ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πριν τη ΔΕΘ «χτύπησε» ο ΕΝΦΙΑ που ούτε και φέτος καταργήθηκε!

0

Λίγο πριν ανοίξει της πύλες της η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και ταξιδέψει για τη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, που από το βήμα της πριν μερικά χρόνια υποσχόταν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ήρθε η φετινή «ψυχρολουσία», με την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου για τα ακίνητα, ο οποίος… καλά κρατεί. Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε στη βεβαίωση συνολικού φόρου 3,153 δισ. ευρώ, με οριακή μείωση σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν βεβαιωθεί έσοδα 3,179 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν στον κύριο φόρο και 629 εκατ. ευρώ στο συμπληρωματικό, ο οποίος βαραίνει περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το φόρο ,μοιράζονται 6.297.453 φυσικά πρόσωπα, τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,7 δισ. ευρώ, και 50.900 νομικά πρόσωπα, με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 448,997 εκατ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες, έδωσαν τέλος άρον – άρον στις βουτιές στη θάλασσα και άρχισαν να επισκέπτονται τους λογιστές για συμβουλές και διασταυρώσεις.

 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΛΑΘΗ

Μιλώντας στη «Φ» ο λογιστής – φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης δίνει πολύτιμε συμβουλές στους ιδιοκτήτες οι οποίοι, αν δεν υπάρχουν αλλαγές, πρέπει να πληρώσουν όσο πέρυσι. «Πρέπει να κάνουν εκτύπωση του Ε9, το οποίο αποτελεί τη βάση για τον ΕΝΦΙΑ και να δουν αν τυχόν έχουν γίνει κάποια λάθη, γιατί πολλές φορές, υπάρχουν λάθη που στοιχίζουν», δήλωσε ο κ. Κρανιώτης και συνέχισε. «Μπορεί να έχει γίνει λάθος στην  επιφάνεια ενός αγροτεμαχίου ή κτίσματος και να έχουν δηλώσει κάποια αποθήκη ή κάποιο πατάρι σαν κυρίως χώρους, ενώ είναι βοηθητικοί», ανέφερε ο γνωστός λογιστής, ο οποίος μιλώντας για τα βασικά λάθη επεσήμανε πως  θα μπορούσε να είναι μεταξύ άλλων και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή και η ηλικία του επικαρπωτή.
Τα λάθη, μπορεί να διορθωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς την υποβολή προστίμων, ενώ η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η πέμπτη έως το τέλος Ιανουαρίου 2018.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply