ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Διακοδημητρίου στο Μανιατάκειο Ιδρυμα στην Κορώνη

0

Η ατομική έκθεση της εικαστικού Μαρίας Διακοδημητρίου με τίτλο «Ιχνηλασίες: Εικόνες μιας σύγχρονης μητρόπολης» θα παρουσιαστεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου στο Μανιατάκειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κορώνης.

Πρόκειται για μια εικαστική περιπλάνηση σε μια ευρωπαϊκή μητρόπολη που φαντάζει, ταυτοχρόνως, γοητευτικά οικεία και  απειλητικά άγνωστη. Μέσα από μια σειρά έργων που στοιχειοθετούν, στην ουσία, μια αλληλουχία εικαστικών στιγμιοτύπων ενός αστικού περιβάλλοντος που μετατρέπεται σε αυτόνομο φορέα αφήγησης λειτουργώντας με όρους σκηνογραφίας, εμπλέκοντας τον θεατή σ’ ένα γοητευτικό παιχνίδι τριών διαστάσεων και πολλαπλών επιπέδων.

Η ίδια η δημιουργός μετατρέπεται σε μια ιδιότυπη flâneuse που περιπλανιέται στην πόλη και με την εικαστική ματιά της αποτυπώνει, σε χρώμα, τα αποτελέσματα των παρατηρήσεών της, μετατρέποντας μέρη και τοπία της αστικής καθημερινότητας σε συνθέσεις ιστορικής διαχρονικότητας, αστικά πορτρέτα που υπερβαίνουν τον χρόνο και αντανακλούν, κατά τον Christopher Butler, «το αιώνιο της μετάβασης», απεικονίζοντας «το ποιητικό στο ιστορικό». Συνθέτοντας τα έργα της με την λογική του ψηφιδωτού, όπου κάθε στοιχείο λειτουργεί αυτόνομα αλλά και ως ψηφίδα, συμβάλλοντας στην δημιουργία του όλου, η Μαρία Διακοδημητρίου επιτυγχάνει να κάνει τον θεατή να νοσταλγήσει το παρόν, να αναπολήσει το τώρα, αλλάζοντας εξολοκλήρου την προοπτική με την οποία προσλάμβανε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και δημιουργεί, μετατρέποντάς το, από απλό σκηνικό, σε δυναμικό πρωταγωνιστή.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη Νίκη Βλασσιώτου – Παπαδάκη, διευθύντρια kaplanon.galleries

Leave a Reply