ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις γιατρών και νοσηλευτών για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας

0

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον στην Ελλάδα της κρίσης, από γιατρούς και νοσηλευτές, για μια θέση στις Τοπικές Μονάδες Υγείας στα αστικά κέντρα, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, λήγει την Παρασκευή στις 8 του μηνός. Ήδη, έχουν κατατεθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για τις θέσεις των 1.200 γιατρών και των 1.700 του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που θα απαρτίζουν την Ομάδα υγείας.

Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν προκηρυχθεί 204 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων, 51  παιδιάτρων, 102 νοσηλευτικής, 51 κοινωνικών λειτουργών, 51 επισκεπτών υγείας και 104 διοικητικών υπαλλήλων, για την έναρξη λειτουργίας 51 Τοπικών Μονάδων Υγείας, στις πρωτεύουσες των νομών.

Αυτό, είναι το πρώτο βήμα εφαρμογής του νέου Νόμου για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα και διέπεται από την αρχή, ότι το δημόσιο σύστημα είναι αυτό που έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. «Ο ιδιωτικός τομέας, έχει τον συμπληρωματικό   ρόλο, με σαφείς και διαφανείς κανόνες και για πρώτη φορά στη χώρα μας ψηφίστηκε νομοθεσία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πλήρως κοστολογημένη (75 εκ. € κατ’ έτος) με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την άμεση έναρξη υλοποίησής της και τη συνέχειά της», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, η οποία επισημαίνει πως η μαζική προκήρυξη των θέσεων εργασίας του ιατρικού προσωπικού όσο και τα κίνητρα που θεσπίζονται (αποδοχές Επιμελητή Α’ ΕΣΥ, αυξημένη μοριοδότηση για την μόνιμη ένταξη στο ΕΣΥ μετά τη λήξη των συμβάσεων κ.λπ.) συμβάλουν στην παραμονή στην Ελλάδα των νέων επιστημόνων. «Όλα αυτά, αποτελούν σημαντική παρέμβαση για την αναχαίτιση της μετανάστευσης του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, αλλά και τον επαναπατρισμό του δυναμικού που ήδη εργάζεται στο εξωτερικό.

Η στήριξη της υλοποίησης του νέου ολοκληρωμένου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τους νέους επιστήμονες και εργαζόμενους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Leave a Reply