ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζητιάνοι και το φαινόμενο της επαιτείας

0

«Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ έμεινε ασάλευτος «χωρίς ούτε λόγο να ειπή, ούτε αντίσταση να κάμη, ούτε σημάδια θυμού να δείξη στο πρόσωπό του» όπως έγραφε ο Καρκαβίτσας για τον Tζιριτόκωστα.

Η ΕΠΑΙΤΕΙΑ προκαλεί και οίκτο και οργή. Και συγκατάβαση και άρνηση. Σχεδόν καθημερινό, αν και περιφερειακό, το δίλημμα, για ένα καθόλου περιφερειακό πρόβλημα. Ακραία φτώχεια: έλεος ή κρατική προστασία;

ΣΙΓΟΥΡΑ το συναίσθημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτική. Η κατά το δυνατόν ισομερής κατανομή των στοιχειωδών είναι μια ηθική επιδίωξη, καρπός όχι της ευσπλαχνίας αλλά μιας φιλοσοφίας που έχει εγκαταστήσει στο κέντρο της τον πολίτη.

ΕΠΙΔΙΩΞΗ/χρέος που χαρακτηρίζει ευημερούσες κοινωνίες· ένα χρέος παντοτινό, ενώ η ελεημοσύνη είναι ευκαιριακή· ανακουφιστική, αλλά πρόσκαιρη.

ΣΕ ΧΩΡΕΣ σε κρίση, η καλοσύνη που λιγοστεύει τον πόνο, που περισώζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η συνεισφορά που εξιλεώνει και εκείνη που ξορκίζει την ανοίκεια δυστυχία αποβαίνουν ρυθμιστές της επιβίωσης».

***

ΑΠΟ το άρθρο της Τασούλας Καραϊσκάκη το προηγηθέν απόσπασμα περί επαιτείας και ζητιανιάς που καταμεσής  της κρίσης έχει διογκωθεί σε μέγιστο βαθμό το φαινόμενο που τις αφορά.

ΤΟΣΟ μεγάλο είναι πλέον το φαινόμενο και τόσο σύνηθες δυστυχώς, που σχεδόν καμία εντύπωση δε φαίνεται να κάνει στους περισσότερους που πλέον θεωρούν τους επαίτες αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού γίγνεσθαι ενδεχομένως και απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του.

ΑΣ ΕΚΛΗΦΘΕΙ ως κυνική αυτή η επισήμανση, αλλά φαίνεται πως έχει πολλές πιθανότητες να ισχύει με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις βεβαίως που συνεπάγονται.

Η ΕΠΑΙΤΕΙΑ πάντως δεν προέκυψε λόγω κρίσης, αλλά προϋπήρχε.

ΤΩΡΑ όμως έχει πια αποκτήσει εξοργιστικά μεγάλες διαστάσεις σε βαθμό που να μην ξέρεις ποιοι είναι επαίτες εξ ανάγκης και ποιοι εκ πεποιθήσεως.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΙΜΑ βέβαια αυτή η κατάσταση ως κοινωνία αλλά δεν κάνουμε και πολλά για να την αλλάξουμε.

ΙΣΩΣ γιατί θεωρούμε ότι θα αφορά πάντα κάποιους άλλους και ποτέ εμάς.

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ τελικά μια τέτοια σκέψη, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσουμε μέχρι τέλους να αποφύγουμε τις νοσηρές επιπτώσεις της.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply