ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο… ηλεκτρονικό σφυρί την Τετάρτη 213 ακίνητα!

0

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ 5.000 ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Εφιάλτης για χιλιάδες νοικοκυριά τα ραβασάκια του  ΕΝΦΙΑ, που παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις  για κατάργηση ή αναπροσαρμογή του προς τα κάτω, συνεχίζουν να έρχονται και στοιχίζουν 3,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η υπογραφή της κυβέρνησης στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά κυρίως στον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060, μεταφράζεται σε ευθεία απειλή για συντήρηση του ΕΝΦΙΑ, ενδεχομένως με άλλο όνομα, για πολλά χρόνια ακόμα.
Ετσι δύο φορές την αξία του σπιτιού τους καλούνται να πληρώσουν σε διάστημα ακόμα και 30 ετών οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι αποκτήθηκαν σε τιμή ευκαιρίας αλλά συνεχίζουν να φορολογούνται με αντικειμενικές αξίες πέραν πάσης λογικής.

ΠΤΩΣΗ 40% ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και του in.gr,  διαγράφουν ελεύθερη πτώση την τελευταία δεκαετία και συνεχίζουν να μειώνονται. Ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων, τον οποίο καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος εκκινώντας από τις 100 μονάδες το 2007, βρέθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017 στις 59 μονάδες. Το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε μείωση 1,7%, την οποία διαδέχθηκε νέα πτώση κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.
Οι τιμές αναμένεται να πιεστούν πολλαπλάσια το επόμενο διάστημα, δεδομένων των σαρωτικών πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί. Μόνο την ερχόμενη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 213 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ συνολικά οι τράπεζες έως το τέλος του έτους αναμένεται να βγάλουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα.
Παράλληλα, στις ιστοσελίδες αγγελιών πώλησης ακινήτων μια απλή αναζήτηση με κριτήριο τιμή έως 15.000-20.000 ευρώ οδηγεί σε χιλιάδες αποτελέσματα πανελλαδικά. Οι Ελληνες χάνουν τα σπίτια τους ή τα «σκοτώνουν» για να σώσουν ό,τι μπορούν. Ο ΕΝΦΙΑ όμως δεν λυγίζει.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Τέλος Σεπτεμβρίου τοποθετείται χρονικά η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με στόχο 5.000 ακίνητα μέχρι το τέλος του 2017 και 10.000 το 2018.

Οι τραπεζικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το όριο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μπορεί να πέσει στις 200.000 ή και στις 150.000 ευρώ από 300.000 που είναι σήμερα.

Οι πωλήσεις ακινήτων με το νέο σύστημα θα γίνονται διαδικτυακά, από Τετάρτη ως και Παρασκευή, σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα, με έδρα τα γραφεία των συμβολαιογράφων. Πρόσβαση στην e-εφαρμογή, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στην τελική φάση υλοποίησης, θα έχουν ενδιαφερόμενοι τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, το όριο να οδηγηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι το μέσο ύψος δανείου πριν από λίγα χρόνια ήταν οι 100.000 ευρώ, άρα δεν έχει νόημα η ύπαρξη υψηλότερου πλαφόν. Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό, μέχρι τα τέλη του 2017, για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη).

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών οφείλεται στην ανάγκη ευθυγράμμισης όλων των τραπεζών σε μία κοινή βάση δεδομένων για τους πλειστηριασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο ανταλλαγής αρχείων, ενώ το πλέον πιθανό είναι όλη η διαδικασία να περάσει μέσω “Τειρεσία”. Στον τελευταίο τηρείται Σύστημα Υποθηκών – Προσημειώσεων όπου καταχωρούνται στοιχεία για δεδομένα υποθηκών και προσημειώσεων, παρέχοντας ενημέρωση στις τράπεζες για τις εμπράγματες επιβαρύνσεις των ακινήτων ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους για την παύση σχηματισμού νέων καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών (NPLs) στα δάνεια λιανικής τραπεζικής στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

 

Leave a Reply