ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τις εξετάσεις αλλά και διπλασιάζει… τις Πανελλαδικές!

0

Σαν… άλλα μνημόνια οι Πανελλαδικές εξετάσεις, όχι μόνο δεν καταργούνται τελικά, αλλά διπλασιάζονται, καθώς ο υπουργός Παιδείας, αποφάσισε να προσθέσει και τις ενδοσχολικές εξετάσεις στο διαγωνιστικό βάρος των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δίνοντάς τους ένα χαρακτήρα «μίνι» Πανελλαδικών μέσα στη σχολική χρονιά. Τι και αν άλλα υποστήριζε ο πρωθυπουργός και άλλα τα μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής; Ο κ. Γαβρόγλου έχει τη… δική του άποψη και με βάση την πρότασή του, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα δίνουν δύο φορές το χρόνο εθνικού τύπου εξετάσεις, με το Λύκειο να μοιάζει με πεδίο… διαρκούς αξιολόγησης, ενώ προβληματισμός επικρατεί για το σύστημα διόρθωσης των γραπτών! Όπως όλα δείχνουν, αυτά από τις ενδοσχολικές εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου της Γ’ Λυκείου, δε θα γίνεται με επιτηρητές από άλλα σχολεία ή την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, αλλά ηλεκτρονικά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το αδιάβλητο του χαρακτήρα της διαδικασίας.

ΨΗΦΟ ΣΤΑ 17 ΑΛΛΑ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΧΡΙ… ΤΕΛΟΥΣ!

Ο υπουργός εισηγείται να γίνουν υποχρεωτικές, από τους μαθητές που μπαίνουν φέτος στο Λύκειο, η Α’ και η Β’ Τάξη του, με προοπτική σύντομα να γίνουν υποχρεωτικά επίσης, το Προνήπιο στην αρχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η Γ’ Λυκείου στο τέλος της. Οι τελειόφοιτοι βέβαια, που είναι 17 ετών μπορούν προφανώς να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον του τόπου, δεν κρίνονται ώριμοι ωστόσο να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον, αφού θα υποχρεούνται να τελειώσουν το Λύκειο, θέλοντας και μη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρόταση του υπουργού Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει μια σειρά από μικρές ή μεγάλες, αλλαγές.

 • Η ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών των μαθητών θα γίνεται στη Β’ Τάξη του Λυκείου, ενώ η τελευταία τάξη του Λυκείου θα συνδέεται τυπικά και ουσιαστικά μόνο με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
 • Η Α’ Τάξη του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου θα αποτελεί συνέχεια του Γυμνασίου, δηλαδή σχεδόν όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους.
 • Η Β’ Τάξη είναι μια «μεταβατική τάξη», όπου θα προβλέπονται περισσότερα μαθήματα επιλογής.
 • Στη Γ’ Τάξη, που είναι τάξη προπαρασκευαστική για το Πανεπιστήμιο, θα υπάρχουν λίγες διδακτικές ώρες σε κοινά για όλους μαθήματα. Οπότε λιγότερα μαθήματα, όπως έχει ήδη γραφτεί, που θα διδάσκονται περισσότερες ώρες (4ωρα ή 6ωρα).
 • Το απολυτήριο θα προκύπτει, σε ένα ποσοστό, από τους βαθμούς των δύο τετραμήνων, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τη συνολική συμμετοχή στην τάξη, καθώς και το διαγώνισμα πρώτου τετραμήνου, το οποίο θα γίνεται σε όλα τα σχολεία συγκεκριμένη ημέρα για κάθε μάθημα, με θέματα που καταθέτουν σε ειδική πλατφόρμα τα χαράματα της ίδιας ημέρας, επιτροπές εκπαιδευτικών από όλες τις περιφέρειες και με αυτόματη διόρθωση των απαντήσεων. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη ακόμη μία εργασία που θα πραγματοποιείται για κάθε μάθημα εντός του σχολείου με καθοδήγηση εκπαιδευτικών και θα κατατίθεται σε ειδική πλατφόρμα, όπου θα βαθμολογείται ανώνυμα από αξιολογητές ειδικού μητρώου.
 • Σε ένα ποσοστό, από τους βαθμούς των «Πανελλαδικών» του Ιουνίου που θα γίνονται ενδοσχολικά και θα διορθώνονται ανώνυμα.

  ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΕΙ

  Εθνικού τύπου εξετάσεις θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό, μόνο αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου.

 • Ο βαθμός πρόσβασης θα προκύπτει από εθνικές εξετάσεις και από τον βαθμό του απολυτηρίου. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής, η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται, καθώς θα εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη στην ενδοσχολική αξιολόγηση.
 • Οι νέες Πανελλαδικές του Ιουνίου αφορούν σε τέσσερα μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα τρία είναι μαθήματα εμβάθυνσης που επιλέγει κάθε μαθητής.

Leave a Reply