ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί Παιδείας, ισότητας κ.ά.

0

«Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ Μητσοτάκης καταθέτοντας στη Βουλή τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία έθεσε ένα ουσιαστικό ζήτημα που μέχρι σήμερα κανείς δεν τολμούσε να προσεγγίσει.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ του ΣΥΡΙΖΑ και του εξ αγχιστείας συγγενούς της  προκειμένου να αναπολήσουμε τη χαμένη γοητεία της σοσιαλιστικής ουτοπίας, ή με τις δυνάμεις του φιλελευθερισμού για μια κοινωνία ελεύθερων και δημιουργικών πολιτών;

ΜΕ ΤΗΝ ισότητα προς τα κάτω ή με την ελευθερία της επιλογής κάθε ανθρώπου να επιλέξει αυτό που του αρέσει υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης των ίσων ευκαιριών;

ΑΥΤΟ το ιδιαίτερα συκοφαντημένο ερώτημα έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας! Και ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ειλικρινής. Παραδέχθηκε ότι το κόμμα του πιστεύει στην ισότητα προς τα κάτω.

ΠΙΣΤΕΥΕΙ στην ισότητα, με χρήματα βεβαίως που αφειδώς πληρώνουν όσοι ανταγωνίζονται σκληρά στην ελεύθερη αγορά, ομνύει στα συλλογικά πρότυπα και στη συνεργασία και φυσικά δήλωσε υπέρμαχος του κρατικού προγραμματισμού.

ΟΛΑ αυτά βέβαια με την απαραίτητη «φιλολαϊκή» ρητορική που ενίοτε χρησιμοποιούν τα κόμματα της Αριστεράς προκειμένου να κρύψουν τον αυταρχισμό που έχουν κληρονομήσει από το μοντέλο του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού με τον οποίο γαλουχήθηκαν.

ΤΩΡΑ, πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται ως κήνσορες της δημοκρατίας και της ελευθερίας οι υμνητές του Μαδούρο, αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά, υπό την έννοια ότι οι Ελληνες οφείλουν να προβληματισθούν γιατί τέτοιες αντιλήψεις είναι αποδεκτές στην Ελλάδα εν αντιθέσει προς άλλες χώρες.

ΑΛΛΩΣΤΕ μόνο στην Ελλάδα η Αριστερά μιλάει για ελευθερία και υπάρχει κόσμος που την πιστεύει.

ΑΠΟ την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κουβαλάει το κόμπλεξ του πολιτικού που αισθάνεται την ανάγκη να απολογείται για τις ιδέες του στην «οπισθοδρομική κομπανία» της κυβέρνησης.

ΣΥΝΕΠΩΣ, όσα είπε για την Παιδεία δεν αφορούν το κόμμα του, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

ΕΙΠΕ το αυτονόητο: Για να πάει μπροστά η χώρα, να έχει αξιόπιστη Παιδεία, χρειάζεται να απαλλαγεί από τον κομματισμό και να απεξαρτηθεί από το κράτος.

ΕΝ ΤΕΛΕΙ το κρατικό μονοπώλιο και όχι ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η αιτία της υποβάθμισης στην ποιότητα των σπουδών.

ΔΙΟΤΙ ο ρόλος του σύγχρονου κράτους δεν είναι να παρεμβαίνει δήθεν για το «δημόσιο συμφέρον», αλλά να το διαφυλάσσει παρέχοντας σε όλους ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση».

***

ΑΡΘΡΟ για την Παιδεία του Χάρη Παυλίδη μιας και το ζήτημα είναι στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες κι ας βρισκόμαστε για τα καλά στην καρδιά της αυγουστιάτικης ραστώνης.

ΤΟ ΘΕΜΑ άλλωστε φαίνεται πως έχει ουρά και μάλιστα μεγάλη και αναμένεται να κυριαρχήσει για τα καλά από τις αρχές του φθινοπώρου όχι τόσο για την ουσία του αλλά για τους συνήθεις λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας στην οποία τα κόμματα αρέσκονται να επιδίδονται με κάθε ευκαιρία.

ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο το φλέγον ζήτημα της Παιδείας που θα κρατήσει ανεβασμένους τους τόνους το επόμενο διάστημα.

ΑΠΟ καυτά θέματα η πολιτική ατζέντα έχει πολλά στην επικαιρότητα και πολλά έχουμε ν’ ακούσουμε και να δούμε εν όψει και της ΔΕΘ βέβαια όπου φέτος αναμένονται κυβερνητικά πανηγύρια.

ΣΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ατζέντα δεν πρέπει να αποτιμάται και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αν είναι φέτος ανεβασμένος αναμένεται να εκτινάξει τη δυσφορία για την κυβέρνηση στα ύψη.

ΩΣ Υ.Γ. προσθέτω πάντως πως το καλοκαίρι συνεχίζεται ακάθεκτο και ευτυχώς βέβαια.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply