ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημήτριος K. Στρατικόπουλος: Ο πρώτος «δεκάλογος» για την Κυπαρισσία και την περιοχή!

0

kyparissia

41 ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ

 

Στο κείμενό μου αυτό θα εκφράσω τις σκέψεις μου για έργα που πρέπει να γίνουν στην Κυπαρισσία και την περιοχή της. Προτάσεις που πηγάζουν από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τα κοινά της πόλεως και τις εμπειρίες που απέκτησα. Προτάσεις που θα βοηθήσουν, κατά τη γνώμη μου, να έχουμε μια σφαιρική εικόνα των έργων που χρειάζονται, έργα που θα είναι όχι μόνο για τους σημερινούς κατοίκους της ιστορικής πόλεως και των κοινοτήτων του τέως Καποδιστριακού Δήμου, αλλά και σε αυτούς που θα κατοικούν στο πέρασμα των χρόνων.

Για να πραγματοποιηθούν αυτά τα έργα, απαιτείται χρόνος αλλά τις σκέψεις θα τις γράψω για να βρίσκονται κάπου γραμμένες.

Παρατηρώντας το ανάγλυφο της Κυπαρισσίας, βλέπουμε ότι παρουσιάζει κάτι ξεχωριστό και σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, και όχι μόνο, κάτι που είναι και ο λόγος της ύπαρξης της στον ίδιο χώρο από τη μυθική εποχή. Ωραία θέα, με την παλιά και τη νέα πόλη, βουνό και θάλασσα, αρχαιότητες, ελαιώνες και γη υψηλής παραγωγικότητας. Επίσης, είναι συγκοινωνιακός κόμβος, οδικός και κάποτε σιδηροδρομικός, που ελπίζουμε να επαναλειτουργήσει. Και αν ολοκληρωθούν τα έργα στο λιμάνι, θα έχει τους θαλάσσιους δρόμους, όπως τα παλιά χρόνια, προς τα Ιόνια νησιά και τη Δύση, γιατί είναι η δεύτερη πύλη μετά την Πάτρα στις διαδρομές αυτές και θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη και στην εξαγωγή των προϊόντων που παράγει η Τριφυλία και πέραν αυτής. Επίσης, η Κυπαρισσία είναι Διοικητικό Κέντρο, σήμερα κουτσουρεμένο, με σοβαρό εμπόριο και πληθώρα καταστημάτων. Είναι μια πόλη υπερτοπικού χαρακτήρα.

Το κάστρο σήμα κατατεθέν της Κυπαρισσίας

Το κάστρο σήμα κατατεθέν της Κυπαρισσίας

Η Κυπαρισσία είναι όμως ένα αθλητικό ταλέντο που η σωματοδομή του είναι για μεγάλες επιδόσεις, αλλά αδούλευτο και δεν παρουσιάζει την πρόοδο που θα μπορούσε. Σήμερα (2017), για πολλούς λόγους είναι αποδυναμωμένη. Κατά τη γνώμη μου, για να βαδίσει στο μέλλον με σιγουριά, σε βάθος χρόνου, πρέπει να γίνουν τα παρακάτω έργα, γιατί τα έχει ανάγκη, όπως το σώμα την τροφή:

kyparissia-sidirodromikos

  1. Στη μακραίωνη ιστορία της πόλεως, το λιμάνι συνδέεται με περιόδους ακμής της Κυπαρισσίας. Σήμερα (2017) έχει γίνει δημοπράτηση του έργου και περιμένουμε την έναρξη των εργασιών. Παράλληλα, πρέπει να διανοιχθεί δρόμος από την εθνική οδό μέχρι το λιμάνι, και να προβλεφθούν χώροι για τις ανάγκες του. Στις μέρες μας (2017), πολλά είναι τα μεγάλα σκάφη που είναι ελιμενισμένα στη λιμενολεκάνη του.
  2. Να ολοκληρωθεί η μελέτη για τη Διονυσιάδα πηγή.
  3. Το τρίγωνο κάτωθεν της πέργκολας Νικ. Κανελλάκη, πλησίον της ακτής Μαρτσέλλου, να καλυφθεί με γκαζόν και στις τρεις γωνίες του να φυτευτούν καλλωπιστικά κυπαρισσάκια και στο κέντρο του ένα οριχάλκινο άγαλμα του Διόνυσου που θα δένει με το μύθο για την περιοχή.
  4. Στην ακτή Μαρτσέλλου με την ωραία θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο να τοποθετηθούν κιγκλιδώματα και παγκάκια ώστε να απολαμβάνουν οι κάτοικοι το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο Πέλαγος.
  5. Στο χώρο νότια του κέντρου “Εν Πλω” που είναι Δημοτικός χώρος, να δημιουργηθούν γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ και τένις, και παράλληλα με φωταγώγηση και δενδροφύτευση.
  6. Να ξανακτιστούν οι στεγάσιμοι χώροι, το Μπεζεστένι, που είχε κτισθεί το 1855, για να δώσει νέα ώθηση στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας, που η παρουσία του είναι στο ίδιο μέρος από αρχαιότατους χρόνους (από προ Χριστού).
  7. Να διαμορφωθεί ο δρόμος που οδηγεί στην παραθαλάσσια περιοχή “Τρύπες” (λόγγος Κόρδα) και να αξιοποιηθεί το αμμώδες πέταλο που επιπλέον δεν έχει προβλήματα με φύκια.
  8. Να μεταφερθεί το προβλεπόμενο βιοτεχνικό πάρκο από βόρεια του Σιδηροδρομικού Σταθμού, στην περιοχή μεταξύ των τοπωνυμίων Αγίου Νικολάου και Μύλων.
  9. Να προβλεφθεί χώρος στάθμευσης πλησίον των κάποτε σφαγείων που είναι ιδιοκτησία του Δήμου, αλλά και να απαλλοτριωθεί χώρος βόρεια αυτού.
  10. Να δημιουργηθεί υπόγεια διάβαση στην περιοχή Γιάνναρη, και επιφανειακά να περνά ο δρόμος από το ελαιουργείο Πετρόπουλου στην οδό 25ης Μαρτίου για να διοχετευθεί μέρος της κυκλοφορίας οχημάτων.
Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ. ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
πρ. αντιδημάρχου και συγγραφέα

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Leave a Reply