ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στον… αέρα τα σύκα με τον ΕΛΓΑ να δηλώνει πως για τις ζημιές δε φταίει ο καύσωνας αλλά το έδαφος!

0

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΚΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Oρατός, είναι πλέον ο κίνδυνος, να μη δοθούν αποζημιώσεις στους συκοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, που επλήγησαν από τα δύο μεγάλα κύματα… καύσωνα του καλοκαιριού, καθώς ο ΕΛΓΑ «βλέπει» την αιτία, στο έδαφος! Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, καλεί τους δημάρχους και ειδικά της Μεσσήνης, όπου και παράγεται το 80% των σύκων της Μεσσηνίας, να λάβουν άμεσα θέση.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Το φετινό καλοκαίρι, ο καύσωνας, ειδικά στο τέλος Ιουνίου, ο οποίος κράτησε αρκετές ημέρες, επηρέασε την παραγωγή, καθώς πολλά δέντρα επλήγησαν, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιούργησε και ο καύσωνας του Αυγούστου», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου που έκανε ειδική αναφορά στη στάση των εκτιμητών του ΕΛΓΑ. «Πολλά περιβόλια, σε πολλές περιοχές στη Μεσσηνίας, έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, χωρίς ωστόσο ακόμη, να έχει κάνει κάτι ο ΕΛΓΑ. Σε κάποιες περιοχές που επισκέφθηκαν, ισχυρίστηκαν ότι το πρόβλημα είναι εδαφολογικό! Τους καλούμε να μας κάνουν ανάλυση εδάφους και να μας πουν αν πρέπει ασφαλίζουμε τα προϊόντα μας ή όχι! Είναι αδιανόητο αυτό, να ακούμε τέτοια πράγματα, από το στόμα των πλέον υπευθύνων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εκτιμήσουν τις ζημιές που έχουμε πάθει, ώστε να αποζημιωθεί ο κόσμος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, τονίζοντας πως δε χρειάζεται να βγουν στους δρόμους οι παραγωγοί, για να γίνουν άμεσα οι αιτήσεις.  «Καλώ του δημάρχους και ειδικά το Δήμο της Μεσσήνης, καθώς το 80% της καλλιέργειας των σύκων παράγεται εκεί, αλλά και το Δήμο Καλαμάτας και Οιχαλίας, να κάνουν αναγγελία στον ΕΛΓΑ και να αρχίζουν άμεσα να κάνουν αιτήσεις οι παραγωγοί! Ο καύσωνας, ήταν πάνω από 40 βαθμούς και ο ΕΛΓΑ είναι υποχρεωμένος να αποζημιώσει, βάση κανονισμού!

Δεν μπορεί να μιλούν για εδαφολογικά προβλήματα», σημείωσε και στάθηκε για μια ακόμη φορά στο σοβαρό θέμα των γερασμένων συκεώνων, ζητώντας ξανά, στη συνδρομή της πολιτείας για να γίνει αναδιάρθρωση.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

«Η ΣΥΚΙΚΗ είναι έτοιμη να απορροφήσει όλη την παραγωγή και είναι έμπρακτα δίπλα στον παραγωγό όλα αυτά τα χρόνια! Το σύκο είναι ένα δυναμικό το προϊόν και εμείς εξάγουμε πάνω από το 90 με 95%  της παραγωγής, όμως πρέπει να σκύψει η πολιτεία και να βοηθήσει ώστε να γίνει αναδιάρθρωση», ανέφερε ο πρόεδρος της Οργάνωσης, τονίζοντας πως χρόνο με το χρόνο, η κατάσταση χειροτερεύει! Αυτό που ζητούν, είναι να επιδοτηθούν για πέντε περίπου χρόνια, οι παραγωγοί που θα ξεριζώσουν τα δέντρα τους, για να φυτέψουν καινούρια.

Το προϊόν άλλωστε, έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική, καθώς χρόνο με το χρόνο, κερδίζει… έδαφος, σε όλο και περισσότερες αγορές, με το υπουργείο να έχει προσεγγίσει τη ΣΥΚΙΚΗ για συνεργασία στο πλαίσιο της προβολής του, κάτι που δεν μπορεί ωστόσο να γίνει με τη φθίνουσα παραγωγή! Ακόμη, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για φέτος, αφού σίγουρα θα πέσουμε από τους 4.000 τόνους για τους οποίους είχε γίνει αρχικά λόγος. Οι καλές τιμές και το ενδιαφέρον, δεν αρκούν, με τον κίνδυνο να… παραμονεύει, καθώς αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα και με δεδομένο τον ανταγωνισμό των Τούρκων, το προϊόν σταδιακά, θα χαθεί! «Από το 2003 ήταν τα τελευταία σύκα που μας έμειναν για αποθεματοποίηση, έτσι αλλάξαμε την πολιτική μας, μειώσαμε τις τιμές και ανακτήσαμε αγορές σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να ζητάνε σήμερα σύκα και να μην έχουμε», επεσήμανε ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου και καταλήγοντας έκρουσε για μια ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου. «Έρχονται οι Τούρκοι που με μεγάλες ποσότητες μπαίνουν στις αγορές και εμείς αν δεν έχουμε διώξει το προϊόν μέχρι το Σεπτέμβριο το πολύ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα έχουμε πρόβλημα».

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Τέλος, να σημειωθεί, πως οι τιμές φέτος, είναι πιο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, οπότε και είχαν εκτιναχθεί, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία του προϊόντος. Αυξημένες είναι και οι τιμές των βιολογικών σύκων, που αυξήθηκαν κατά 5 λεπτά.

 

ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2017

Ποιότητα    Α΄        1,80€ /κιλό, από 1,72 πέρυσι.

Ποιότητα    Β΄        1,55€ /κιλό, από 1,52 πέρυσι.

Ποιότητα    Γ΄        1,20€ /κιλό, από 1,07 πέρυσι.

Ποιότητα    Δ΄        0,95€ /κιλό, από 0,92 πέρυσι.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2017

Ποιότητα    Α΄          2,35€ /κιλό

Ποιότητα    Β΄          2,15€ /κιλό

Ποιότητα    Γ΄          1,75€ /κιλό

Ποιότητα    Δ΄          1,55€ /κιλό

Leave a Reply