ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η δεκαετία του ’80 και κάπου εκεί ΠΑΣΟΚ

0

«ΕΙΔΑ την Κυριακή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι –με εκλεκτή συνοδεία τους δύο εγγονούς μου–, την έκθεση «Η Ελλάδα του Ογδόντα», στην παράταση: 25 Ιανουαρίου-12 Μαρτίου διάρκεια που, προφανώς λόγω επιτυχίας, παρατάθηκε ώς την περασμένη Κυριακή.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ που, αν κρίνω από την προσέλευση της τελευταίας Κυριακής, βοηθούντος και του καλού καιρού, μπορώ να θεωρήσω δεδομένη.

ΓΕΝΙΚΕΣ παρατηρήσεις, θετικές∙ πιστεύω, ανάλογες εκδηλώσεις, που ευνοούν την αφύπνιση μνήμης και (είθε να) ενθαρρύνουν συγκρίσεις και συναγωγή συμπερασμάτων, είναι χρήσιμες καθότι ωφέλιμες.

ΑΛΛΩΣΤΕ, ίδια άποψη πρέπει να είχε και η διοργανώτρια: Τεχνόπολη, αφού στο κατατοπιστικό φυλλάδιο/πρόσκληση καλούσε σε «Ραντεβού με την ιστορία μας».

ΑΦΗΣΑ για το τέλος το πιο επίκαιρο∙ ακριβώς 35 χρόνια στην επικαιρότητα, να μας ψήνει το ψάρι στα χείλη! Αντιγράφω από τίτλο του 1982: «Η Ελλάδα καταθέτει μνημόνιο (memorandum) με το οποίο διεκδικεί από την ΕΟΚ καθεστώς μειωμένων υποχρεώσεων». Παλιά ιστορία…».

***

ΤΟ ΦΕΡΩ βαρέως που δεν είδα τελικά την έκθεση αυτή για τη «δεκαετία του ’80» που τόσο γλαφυρά αναφέρεται σε αυτήν, το χρονογράφημα του Πέτρου Μανταίου (απόσπασμα παρέθεσα).

Η ΕΛΛΑΔΑ του ’80 μείον κάτι ψιλά, ο τίτλος του κειμένου, για μια εποχή που σφράγισε την πορεία της χώρας στη μεταπολίτευση.

ΜΕ ΟΣΟΥΣ μίλησα για την έκθεση, στους περισσότερους άφησε μια αίσθηση γλυκιάς νοσταλγίας όλη αυτή η ατμόσφαιρα, που τεκμήρια της ήταν διάσπαρτα στον εκθεσιακό χώρο.

Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ του ’80, αν σταθούμε σε αυτή σε πολιτικό επίπεδο, είναι αναμφισβήτητα η δεκαετία που σφραγίστηκε από την καταλυτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ με όσα υπέρ και κατά συνεπάγονται.

ΘΥΜΗΘΗΚΑ την έκθεση και τη δεκαετία του ’80 με το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστεί καθώς συζητούσα με φίλους για την επιστροφή του κάποτε κραταιού κόμματος μεταλλαγμένου βέβαια και με νέο πρόταγμα ως σημείο αναφοράς.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ του ’80 που είναι βέβαια προ πολλού παρελθόν, αφού κατάφερε να δείξει την ανάλογη γενναιότητα απωμιζόμενο δυσβάστακτο πολιτικό κόστος.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ του 2017 δεν ξέρουμε ποιο θα είναι και επ’ αυτού η περιέργεια είναι μεγάλη ασφαλώς.

ΕΚΤΟΣ βέβαια κι αν οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του αποδειχτούν ανεξάντλητες.

ΑΛΛΩΣΤΕ αν και με το πολιτικό κόστος σε βάρος του, το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει πως κι όταν βρίσκεται εκτός κυβέρνησης, παραμένει εντός της εξουσίας! Θαύμα ε!!!

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply