ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδοιπορικό στο Σιδηρόκαστρο, το Χωριό των Αγαλμάτων!

0

Το Σιδηρόκαστρο έχει την τύχη να είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και αυτή η τύχη είναι τελικά το μεγάλο του πλεονέκτημα.  Σε κερδίζει μονομιάς όταν πλησιάζεις κοντά του απ’ οποιοδήποτε δρόμο και αν έρχεσαι. Σε αυτό το χωριό γεννήθηκε ο γλύπτης Κώστας Γεωργακάς που είχε την έμπνευση να δημιουργήσει σειρά έργων που τα δώρισε στη γενέτειρά του.  Έτσι προέκυψε τελικά η προσωνυμία «Χωριό των Αγαλμάτων» και το Σιδηρόκαστρο έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου και όχι άδικα βέβαια.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο Σιδηρόκαστρο και η έκπληξη μονομιάς μπροστά μας αποκαλύπτεται.  Τα γλυπτά μας υποδέχονται αγέρωχα και επιβλητικά κερδίζοντας την προσοχή μας χωρίς καν να το επιδιώξουν!  Αλλά δεν είναι μόνο τα γλυπτά αλλά και το σπίτι του θρυλικού «Αστραπόγιαννου», του Δημήτρη Κυριαζή, που  ο ίδιος το κληροδότησε στη γενέτειρά του για να λειτουργήσει ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και επίσης ο πολιτιστικός χώρος «Δημοσθένης Κάκκαβας» που στο χωριό υπάρχει. Μάλιστα! Σε μια σταλιά τόπο τόση δόξα, τόση τέχνη, τόση ιστορία συγκεντρωμένα!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τυχερό χωριό του Σιδηρόκαστρο, λοιπόν, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται ως τύχη. Και να σκεφτεί κανείς ότι έχει βγάλει και άλλους επιφανείς που το τίμησαν με το δημιουργικό τους έργο και τη μεγάλη τους προσφορά!  Ας μη σταθώ όμως σε ονόματα, άλλωστε δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτού του κειμένου, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως οδοιπορικό πρώτης έκπληξης στο Χωριό των Αγαλμάτων.

Μια έκπληξη ευχάριστη από κάθε άποψη βέβαια και με πολλές προεκτάσεις ασφαλώς για όσους είναι υποψιασμένοι κάθε φορά που επισκέπτονται έναν τόπο. Το Σιδηρόκαστρο παρουσιάζει και εικαστικό ενδιαφέρον για όσους έχουν εικαστικές ανησυχίες, όπως ο κριτικός Βασίλης Καριζώνης που εκτενώς ανέλαβε χρέη φωτογράφου μιας και ελόγου μου δεν είχα μηχανή μαζί μου.  Αυτές οι φωτογραφίες είναι που συνοδεύουν αυτό το κείμενο τώρα και το ομορφαίνουν ενδεχομένως.

Περιηγούμενος το Σιδηρόκαστρο πριν και μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ως τιμή και μνήμη για τον κορυφαίο γλύπτη εκ Σιδηροκάστρου Κώστα Γεωργακά, με πρωτοβουλία της «ΦΩΝΗΣ» και των τριών τοπικών συλλόγων, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι γνώρισα μονομιάς όλο το χωριό.

Εκείνο που όμως άστραψε μέσα μου απροκάλυπτα ως ιδέα που από καιρό με τριβέλιζε και γι’ αυτό άλλωστε το ανέφερα και στην εκδήλωση, είναι  η σκέψη να γίνει στο Σιδηρόκαστρο και στην ευρύτερη περιοχή ένα Συμπόσιο Γλυπτικής, ίσως και τον επόμενο χρόνο και πολύ χάρηκα που η πρότασή μου αυτή άρεσε. Σύντομα θα έχουμε να πούμε περισσότερα και βέβαια ένα ακόμα οδοιπορικό στο Σιδηρόκαστρο θα ακολουθήσει.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply