ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περιφερειακή συνείδηση και ενημέρωση!

0

Μια πολυσυζητημένη ιστορία που, δυστυχώς, στην Ελλάδα αργεί να ωριμάσει! Ελλάδα των Περιφερειών (κατά το Ευρώπη των Περιφερειών) ακούμε αλλά δεν τη βλέπουμε, ούτε την αισθανόμαστε!

Και αυτό για το αθηνοκεντρικό κράτος, υπό όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις στάθηκε φοβικά, πλην εξαιρέσεων, απέναντι στη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση!

Παρά τις ιδέες και τα πρώτα μεταρρυθμιστικά βήματα σε επίπεδο θεσμών, έγιναν στη συνέχεια βήματα πίσω για να μην χάσει τα «κεκτημένα» η κεντρική εξουσία!

Έτσι οι μεταρρυθμίσεις  του «Καποδίστρια» αρχικά και του «Καλλικράτη» στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν στην πράξη το όραμα για μια ουσιαστική αποκέντρωση, περιοριζόμενες σε μια «χύμα» αποσυγκέντρωση με πολλαπλασιασμό της γραφειοκρατίας και των αξιωματούχων!…

Οι κυοφορούμενες αλλαγές δεν φαίνεται ότι και τώρα θα υλοποιήσουν θεσμικά το όραμα της αποκέντρωσης στην Ελλάδα, ωστόσο κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ίσως και να γίνουν, παρ’ ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές ο όποιος διάλογος φαίνεται να νοθεύεται και να απονευρώνεται από… το σκοπό που αγιάζει τα μέσα!

Έτσι η διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης παρ’ ότι παραμένει άπιαστο όνειρο, αρχίζει να μορφοποιείται!  Αν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά τη  διαμόρφωσή της δεν έχει παρά να ξεκινήσει από τα πιο απλά!  Την περιφερειακή ενημέρωση που είναι εφικτή και η θεσμική κατοχύρωσή της και η υλοποίησή της!  Αυτό διεφάνη από το προχθεσινό εγχείρημα της τηλεόρασης BEST, όπου εγκαινίασε την παρουσία της στην Αργολίδα, με συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη σε δημοσιογράφους απ’ όλες τις Π.Ε. Πελοποννήσου.  Παρά τις αδυναμίες, ήταν ένα καλό πρώτο τεστ και ο γράφων, που συμμετείχε, ελπίζει σε μια συνέχεια με όραμα και συνέπεια. Η «Φ» στο μέτρο που της αναλογεί στηρίζει τις προσπάθειες που οδηγούν σε εξωστρέφεια και άνοιγμα των τοπικών συνόρων της μιζέριας και του μικρόκοσμου.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΜΟΥΛΗ

Leave a Reply