ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε «επικίνδυνη ρότα» η ανθρωπότητα(;)

0

Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ του Ντόναλντ Τραμπ προφανώς δεν πάει καλά. Ξόδεψε τον παραδοσιακό του «μήνα του μέλιτος» χωρίς να περάσει ούτε ένα μεγάλο νομοσχέδιο. Εχει διχάσει βαθύτατα την Αμερική, ξυπνώντας ρήγματα και ένστικτα που μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα.

ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική δοκιμάζει τις διαπραγματευτικές τακτικές που του είχαν βγει στον κόσμο του real estate της Νέας Υόρκης. Δεν είναι όμως το ίδιο να απειλείς κάποιον σε μια επιχειρηματική διαπραγμάτευση με το να εκστομίζεις βαριές αλλά αστήρικτες απειλές εναντίον της Βορείου Κορέας.

ΣΤΗ ΜΙΑ περίπτωση, αν αποτύχεις θα χάσεις κάποια λεφτά, στην άλλη ρισκάρεις έναν πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς την πρώτη του ώρα. Ακόμη και με τη Ρωσία τα πράγματα έχουν εξελιχθεί άσχημα. Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εμπλακούν σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα, η οποία θα κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα. Κανέναν δεν συμφέρει αυτό.

Η ΑΜΕΡΙΚΗ, εν τω μεταξύ, πολώνεται δραματικά. Η άλλη πλευρά συνεχίζει να κάνει το λάθος της υπερβολικής πολιτικής ορθότητας. Στόχος της θα έπρεπε να είναι πώς θα πάρει μαζί της τη «χαμένη» μεσαία και κατώτερη τάξη Αμερικανών, όχι να τους μιλάει από καθέδρας.

ΠΟΛΛΟΙ ειδικοί εκτιμούν πως οι ΗΠΑ θα μπουν σε οικονομική κρίση σύντομα γιατί η Γουόλ Στριτ θα «διορθώσει» προς τα κάτω όταν διαπιστώσει οριστικά ότι οι φιλοεπιχειρηματικές πρωτοβουλίες (αλλαγή φορολογικού συστήματος, μείωση των υπερβολικών ρυθμίσεων κ.λπ.) του Τραμπ δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν πράξη. Οι έρευνες για τις σχέσεις με τη Ρωσία θα προχωρούν και η αίσθηση της κρίσης θα βαθαίνει.

ΜΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗ διέξοδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ένας… πόλεμος, όπως συχνά βλέπουμε και σε ταινίες. Με ποιον όμως; Πολλοί επιτελείς του Τραμπ θεωρούν το Ιράν τον μεγάλο εχθρό.

ΔΥΣΚΟΛΟΣ και επικίνδυνος αντίπαλος, που μπορεί να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε μία ακόμη χειρότερη περιπέτεια από αυτήν του Ιράκ. Η Β. Κορέα δεν προσφέρεται για στρατιωτικές λύσεις.

Η ΚΙΝΑ αποτελεί την πραγματική στρατηγική απειλή έναντι των ΗΠΑ, όπως γλαφυρά εξηγεί ο Γκραμ Αλισον στο βιβλίο του με τίτλο «Η παγίδα του Θουκυδίδη». Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρόκειται για έναν πραγματικά παγκόσμιο πόλεμο».

***

ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ εκδοχές του αμερικανικού σεναρίου παρουσιάζονται στα αποσπάσματα του άρθρου του Αλέξη Παπαχελά με τον τίτλο «Επικίνδυνη ρότα».

Ο ΤΡΑΜΠ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και δεν είναι άδικες οι ανησυχίες που παρουσιάζονται λόγω της συμπεριφοράς του σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο εντός των ΗΠΑ.

ΑΚΟΜΑ και οι υποστηρικτές του αντιλαμβάνονται πλέον πως έκαναν λάθος επιλογή εκτός ίσως από ορισμένους πολύ φανατικούς που σε κάθε περίπτωση είναι και επικίνδυνοι λόγω του φανατισμού τους.

ΟΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ υποστηρικτές του Τραμπ πάντως, έσπευσαν έγκαιρα να κάνουν γαργάρα τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου θέλοντας να αποφύγουν το περαιτέρω ρεζιλίκι για την επιλογή τους.

ΚΑΙ αναφέρομαι στον Καμμένο κι ορισμένους γαλαζορόζ πολιτικούς και της ΝΔ που πλέον κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το «φόνο» και σφυρίζουν «κλέφτικα».

ΕΚΕΙΝΟΣ πάντως που περιμένει να δει που τελικά θα το «φτάσει» ο Τραμπ είναι ο Τζιμάουερ, ο οποίος χωρίς να δηλώνει υποστηρικτής του περιμένει να δει τη συνέχεια και προς το παρόν το διασκεδάζει περιμένοντας.

ΚΑΛΟ μήνα να έχουμε.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply