ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τελεσίγραφο Φάμελλου για τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών – Σήμερα καταθέτει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος

0

Προβληματισμός επικρατεί από τη… μανία Φάμελλου να πιέζει δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία των Δήμων που δεν έχουν ακόμη στείλει όλες τις πληροφορίες για τους δασικού χάρτες, καθώς υπάρχει και η άλλη άποψη, αυτή των μηχανικών, που κάνει λόγο για «πάρτυ» πληρωμών στη συνέχεια, καθώς πολλά χτήματα θα χαρακτηρίζονται ως εντός ορίων οικισμών, με τα νέα δεδομένα! Στη Μεσσηνία, που πρόλαβε χθες να συμπεριλάβει στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, δεν υπάρχει πια εκκρεμότητα, καθώς και ο Δήμος Πύλου Νέστορος φέρεται να κατέθεσε τελικά σήμερα τα στοιχεία, ενώ έχουν απομείνει 8 ακόμη από τους 120 Δήμους της χώρας.

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΦΑΜΕΛΛΟ

Ο κ. Φάμελλος, κάλεσε τους Δήμους και τους πολίτες να ταχτοποιήσουν άμεσα τις εκκρεμότητές τους καθώς όπως ανέφερε «η 7η Σεπτεμβρίου είναι κοντά και δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί η διαδικασία τις τελευταίες ημέρες και ώρες της ανάρτησης», ο υπουργός μάλιστα, έκανε και έναν «μίνι απολογισμό» της κατάστασης, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ακολούθησε το σωστό δρόμο. «Από τον Γενάρη του 2017 που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες στο 35% της χώρας, η κυβέρνησή μας επέλεξε να προχωρήσει ολοκληρωμένα και μεθοδικά η υλοποίηση αυτού του κρίσιμου έργου για τη χώρα. Παράλληλα, με τη στήριξη του Κτηματολογίου και του Αναπτυξιακού σχεδιασμού οι δασικοί χάρτες υποστηρίζουν την ασφάλεια δικαίου στην ύπαιθρο, αλλά και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Το έργο των δασικών χαρτών, θα αποτελέσει τη βάση και ένα σημαντικό εργαλείο δασικής πολιτικής για τη χώρας μας. Μεσο – μακροπρόθεσμα θα διασφαλίσει και άλλα αντικείμενα  της Δασοπονίας, όπως είναι η διαχείριση των δασών, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, η κάλυψη των ατομικών αναγκών παραδασόβιων πληθυσμών, η βόσκηση, η θήρα αλλά και η αντιστροφή της υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων.

Εδώ και οκτώ μήνες έχουμε αναλάβει πολλαπλές πρωτοβουλίες και έχουμε θεσπίσει μια σειρά διατάξεων για το έργο των δασικών χαρτών, που λύνουν προβλήματα των πολιτών, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην περιβαλλοντική προστασία», επεσήμανε και τράβηξε για μια ακόμη φορά, το αυτί των Δήμων. «Με βάση τα παραπάνω ζητήσαμε από τους Δήμους της χώρας να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις.  Τους πρώτους μήνες του 2017 μόλις 36 στους 120 δήμους (30%) είχαν οριοθετήσει οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να μεταστρέψουμε αυτή την κατάσταση, υποστηρίζοντας τη λειτουργία και τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης, με πολλές συζητήσεις και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν σήμερα το 92,5% των Δήμων να έχουν στείλει όλες τις πληροφορίες στους δασικούς χάρτες, υποστηρίζοντας έτσι και την κύρωσή τους, αλλά και τα δικαιώματα των κατοίκων στις περιοχές τους. Σήμερα, απομένουν μόνο οι κάτωθι 9 από τους 120 δήμους, οι οποίοι δεν έχουν αποστείλει ακόμα τα παραπάνω όρια», ανέφερε ο κ. Φάμελλος, πριν προλάβει να ενημερωθεί για την αποστολή σήμερα των στοιχείων από τα Δήμο Πύλου – Νέστορος, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του και καλώντας όλους να… τρέξουν τις διαδικασίες.

 

Γ.Α.

Leave a Reply