ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Bύρωνα Πολύδωρα: «Διδαχές Αριστοτέλους στο σήμερα» (Αθήνα Δεκ. 2016)

0

Μπορεί ο τ. βουλευτής, υπουργός και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βύρων Γ. Πολύδωρας να μην είναι ενεργό μέλος της σημερινής Βουλής – γιατί έτσι το’θελαν κάποιοι – είναι όμως ενεργός ως λόγιος με τα βιβλία που κάθε τόσο μας προσφέρει.

Του Στάθη Παρασκευόπουλου

Ετσι είναι πάντα μαζί μας και στέκεται όρθιος στις επάλξεις «και μόνος και μετά πολλών»  απέναντι σ’ όλο αυτό το «τσουνάμι» της παγκοσμιοποίησης που θέλει να κόψει ρις ρίζες του υπεραιωνόβιου δέντρου της φυλής μας, που έχει ως θαλερά κλαδιά του: τη γλώσσα, την ελευθερία, την αρετή, τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ανθρωπιά. Νάτος πάλι, δηλώνει παρών με το 50ο! βιβλίο του, που το τιτλοφορεί: «Διδαχές Αριστοτέλους στο σήμερα». Ξαφνιάζει, θα έλεγε κανείς, πως ένας μη φιλόλογος καταπιάνεται μ’ ένα τέτοιο θέμα. Δεν χρειάζεται όμως. Γιατί,  ο Πολύδωρας ξέρει Γράμματα (με Γ κεφαλαίο) όσον ολίγιστοι και είναι κάτοχος όλης της αρχαίας Γραμματολογίας μας, η οποία τον εμπνέει και του κατευθύνει τη ρότα του που είναι πάντοτε ευθεία γιατί το λιμάνι που τον καρτερεί ακούει στο όνομα Ελλάδα. Και είναι αυτή του η εργασία, που κυοφορήθηκε ύστερα από «απαίτηση» του Σχολάρχη του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2400 χρόνων απ’ τη γέννηση του Σταγειρίτη φιλοσόφου), ένα «προϊόν αγάπης κι ευγνωμοσύνης» του γράψαντος προς τον κορυφαίο Δάσκαλο όλων των εποχών, που τον «έκανε να νιώθ(ει) περήφανος στα ξένα που περπατούσ(ε) για την καταγωγή (του)». Είναι η μεγάλη αρετή της ευγνωμοσύνης σ’ εκείνον, που σου προσφέρει και που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι πιο πάνω απ’ τους άλλους πολίτες αυτού του κόσμου. Τρομάζει κανείς να ψαύσει αυτόν τον ογκόλιθο του πνεύματος και της φιλοσοφίας, όσο «γραμματισμένος» κι αν είναι «Ο Πολύδωρας όμως το τόλμησε ερανίζοντας κι επιλέγοντας αναφορές και διδαχές του μεγάλου φιλοσόφου, που ήρθαν ως απάντηση στην «απαίτηση» «τι θα ήθελες να σε διδάξει ο Αριστοτέλης σήμερα». Κι έχουμε ανάγκη εμείς οι Νεοέλληνες, που εξοστρακίζουμε – τρομάρα μας! – απ’ τα Σχολεία μας τον «Επιτάφιο» του Περικλή (αυτόν τον ύμνο στη δημοκρατία) και την «Αντιγόνη» (αυτό τον αίνο στην αγάπη), έχουμε, λέω, ανάγκη απ’ τις διδαχές του Αριστοτέλη, όπως τις κορφολόγησε, απ’ τον αειθαλή ανθώνα του, ο Πολύδωρας και μας τις παρουσιάζει ευσύνοπτα στο βιβλίο του περίπου εκατό σελίδες του με μια γλώσσα δωρική, στέρεη και πάντα γλαφυρή, που αν και δημοτική καθαρή και αμόλευτη, διανθίζεται και με λέξεις της αρχαίας και της καθαρεύουσας – ενιαία και εξελισσόμενη είναι η γλώσσα – αλλά και από ξένες λέξεις – δίνει και παίρνει μια γλώσσα – με μια γραφή, κοντολογίς, που αγαπιέται κι ευφραίνει γραμματιζούμενους και μη. Τ’ άφησα αυτό το βιβλίο, όταν – με την τελευταία σελίδα του – με άφησε.

Μια εργασία, προσφορά στο ομιχλώδες σήμερα, μια δουλειά αφύπνισης και προβληματισμού – ιδιαίτερα θα’ λεγα για τους πολιτικούς μας – ένα βιβλίο ογκόλιθος αντίστασης στους καιρούς του χαλασμού και της πνευματικής παρακμής μας. Σ’ ευχαριστώ, καλέ μου φίλε, για το δώρο σου και την εγχάρακτη αφιέρωσή σου που μ’ έκανε, άλλη μια φορά περήφανο, γιατί γεννήθηκα Ελληνας. Να’σαι καλά και να μας κερνάς με τέτοιο κρασί.

 

 

Leave a Reply