη λογική της απόδοσης τιμής και αναγνώρισης του έργου Μεσσηνίων Δημιουργώ, όπως από τη δεκαετία του 1980 έκανε μέσω της ομώνυμης στήλης του αείμνηστου Διον. Πιτταρά ( και όχι μόνο…) αλλά των εκδόσεών της. Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της «Φ» για τον Κ. Γεωργακά, τον οποίο είχε γνωρίσει, τονίζοντας ότι ήταν ένας μεγάλος της Τέχνης, αλλά και εξαιρετικός άνθρωπος, μαχητής της ζωής και αγωνιστής για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μικρή δεξίωση προς τους ομιλητές και διοργανωτές στην ταβέρνα «Ο αδερφός του Μπάμπη» στην πλατεία του χωριού και στη βάση της σκάλας των 88 βαθμίδων, όπου έχουν τοποθετηθεί τα έργα του Κ. Γεωργακά προσδίδοντας στο Σιδηρόκαστρο το προσωνύμιο «Το χωριό των Αγαλμάτων».

Και κλείνουμε όπως ξεκινήσαμε: Τιμή και δόξα στον δημιουργό, ευεργέτη και άνθρωπο Κώστα Γεωργακά!

236 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply