ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νοσταλγοί του χρεοκοπημένου… χθες!

0

ΑΝΤΙ να τρέξουμε… μπροστά, διαρκώς κοιτάμε με νοσταλγία το χρεοκοπημένο… χθες που μας οδήγησε εδώ απ’ όπου σήμερα προσπαθούμε να ξεφύγουμε! Κι όμως, όσο περίεργο κι αν είναι αυτό, αποτελεί μία πραγματικότητα. Ένας λαός που δείχνει ότι όχι μόνο δεν μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος, το αντίθετο μάλιστα. Επιχειρεί να τα αντιγράψει, να τα φέρει στα… μέτρα του, προκειμένου να ζήσει το «παραμύθι» για το οποίο άκουγε από μικρός!

ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ και με τους πολιτικούς. Διότι κι αυτοί μέρος της κοινωνίας μας είναι. Αντιπροσωπευτικό δείγμα των όσων… προσδοκούμε! Δεν είναι για παράδειγμα ο Τσίπρας, που θέλει να γίνει Ανδρέας, το πρόβλημα. Αλλά το ότι σε μία χρεοκοπημένη χώρα που συντηρείται οικονομικά διασωληνομένη, οι πολίτες της αναζητούν τις μέρες της δανεικής οικονομικής ευημερίας, τις ημέρες της ασύστολης κρατικής δαπάνης, τις ημέρες που ο λαός ευτυχισμένος είχε την αυταπάτη ότι είναι πλούσιος, άσχετα αν δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας παρτάκιας μπατίρης που υποθήκευε το μέλλον των δικών του παιδιών.

ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ όμως όλοι μας, είναι βέβαιο ότι και πάλι θα προστρέξουμε – όταν στηθούν κάλπες – και θα επιλέξουμε εκείνον που μας έχει εξυπηρετήσει ή δύναται να μας εξυπηρετήσει, κι όχι εκείνον που θέλει να μας οδηγήσει στο δρόμο που θα καλούμαστε μόνοι να καλύψουμε την όποια ανάγκη μας. Είναι βέβαιο ότι και πάλι, θα επιλέξουμε ως λαός το εύκολο αφήγημα, εκείνο το «θα» που θα νομίσουμε ότι θα μας κοστίσει λιγότερο, άσχετα αν στο τέλος προδοθούμε πάλι.

Αλήθεια, εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, πόσο νοσταλγείς το χρεοκοπημένο… χθες;

Του ΚΩΣΤΑ Β. ΤΣΕΡΕΝΤΖΟΥΛΙΑ

Leave a Reply