ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οδοιπορικό στην Καρδαμύλη

0

Φτάνοντας στην Καρδαμύλη, αν σταθείς στην εικόνα που συναντάς από τον κεντρικό δρόμο έχεις εξαρχής αδικήσει την περιοχή και τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειές της.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΤΕ

Στην Εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου κατηφορίζω και βρίσκομαι μπροστά στην παραλία των Ριτσών, που είναι πασίγνωστη και δικαίως γιατί το αξίζει και με το παραπάνω.  Στο καφέ-ουζερί Γιαλός, πίνω τον πρώτο καφέ κάθε της ημέρας και χαίρομαι την ησυχία που ολόγυρα επικρατεί.  Μόνο η μουσική της θάλασσας ακούγεται και αυτή ανεπαίσθητα, αυτό το γαλήνιο πρωινό.

Τα Ριτσά ή Ριτσές, κέρδισαν μεγάλη δημοσιότητα την εποχή που βρέθηκαν εκεί για ολιγοήμερες διακοπές οι δύο Γιώργηδες, ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου!

Η Καρδαμύλη ωστόσο προβλήθηκε σε όλη την Ελλάδα χάρη στο σίριαλ «Κλινική περίπτωση» του  Mega σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μορφονιού που με τα πλάνα του ανέδειξε πολλές σαγηνευτικές γωνιές της Καρδαμύλης και έκανε πολλούς να την αναζητήσουν και να τις χαρούν…  Η γραφικότητα της Καρδαμύλης είναι δεδομένη βέβαια και πριν από οποιαδήποτε κινηματογραφική ή τηλεοπτική ανάδειξή της.  Αυτά όμως ελάχιστη σημασία έχουν τελικά όταν βρίσκεσαι στην Καρδαμύλη και κινείσαι στην περιοχή ξέγνοιαστα και χαλαρά, όπως κι ελόγου μου  αυτή τη θεσπέσια ημέρα.

Αφού περιηγούμαι για λίγο ακόμα την παραλία των Ριτσών, επανέρχομαι προς το κεντρικό σημείο του χωριού, εκεί που είναι ο δρόμος και γίνεται όλη η κίνηση της Καρδαμύλης, αφού σε αυτό το δρόμο βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά και οι υπηρεσίες που η περιοχή διαθέτει.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Συζητώντας με τους κατοίκους επιβεβαιώνεται η άποψη πως δεν συμφωνούν όλοι να περάσει ο δρόμος πάνω απ’ το χωριό ώστε να πεζοδρομηθεί ο δρόμος που τώρα υπάρχει και να δημιουργηθεί, επιτέλους, μια αίσθηση ενότητας του χώρου.

Δεν υπάρχει ομοφωνία όμως και ως εκ τούτου περιορίζεται και η διεκδικητικότητα με αποτέλεσμα να μένει ως έχει η κατάσταση και να μην δίνεται η κατάλληλη για την Καρδαμύλη λύση.

Τα παραβλέπω όλα αυτά ωστόσο και χαίρομαι την επίσκεψή μου.  Σεργιανίζω στα σοκάκια της Καρδαμύλης και προσπαθώ να ανακαλύψω την ψυχή τους.  Δύσκολη προσπάθεια ομολογώ αλλά με συναρπάζει και γι’ αυτό άλλωστε και αναφέρομαι σε αυτήν.  Κάθε τόπος έχει την ψυχή του κι αυτή είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Το ίδιο συμβαίνει με την Καρδαμύλη που η γραφικότητά της συναρπάζει όσους την επισκέπτονται.  Πολλοί τη γνώρισαν και γοητεύτηκαν από την παρουσία της και ένας απ’ αυτούς ήταν ο σημαντικός  αρχαιολόγος και ερευνητής Μπρους Τσάτγουιν, φίλος του Πάτρικ Λι Φέρμορ που θεωρούσε την Καρδαμύλη δεύτερη πατρίδα του.

Με αυτές τις σκέψεις να με συνοδεύουν, με οδηγούν τα βήματά μου ως την παλιά Καρδαμύλη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΑΡΙΑ ΚΙ ΑΣΗΚΩΤΗ…

Βαριά κι ασήκωτη η σκιά της ιστορίας αιωρείται στην ατμόσφαιρα της Παλιάς Καρδαμύλης.  Αυτή την αίσθηση αποκομίζω κάθε φορά που την επισκέπτομαι, όπως και τώρα.  Ζεστό πρωινό και τα τζιτζίκια έχουν ήδη αρχίσει το τραγούδι τους κι ενώ βαδίζω στο χώρο που οριοθετείται ως παλιά Καρδαμύλη.

Εδώ η ιστορία μιλάει από μόνη της και προσπαθώ να αφουγκραστώ τους ψιθύρους της. Σεργιανίζω στο χώρο όπου βρίσκονται τα αναπαλαιωμένα κτίρια, όλη η Παλιά Καρδαμύλη έχει ανακαινιστεί.  Φωτογραφίζω τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και της Αγίας Σοφίας, φυσικά και τον Πύργο του Μούρτζινου-Τρουπάκη, στον οποίο έχουν γραφτεί σημαντικές σημαντικές σελίδες εν όψει του ξεσηκωμού του 1821, με πρωταγωνιστές τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα και άλλους.

Στο χώρο του Πύργου Μούρτζινου-Τρουπάκη πραγματοποιείται και μια ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών με τίτλο «Μικρογραφίες», όπου μετέχουν 20 καλλιτέχνες.  Για όσους ενδιαφερθούν η έκθεση θα μείνει ανοιχτή μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Πίσω στη νέα Καρδαμύλη πάλι, που ακούγεται πολύ τον τελευταίο καιρό χάρη και στη δωρεά που έκανε ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, κληροδοτώντας το σπίτι του στην Καρδαμύλη στο Μουσείο Μπενάκη για να λειτουργεί ως χώρο φιλοξενίας δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο.

Σπουδαία η προσφορά του αναμφισβήτητα και πολύ τιμητική για την Καρδαμύλη, η οποία στη σύγχρονη εποχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Λη Φέρμορ, έτσι κι αλλιώς.

Εχουν γραφτεί πολλά για τον σπουδαίο ταξιδευτή και συγγραφέα, που διάλεξε ως τόπο του την Καρδαμύλη και το βιβλίο της Ντολόρες Παγιάς «Πίνοντας με τον Πάτρικ Λη Φέρμορ», που πρόσφατα κυκλοφόρησε, είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα.  Η συγγραφέας παρεμπιπτόντως όπως αναφέρει και στο βιβλίο της, μένει μεγάλα χρονικά διαστήματα στην περιοχή. Τι είναι τελικά η Καρδαμύλη; Αναρωτιέμαι και την απάντηση τη δίνει ο Φέρμορ, λέγοντας πως «η διαδρομή που οδηγεί στην Καρδαμύλη είναι παραπλανητική».

Παραπλανητική ως τη στιγμή που από ψηλά αντικρίσεις την εικόνα της και σκεφτείς τον ενθουσιασμό που ένιωσε και ο Καζαντζάκης την πρώτη φορά που την αντίκρισε.  Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο, σκέφτομαι καθώς φεύγω για να επιστρέψω κάποια άλλη στιγμή για νέες εντυπώσεις.

 

Leave a Reply