ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκαναν… πίσω οι δήμαρχοι για τα σκουπίδια – Ορισαν συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ στις 8 Σεπτεμβρίου

0

ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ

Μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και τα… τσαλιμάκια μιας χούφτας δημάρχων της Πελοποννήσου, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) αποφάσισε τελικά, να συνεδριάσει, όπως όφειλε να είχε κάνει εδώ και μήνες, για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων! Στο Φορέα άλλωστε, πέφτει το βάρος της απόφασης για την υπογραφή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει πάρει το πράσινο «φως» της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Μετά το περιθώριο που έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, με κάποιους από αυτούς, να έχουν προβεί σε δηλώσεις και από την Καλαμάτα και αφού ξεκαθάρισαν πως δεν έχει να παρέμβει κανείς άλλος, πέραν των ίδιων των δημάρχων, ο πρόεδρος του Γιάννης Γρυπιώτης κάλεσε χθες του δημάρχους να προσέλθουν στην κρίσιμη συνεδρίαση που ορίστηκε για την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, όπως ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του έργου και επεσήμανε πως πρέπει κάποιοι συνάδελφοί του, να αφήσουν στην άκρη το πολιτικό κόστος! «Το πρόβλημα αυτό, μας ταλαιπωρεί 30 χρόνια και δεν το λύνουμε γιατί δε θέλουμε», δήλωσε με νόημα ο κ. Νίκας και συνέχισε «Μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο διαρκείας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ανάληψη δράσεων, ελέω πολιτικού κόστους. Το κόστος πρέπει να το αναλάβουμε όλοι μαζί και το δήλωσα ευθαρσώς στον υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, όταν ήταν στην Καλαμάτα. Θα είναι κρίμα να χαθεί και αυτή η δημοτική περίοδος, χωρίς να έχει λυθεί αυτό το τεράστιο ζήτημα, που είναι μείζον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», ανέφερε ο δήμαρχος, που επεσήμανε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση! «Βέβαια, οι χωματερές βολεύουν γιατί δεν ξοδεύουμε χρήματα, μπορεί να μη βλέπουμε το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αλλά και τα πρόστιμα έρχονται…», σημείωσε και επανέλαβε τη θέση του για τον ΦΟΔΣΑ, ο οποίος όπως είπε, δεν μπορεί να… συνεχίσει ως συνδικαλιστικό Σωματείο.

 

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο ΦΟΔΣΑ

«Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) να γίνει Α.Ε.! Να έχει δηλαδή μετοχές, ανάλογα με τα σκουπίδια που παράγει ο κάθε Δήμος. Για ‘μένα, κάθε Φορέας που έχει σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, πρέπει να λειτουργεί με τους όρους της οικονομικής επιστήμης και όχι ως συνδικαλιστικό Σωματείο», ανέφερε ο δήμαρχος, σχολιάζοντας τα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. «Η Καλαμάτα, παράγει πάνω από το 50% των απορριμμάτων στη Μεσσηνία και από τις 13 έδρες, έχει μόνο τις 3 στο ΦΟΔΣΑ, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα! Πρέπει να έχουν περισσότερο λόγο, ατοί που παράγουν περισσότερα απορρίμματα», τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας, που ενημέρωσε για τις σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου.

ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

«Η ένταξη και χρηματοδότηση του τρίτου μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου, από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα πάρει όλα τα νερά ανάντη της πόλης στη συγκεκριμένη περιοχή και θα βοηθήσει αποφασιστικά και σε μέτριες καταστάσεις βροχοπτώσεων, όπου είχαμε πάντα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Νικας, επισημαίνοντας πως 11 μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016, έχουν ενταχθεί τρία έργα προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ. «Το πρώτο, από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο που έχει εκτελεστεί στο 30%, το δεύτερο από το Νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα, που είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το τρίτο αυτό που θα δημοπρατηθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η μελέτη του Μορέα που αγκαλιάζει όλη την περιοχή ανάντη της Καλαμάτας μέχρι το Πήδημα», δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας, που ευχαρίστησε τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και συνεχάρη τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Δημήτρη Βεργόπουλο για την ετοιμότητα όσον αφορά στην ένταξη των έργων.
Παράλληλα, πολύ σύντομα, ενόψει του φθινοπώρου, ξεκινά και ο καθαρισμός των ρεμάτων από φερτά και όχι μόνο υλικά, προκειμένου να είναι η πόλη και ο Δήμος θωρακισμένη, στο ενδεχόμενο πλημμυρών.

ΑΘΩΑ… ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ!

Καταληκτικά και επειδή το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ, ο κ. Νίκας καθησύχασε όσους αγωνιούν για τα πλοία που βρίσκονται στο μεσσηνιακό κόλπο. «Πολλοί διαμαρτύρονται για τα καράβια τα οποία βρίσκονται στο μεσσηνιακό κόλπο. Δεν πραγματοποιούνται τεχνικές εργασίες παρά μόνο ο ανεφοδιασμός τους και παραμένουν μέχρι τέσσερις ημέρες το ανώτερο», δήλωσε ο δήμαρχος που πρόσθεσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από το Λιμεναρχείο να μειωθούν οι μέρες παραμονής τους σε λιγότερο από τέσσερις και να πραγματοποιούνται συνεχής έλεγχοι ώστε να μην υπάρχει -και δεν υπάρχει- κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply