ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το «χαράτσι» των τραπεζικών προμηθειών για πληρωμές φόρων!

0

Ητανε στραβό το κλίμα με τα δημόσια έσοδα… το έφαγαν και οι τράπεζες! Συμπέρασμα, παραφράζοντας την λαϊκή ρήση, για τα νέα χαράτσια στις τραπεζικές συναλλαγές στις πλάτες των φορολογουμένων.

Αρκετοί αναγνώστες διαπίστωσαν σε τράπεζες του Νομού ότι εκτός από τα χαράτσια επιβάρυνσης για ρύθμιση με δόσεις που αφορούν οφειλές στην Εφορία, υπάρχει και το νέο “χαράτσι” έως 1,5 ευρώ. Έτσι οι Μεσσηνιακές τράπεζες φορτώνουν όσους φορολογούμενους προσέρχονται αυτοπροσώπως στα ταμεία των υποκαταστημάτων τους για την πληρωμή φόρων. Ουσιαστικά οι  τράπεζες σαν να μην τρέχει τίποτα υλοποιούν την … “μεταρρυθμιστική” απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για μη κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών από το Δημόσιο σε περιπτώσεις εξόφλησης φόρων χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Γ. Πιτσιλή, μόνον οι πληρωμές φόρων μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM και APS (με χρήση χρεωστικών καρτών) θα γίνονται πλέον άνευ προμήθειας.

Αν κάποιος φορολογούμενος θέλει (ή είναι αναγκασμένος) να πληρώσει με φυσική παρουσία στην τράπεζα,  η πληρωμή φόρου με μετρητά θα γίνεται δεκτή μόνο εφόσον καταβληθεί προμήθεια 1,5 ευρώ ή λίγο χαμηλότερη. Αν τα χρήματα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη και από εκεί μεταφερθούν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, για να πληρωθεί ο φόρος, τότε η προμήθεια θα περιορίζεται στο επίπεδο του 1-1,2 ευρώ ή και χαμηλότερα. Ακόμη κι αν η πληρωμή στο κατάστημα γίνει μέσω πιστωτικής κάρτας, τότε θα προκύπτει και πάλι χρέωση μέχρι 1-1,2 ευρώ!

Είναι προφανές ότι το ποσό πολλαπλασιάζεται σε περίπτωση που οι κωδικοί πληρωμής οφειλών είναι περισσότεροι με αποτέλεσμα εκτός από την επιβάρυνση ρύθμισης η όποια καθυστέρηση επιβαρύνεται με 15%, ενώ ανά συναλλαγή το χαράτσι του 1,5 ευρώ παραμένει. Έλεος!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ

Leave a Reply