ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Πύλο τα οστά του Κωστή Τσικλητήρα με την ιστορία να… ζωντανεύει στην περιοχή!

0

Ενα όνομα, μια ιστορία… Ο Κωστής Τσικλητήρας από την Πύλο, ήταν ένας αθλητής με πολύ μεγάλες διακρίσεις στο στίβο κυρίως, ενώ έπαιξε και ποδόσφαιρο.

Ήταν πρώτος πανελληνιονίκης 20 φορές, σε πέντε διαφορετικά αγωνίσματα μέσα σε 6 χρόνια και κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ σε τρία στυλ άλματος. Κατέκτησε από 2 μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων, με το χρυσό του 1912 στη Στοκχόλμη, να αποτελεί επί σειρά δεκαετιών ορόσημο σε πλήθος επιπέδων της ελληνικής ολυμπιακής ιστορίας, με χαρακτηριστικότερο γεγονός ότι ίδια επιτυχία δεν επαναλήφθηκε στο στίβο, παρά 80 χρόνια αργότερα, όταν το 1992 η Βούλα Πατουλίδου με επίδοση 12.64 στα 100μ. εμπόδια, γινόταν η πρώτη Ελληνίδα που κατακτούσε χρυσό μετάλλιο. Τα, ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο, μετάλλια, τον κατατάσσουν πρώτο στους Έλληνες Ολυμπιονίκες με τα περισσότερα στο σύνολο, από κοινού με τον Πύρρο Δήμα (3-0-1) και το φίλο-συναθλητή του, Νίκο Γεωργαντά (επίσης 1-2-1, όπου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν αναγνωρίζει πλέον τα 3 των Μεσοολυμπιακών το 1906). Ο Κωστής Τσικλητήρας, ο αθλητής – σύμβολο, επέστρεψε… μετά από πολλά χρόνια στη γενέτειρά του, καθώς με την καθιερωμένη επισημότητα, τα οστά του εναποτέθηκαν στο σπίτι του, που δεσπόζει στο λιμάνι της περιοχής, κι έτσι ο πρώτος Ολυμπιονίκης της Ελλάδος στο εξωτερικό και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Κωστής Τσικλητήρας θα αναπαύεται στην πατρίδα του, την αγαπημένη Πύλο.

ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΗΧΗΡΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Στην εκδήλωση, παρευρέθη πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων, με δυναμικό «παρών», να δίνει και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατάγεται επίσης από την Πύλο, από έναν τόπο που λατρεύει και ποτέ δεν ξεχνά. Τα οστά του Ολυμπιονίκη,  που ταξίδεψαν… από το Α΄ Κοιμητήριο Πατρών με τη συνοδεία του πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Ηλία Γουρνά και του ναυάρχου του Λιμενικού Σώματος Πελοπίδα Αγγελόπουλου, υποδέχθηκαν στην είσοδο της πόλης, πολλοί ντόπιοι και επισκέπτες! Στη συνέχεια, με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον αθλητή Γιάννη Δημητρόπουλο, μεταφέρθηκαν στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προκειμένου να τελεσθεί το τρισάγιο εις μνήμη του μεγάλου Έλληνα αθλητή!
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πύλου και Μεθώνης, ο Λαογραφικός Όμιλος Χώρας, ο Ναυταθλητικός Όμιλος Πύλου, ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Πύλου, ο Αθλητικός Όμιλος Τσικλητήρα και η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος, συνόδεψαν τα οστά του Ολυμπιονίκη, από την εκκλησία μέχρι το σπίτι του, στην αυλή του οποίου και τοποθετήθηκαν,ακριβώς μπροστά από το άγαλμά του, με όλες τις τιμές. Στεφάνια, στη μνήμη του Ολυμπιονίκη, κατέθεσαν ο πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη, ο πρόεδρος της Πύλου Ηλ. Γουρνάς και η συγγενής του Ολυμπιονίκη, Καλ. Τσικλητήρα. Όλοι, είχαν να μιλήσουν με δέος και θαυμασμό για το μεγάλο Ολυμπιονίκη από την Πύλο, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή της προβολής του ντοκιμαντέρ με συλλεκτικές σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη και με αποσπάσματα από τη συμμετοχή του  Έλληνα Ολυμπιονίκη, του Jens Lind. «Σήμερα υλοποιείται ένα όνειρό μας, να φέρουμε τα οστά του Τσικλητήρα πίσω στον τόπο που γεννήθηκε. Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, διότι από του χρόνου, εδώ, στο Δημοτικό μας στάδιο θα αναβιώσουμε τους αγώνες, ώστε κάθε χρόνο να γιορτάζουμε στην Πύλο τον Ολυμπιονίκη μας», δήλωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνία Ελ. Αλειφέρη, χαρακτήρισε την εκδήλωσε, ως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και παιδαγωγικού χαρακτήρα. «Η τοπική κοινωνία της Πύλου, τιμά και αναδεικνύει τα πρότυπα όπως ο Κωστής Τσικλητήρας, γεγονός που αναμφισβήτητα δίνει ελπίδα για το παρόν και το μέλλον», δήλωσε η κα Αλειφέρη, με την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Βούλα Κοζομπόλη να τονίζει πως «ο Τσικλητήρας μας εμπνέει και μας δείχνει το δρόμο να μπορούμε να παλεύουμε και να κερδίζουμε. Με τα κατορθώματα του μας δίδαξε τόσο τις Ολυμπιακές αξίες και το ευ αγωνίζεσθε, όσο και την τόλμη και την ανδρεία». Στον τεράστιο αθλητή από την Πύλο, αναφέρθηκε και ο ναύαρχος Πελ. Αγγελόπουλος, δηλώνοντας πως «ήταν ένα όνειρο όλων των κατοίκων της Πύλου, να μεταφερθούν τα οστά του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη στη γενέτειρά του και έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστούμε το δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη που μας επέτρεψε να γίνει η ανακομιδή των οστών από το Α’ Κοιμητήριο Πατρών. Συγχαίρουμε το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος και το Δημοτικό Συμβούλιο, διότι αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας και την πραγματοποίησαν». Ξεχωριστές, ήταν και οι δηλώσεις της Καλλιόπης Τσικλητήρα, συγγενούς του Ολυμπιονίκη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑ

«Η σημερινή εκδήλωση ήταν χρόνια επιθυμία της οικογένειάς μας. Είναι γνωστό ότι το ήθος και οι αγωνιστικές επιδόσεις του Τσικλητήρα φώτισαν την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή χαρίζοντάς της περηφάνια και κύρος. Αν κάθε ένας από εμάς, στις συνθήκες που ζούμε, δείξει στον τομέα του το ίδιο πείσμα και την ίδια αποτελεσματικότητα θα πάμε καλύτερα», ανέφερε η κα Τσικλητήρα, με την οικογένεια αυτή, να έχει πολλαπλά… στιγματίσει την Πύλο.

ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Κωστής Τσικλητήρας, γεννήθηκε στην Πύλο στις 30 Οκτωβρίου 1888 από αριστοκρατική και ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας του, Ηρακλής, ήταν γιατρός και διετέλεσε δήμαρχος από νεότατη ηλικία στην ευρύτερη περιοχή Πύλου επί σειρά ετών (1879 με 1895) και προξενικός πράκτορας της Γαλλίας στην πόλη, η δε μητέρα Μαριγώ, ανήκε στο γνωστό τοπικό γένος των Καλογερόπουλων (αδελφή του Δημητρίου, βουλευτή, νομάρχη και Έλληνα πρόξενου στην Τυνίδα). Ο Κωστής, ήταν ο μεσαίος αδελφός της μεγαλύτερης Ελένης και του Σταύρου (Λούλη), ο οποίος παραιτούμενος από πρωτοδίκης, υπήρξε μεταξύ όσων το 1930 ίδρυσαν το αριστερού προσανατολισμού Αγροτικόν Κόμμα Ελλάδος (αρχικά υπό τον Ι. Σοφιανόπουλο) και βουλευτής μετά τις εκλογές του 1932 και 193.
Εκτός από πολιτικούς, δικαστικούς, επιστήμονες νομικής και ιατρικής, η οικογένεια έχει να επιδείξει και άλλους αθλητές, όπως το Λεωνίδα, ο οποίος μετείχε πριν από εκείνον σε Ολυμπιακούς, συγκεκριμένα το 1896 ως αθλητής του μονόζυγου κατά τους εναρκτήριους της σύγχρονης περιόδου στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περ. Μαντάς, η συντονίστρια έργου και αποτελεσματικότητας Μεσσηνίας, Αντ. Μπούζα, ο περιφερειακός σύμβουλος Άγγ. Χρονάς, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Πύλου-Νέστορος, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Αγγ. Σίμωσι, οι πρώην δήμαρχοι Πύλου-Νέστορος, εκπρόσωποι της 120 Π.Ε.Α., του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, του Λιμεναρχείου και του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, καθώς και οι πολιτευτές Λεων. Φιλιππόπουλος και Μ. Χρυσομάλλης.

 

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply