ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

0

«Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς δημιουργεί πολλές προκλήσεις τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε ζητήματα πολιτικής.

Η ΕΚΛΟΓΗ νέου προέδρου δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Θα περάσει μέσα από μεγάλες αναταράξεις καθώς πριν από την ανασύνθεση του χώρου προηγείται η κατάργηση ή η περιθωριοποίηση υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ όμως η Κεντροαριστερά αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την επιρροή της στην κοινωνία. Η πληθώρα υποψηφίων, που παρουσιάζεται τα τελευταία 24ωρα, δεν αντιπροσωπεύει και το ρεύμα που έχει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ελληνικό το πρόβλημα. Διαπιστώνουμε ότι στην Ευρώπη οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς υποχωρούν. Στη Γαλλία οι Σοσιαλιστές, μετά την αποτυχημένη προεδρία Ολάντ, εξαφανίσθηκαν εκλογικά, ενώ στη Γερμανία ο Μάρτιν Σουλτς, που επιλέχθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες προκειμένου να κερδίσει τη Μέρκελ, βλέπει τα ποσοστά του κόμματος να καταγράφουν ιστορικά χαμηλά εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ την ελληνική Κεντροαριστερά, η πολυδιάσπαση του χώρου αλλά και η περιορισμένη εμβέλειά του από τις εκλογές του 2012 δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης.

ΟΜΩΣ, εκτός από την εκλογή αρχηγού, μία διαδικασία που μοιραία συνδέεται με εσωστρέφεια και «συντροφικά μαχαιρώματα», το μείζον ζήτημα για την Κεντροαριστερά είναι η επόμενη μέρα.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταλάβει το ζωτικό χώρο του «Κέντρου» όπου συνήθως κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι. Κατά καιρούς έχει απευθύνει κάλεσμα στις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για συνεργασία, κάτι που, όπως είπε, θα πράξει ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει με αυτοδυναμία τις επόμενες εκλογές.

ΟΣΟΙ πιστεύουν ότι η Κεντροαριστερά θα ανδρωθεί μέσα από «αντιπολίτευση» στη Ν.Δ., ακόμη και τώρα πριν γίνει κυβέρνηση, χάνουν το βασικό πολιτικό δίλημμα του καιρού μας, που είναι «μεταρρύθμιση ή οπισθοδρόμηση».

ΟΣΟΙ πιστεύουν ότι η Κεντροαριστερά θα γίνει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ κόβοντας από τώρα γέφυρες συνεργασίας με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τις ανάγκες των καιρών».

***

ΑΠΟ τον «Ελεύθερο Τύπο» το κύριο άρθρο που προηγήθηκε.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ της Κεντροαριστεράς φαίνεται πως αποτελεί «πρεμούρα» και άλλων εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

ΕΙΝΑΙ γεγονός πάντως ότι η Κεντροαριστερά έχει πρόβλημα αυτή την εποχή να επηρεάσει την κοινωνία και αυτό προφανώς δεν είναι  τυχαίο.

Η ΠΛΗΘΩΡΑ υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς δεν φαίνεται να λειτουργεί όσο θετικά θεωρούσαν στην αρχή πως θα μπορούσε να λειτουργήσει.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το όλο εγχείρημα να αποδειχθεί επιτυχημένο παρά τις επιμέρους ενστάσεις.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την άποψη πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταλάβει το ζωτικό χώρο του «Κέντρου» είναι μάλλον αβάσιμη αν ληφθούν υπόψιν οι ακραίες εκφράσεις που έχουν ήδη εμφανιστεί στη γαλάζια πλευρά.

ΑΥΤΟ όμως δεν συνεπάγεται πως ο υπό διαμόρφωση Κεντροαριστερός φορέας θα καταφέρει τελικά να εκφράσει αυτό το «Κέντρο», παρά μόνο μονόπλευρα.

ΤΕΛΙΚΑ το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ο νεοσύστατος φορέας να διασπαστεί εν τη γενέσει του και να μοιραστεί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο,ΤΙ απομείνει θα είναι πάλι τα ρετάλια από το παρελθόν.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι αρκετοί εκείνοι που φοβούνται το ενδεχόμενο να γίνει η «Κεντροαριστερά» νέος ΣΥΡΙΖΑ αλλά βεβαίως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί στην πολιτική.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply