ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί φημών ανασχηματισμού, η Κυπαρισσία και η παλιά της πόλη

0

«ΕΙΝΑΙ γνωστό το δόγμα ότι ο ανασχηματισμός είναι, πρώτον, αποκλειστικό προνόμιο και ευθύνη του πρωθυπουργού, δεύτερον, δεν προαναγγέλλεται. Για το πρώτο δεν υπάρχει αμφισβήτηση, για το δεύτερο μπορούμε να επισημάνουμε ότι ναι μεν δεν προαναγγέλλεται, αλλά συζητείται και συχνά οι σχετικές συζητήσεις φτάνουν στο φως της δημοσιότητας.

ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ πολλές φορές να αναβάλλεται ή και να ματαιώνεται, για να μη δίνεται η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός υποκύπτει στα δημοσιεύματα του Τύπου και στα μίντια γενικότερα.

ΑΓΝΩΣΤΟ τι ακριβώς συνέβη πρόσφατα όταν τα μίντια ασχολήθηκαν με το θέμα του ανασχηματισμού, αλλά το σίγουρο είναι ότι υπήρξαν σχετικές συζητήσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ βέβαια δεν έγινε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ματαιώθηκε οριστικά, και ο Αλ. Τσίπρας θα πορευτεί με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έως τις επόμενες εκλογές.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ είναι ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και ίσως αυτή να μην είναι μακριά.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους πρωθυπουργούς, ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος είναι ένα εργαλείο. Χρησιμοποιείται ως αντιπερισπασμός, ως έμμεση παραδοχή αποτυχίας, ως απόσειση ευθυνών, ή επίρριψή τους σε άλλους, ως ένδειξη αλλαγής πολιτικής, ως μέσο αντικατάστασης με πιο προσαρμόσιμα στελέχη, ακόμη και ως αφετηρία πορείας προς εκλογές.

ΚΑΜΙΑ φορά προκύπτει επειδή στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων ή επειδή ο πρωθυπουργός δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη σε κάποιους υπουργούς του.

ΕΑΝ και εφόσον ο Αλ. Τσίπρας προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του στο ορατό μέλλον, αυτός είτε θα έχει την έννοια της απόσεισης δικών του ευθυνών και της επίρριψής τους σε υπουργούς που δεν αποδίδουν ή δεν είναι προσαρμόσιμοι στις ανάγκες των καιρών, είτε την έννοια της αλλαγής πολιτικής.

ΔΙΧΩΣ να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός εκλογικού σχήματος, ιδίως αν σχεδιάζει προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2018. Και πάντως ένα ορόσημο που μπορεί να δικαιολογήσει ανασχηματισμό είναι η λεγόμενη τρίτη αξιολόγηση, που ρεαλιστικά η έναρξή της τοποθετείται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η ΠΕΙΡΑ λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανατροπή της πολιτικής του.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, όμως, ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα εάν αποφασίσει να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του. Το πρώτο είναι η διατήρηση ισορροπιών στο κόμμα του, αλλά και με τους εταίρους του, ΑΝΕΛ.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ είναι η επιλογή προσώπων που η τοποθέτησή τους σε υπουργεία δεν θα στείλει σήματα προς τους πολίτες διαφορετικά από εκείνα που ο ίδιος επιθυμεί.

ΤΡΙΤΟ, πού θα βρει πρόσωπα ικανά να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις απαιτήσεις των υπουργείων που θέλει να τα τοποθετήσει;

Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι μικρή και ρηχή και με δική του ευθύνη έχουν κοπεί οι γέφυρες με άλλους χώρους».

***

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ενόψει λοιπόν, αν αληθεύουν τα όσα συζητούνται και τα αποσπάσματα από το άρθρο του Αγγελου Στάγκου μας βάζουν για τα καλά στο κλίμα.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ βέβαια ανασχηματισμός να μη γίνει και τα σενάρια να μείνουν απλώς σενάρια.

ΑΛΛΩΣΤΕ τον καθοριστικό λόγο τον έχει στο ζήτημα αυτό θεσμικά ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οπότε μάλλον άσκοπα  ασχολούμαστε με το όλο θέμα.

ΑΛΛΩΣΤΕ τι πρόκειται να αλλάξει μια αλλαγή προσώπων όταν η πολιτική  δεν πρόκειται να αλλάξει;

ΠΑΝΤΑ η ίδια ιστορία εν όψει κάθε ιδέας και φήμης περί ανασχηματισμού και το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

ΙΣΤΟΡΙΑ κουραστική εν ολίγοις.

***

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ και η διαχρονική σχέση της με τα βιβλία αναδείχτηκε εξαιρετικά στο άρθρο της «ΦΩΝΗΣ» χθες από τη Τζίμα Ιμιρζιάδη και πολύ το χάρηκα.

ΠΛΗΘΩΡΑ στοιχείων στο εμπεριστατωμένο άρθρο και δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, που ομολογουμένως είναι ανεκτίμητης σημασίας ως ταυτότητα της περιοχής και επιβάλλεται η διάσωσή της για να αποφευχθούν τα χειρότερα που θα έχουν ολέθριες επιπτώσεις για το μέλλον του τόπου.

ΘΑ επανέλθω!

 

Θανάσης Παντές

Leave a Reply