ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Καμπανάκι” από τις πολυμελείς οικογένειες: Η Ελλάδα… πεθαίνει με τους νέους να μη γεννάνε και πολλούς να φεύγουν μετανάστες!

0

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 70%

Χώρα γερόντων χωρίς μέλλον η Ελλάδα, στην οποία, οι γεννήσεις αποτελούν… είδος προς εξαφάνιση στον καιρό της κρίσης, με τον προβληματισμό για το μέλλον της, κάτι περισσότερο από έντονο!  Η κατάσταση έχει λάβει επικίνδυνες, σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι νέοι δε γεννούν πια και ακόμη περισσότεροι, επιλέγουν το δρόμο της… φυγής, μεταναστεύοντας σε διάφορες πραγματικά αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%ba%ce%bd%ce%bf%ce%b9

Ενδεικτική της κατάστασης, η μείωση των εγγραφών στο Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Χρήστο Κορομηλά, έχει μειωθεί κατά 70% από το 2010! Το γεγονός αυτό, είναι αν μη τα άλλο, αποθαρρυντικό, καθώς αποδεικνύει πως η κρίση, που έχει εδραιωθεί στη χώρα μας, έχει… εξαπλωθεί και στην ελληνική περιφέρεια, η οποία πριν από μερικά χρόνια, έδειχνε να αντέχει, έχοντας αναπτύξει τις δικές της άμυνες, οι οποίες βασίζονταν κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, οι οποίοι προφανώς, τελικά, δεν είναι… αρκετοί! Χαρακτηριστικά, είναι όσα ανακοίνωσε πρόσφατα, βάση μιας νέας, μεγάλης μελέτης που διεξήγαγε, το Ινστιτούτο του Βερολίνου, για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη, στην Ελλάδα, η οποία καταγράφεται, να έχει διαρκώς, φθίνουσα πορεία! Όπως επισημαίνεται, μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, κυρίως  λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, από τα περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%.  «Με αυτά τα δραματικά στοιχεία λοιπόν, δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο και ανάπτυξη και αυτό εκτιμώ πως είναι το τελευταίο «καμπανάκι», που μας δείχνει ότι κάτι πρέπει να γίνει για την αλλαγή του δημογραφικού, γιατί με την κατάρρευση, αλλά και τα δεδομένα της έρευνας η κατάσταση θα χειροτερεύσει, αν δεν ληφθούν μέτρα», επεσήμανε, εκφράζοντας την αγωνία του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Χρήστος Κορομηλάς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νέους και να μη μειώσει περαιτέρω τα επιδόματα, όπως προσανατολίζεται! «Η αρμόδια υπουργός η κα Φωτίου, με βάση την αξιολόγηση, μελετά την αλλαγή προς το χειρότερο των επιδομάτων, κάτι που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού μόνο στο νομό μας, οι εγγραφές σε σχέση με το 2010 είναι 70% κάτω», ανέφερε ο κ. Κορομηλάς, επισημαίνοντας πως «πρέπει να δούμε το δημογραφικό, καθώς η γηραιότερη χώρα είναι η Ελλάδα με τα μικρότερο δείκτη γονιμότητας». Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αξίζει να σημειωθεί πως βάση της μελέτης του Ινστιτούτου του Βερολίνου, με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα μας να έχει πλέον, έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μάλιστα, οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.

ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΓΕΡΟΙ

Η μελέτη επισημαίνει ότι ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος συνδυάζει την πληθυσμιακή συρρίκνωση και την πληθυσμιακή γήρανση, καθώς σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ολοένα περισσότεροι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας για να βγουν στη σύνταξη, από ό,τι νέοι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας ως εργαζόμενοι.
Στις χώρες δε, με χαμηλό δείκτη γονιμότητας όπως η Ελλάδα, αυτή η διαδικασία και το άνοιγμα της «ψαλίδας» εργαζομένων-συνταξιούχων συμβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι σε βορειότερες χώρες και σε αυτό… συμβάλουν μια σειρά από κοινωνικοί, οικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Ανάμεσά τους, το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα η επιθυμία προσωπικής ελευθερίας, η επιδίωξη επαγγελματικής καριέρας, τα υψηλά ποσοστά διαζυγίων και η σχετική απομυθοποίηση του γάμου και της οικογένειας.

«ΚΛΕΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!!

Ιδιαίτερης προσοχής από την οργανωμένη πολιτεία, σύμφωνα και με τον κ. Κορομηλά, χρήζουν τα στοιχεία της μελέτης που αφορούν στους μετανάστες, οι οποίοι αν αυξηθούν στο μέλλον και με δεδομένο ότι γεννάνε συνήθως περισσότερα παιδιά, θα είναι αυτοί που θα συμβάλλουν στην αύξηση του πληθυσμού και στη συγκράτηση της γήρανσης. Με βάση τις αναλύσεις της Eurostat, εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των χωρών της Ευρώπης θα χρειασθούν τη συνεισφορά των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρξει δημογραφική σταθερότητα στην Ευρώπη έως το 2050!

Leave a Reply