ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημητρίου Κων. Στρατικόπουλου: Σκέψεις και προτάσεις για την Κυπαρισσία και την περιοχή της!

0

Η Κυπαρισσία είναι μια πόλη υπερτοπικού χαρακτήρα. Είναι Διοικητικό Κέντρο, σήμερα κουτσουρεμένο, με σοβαρό εμπόριο και πληθώρα καταστημάτων.

Σοβαρές επισημάνσεις από τον πρώην αντιδήμαρχο του πρ. Δήμου Κυπαρισσίας και συγγραφέα Δημήτρη Κ. Στρατικόπουλο στο άρθρο του «41 σκέψεις και προτάσεις ενός παλιού Αυτοδιοικητικού για την Κυπαρισσία και την περιοχή». Δημοσιεύτηκαν ήδη τα πρώτα δύο μέρη με τίτλους «Ο πρώτος “δεκάλογος” για την Κυπαρισσία και την περιοχή» και «Σκέψεις και προτάσεις για την Κυπαρισσία και την περιοχή της!». Η δημοσίευση ολοκληρώνεται σήμερα με τις υπόλοιπες προτάσεις που δείχνουν το δρόμο για την Κυπαρισσία του σήμερα και του αύριο.

Μέρος 3ο

 1. Το νταμάρι στην περιοχή Ροντάκι να μετατραπεί σε υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 2. Η παλιά πλατειούλα στο συνοικισμό Πρόκα, μεταξύ των οικιών Ντανκουρή και Μήτρου Αναστασόπουλου, να πλακοστρωθεί με πλάκες που θα ταιριάζουν στο χώρο.
 3. Να αξιοποιηθεί ο χώρος της εκκλησίας Παναγίας Γελουδά με δενδροφυτεύσεις και ανάδειξη της πηγής που τη συνδέουν μύθοι και θρύλοι. Η εκκλησία αυτή είναι η κάτωθεν γωνία του τριγώνου των παλιών εκκλησιών Άγιοι Πάντες και Άγιος Γεώργιος.
 4. Να προβλεφθεί χώρος για νέο Κοιμητήριο της Άνω Πόλεως που θα είναι νότια του υπάρχοντος, αφού δημιουργηθεί στηθαίο στην υπάρχουσα ρεματιά και κάτωθεν του δρόμου που οδηγεί στο κλειστό Γυμναστήριο. Το υπάρχον κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου να χαρακτηρισθεί ιστορικό μνημείο, γιατί οι ενταφιασμένοι του 19ου και 20ου αιώνα είναι η ιστορία της πόλης.
 5. Να επεκταθεί το σχέδιο του συνοικισμού Μεμί σε όλη την έκταση της δωρεάς Αλεξόπουλου μέχρι τα Γιαννικοπουλέικα και κάτωθεν του παλαιού εθνικού δρόμου, γιατί η περιοχή παρουσιάζει ανάπτυξη.
 6. Να δημιουργηθεί φράγμα στον Αρκαδικό ποταμό για την άρδευση των περιοχών Μεμί και Σανί.
 7. Να αξιοποιηθεί το φαράγγι της Περιστεριάς με την ωραία βλάστηση του και τους σταλακτίτες, και σε συνδυασμό με τους μυκηναϊκούς τάφους της Περιστεριάς, να γίνει τόπος με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.
 8. Να περιορισθεί η διασπορά της δόμησης και να μην επιτρέπεται ανεξέλεγκτα και άναρχα σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές.
 9. Να δημιουργηθούν περιαστικές ζώνες ήπιας δόμησης στους δρόμους που οδηγούν στους συνοικισμούς Ροντάκι, Τερψιθέα και Μύλους.
 10. Το υπάρχον μονοπάτι μεταξύ της Δεξαμενής και της πηγής Τσιβιδιάς, να διαπλατυνθεί σαν χώρος περιπάτου.
 11. Να διαπλατυνθούν και να συντηρηθούν οι αγροτικοί δρόμοι για τις ανάγκες των αγροτών.
 12. Να αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός που είναι δυνατή η χρηματοδότηση του στις Κοινότητες που προσφέρονται για το σκοπό αυτό, όπως η Μουριατάδα με την μοναδική θέα, το παραδοσιακό Καρβούνι, οι Βρύσες που αποτελεί το μπαλκόνι με την μοναδική θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο και το Περδικονέρι που από το ύψος της βουνοκορφής Ψυχρού μπορεί κανείς να αγναντέψει όλη την περιοχή κάτωθεν αυτού.
 13. Να διαμορφωθεί το Κεφαλόβρυσο Βρυσών με δενδροφύτευση και άλλα έργα σε χώρο εκδρομών.
 14. Να αναπλασθεί η ιστορική πηγή του Στασιού.
 15. Να συντηρηθεί ο δρόμος από την εκκλησία Άγιος Ιωάννης Στασιού μέχρι τους Κανάλους, που καλύπτεται από δάση και είναι μοναδικής ομορφιάς.
 16. Να γίνουν έργα στην πηγή Μάνα με τα άφθονα νερά, περιοχή Αρμένιων.
 17. Να αναδειχθεί σε χώρο περιπάτου το αλσύλλιο πλησίον του Περδικονερίου.
 18. Ανάπλαση της πηγής Σκανδάλη στη Σπηλιά, σε χώρο αναψυχής και εκδρομών.
 19. Να αναπλασθεί η πηγή Πρίτζιπα στην Τερψιθέα, που την συντροφεύουν θρύλοι.
 20. Να αναδειχθεί και να αφαιρεθούν οι προσχώσεις στο σταφιδολίμανο Τερψιθέας.
 21. Να δημιουργηθεί αγροτικό Μουσείο στη Φαρακλάδα στο χώρο που λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο.
 22. Στο βάθος της αμμώδους ακτής Αη Λαγούδη, της κύριας πλαζ της πόλεως με τους εκατοντάδες λουσμένους, υπάρχει λιβάδι με φύκια που διαρκώς επεκτείνεται και δημιουργεί προβλήματα την κολυμβητική περίοδο. Υπάρχουν φαρμακοβιομηχανίες που τα επεξεργάζονται για το ιώδιο και το νάτριο που περιέχουν, όπως για λίπασμα και ακόμη για τροφή σε Ασιατικές χώρες και τη βόρεια Ευρώπη. Ας έλθει σε επαφή ο Δήμος με αυτές τις βιομηχανίες ώστε να απαλλαγεί ένα πρόσθετο έξοδο για την περισυλλογή τους την καλοκαιρινή περίοδο.

Να δημιουργηθεί πάρκινγκ για τις ανάγκες της Ανω Πόλεως, που ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι έντονες, στον ακάλυπτο χώρο κάτωθεν της οδού που οδηγεί στις φυλακές Μαντά με απαλλοτρίωση του χώρου.

Ακόμη, να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον που έχει άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής και με την ύπαρξη μας, όπως και όλων των έμβιων όντων.

Όλα αυτά με όνειρο και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας!

Leave a Reply