ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξαναγεννιέται από τις στάχτες του παρά τις ελλείψεις το πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας που εξυπηρετεί 700 άτομα την ημέρα!

0

Αναγεννημένο από τις… στάχτες του,  το πρώην ΙΚΑ της Καλαμάτας, η Μονάδα Υγείας που μετονομάστηκε σε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και σταδιακά σε Μονάδα Αναφοράς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, καθώς οι επισκέψεις από 100 ημερησίως, ανέρχονται πλέον ή και ξεπερνούν τις 700, όπως δήλωσε χθες, σε σύσκεψη εργασίας με κυβερνητικούς βουλευτές, ο υπεύθυνος της δομής, Παναγιώτης Κατσαφάδος.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο κ. Κατσαφάδος, που σημείωσε την καταγεγραμμένη αύξηση της επισκεψιμότητας, ευχαρίστησε τους βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη και Πέτρο Κωνσταντινέα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να νιώθει κανείς πως έχει κάποιον δίπλα του και δε χτυπά άδικα την πόρτα της πολιτείας και αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που υπάρχουν. «Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε… ανοιχτοί, με την αρωγή της πολιτείας και το ενδιαφέρον της, που μας δίνει κουράγιο και δύναμη», δήλωσε ο κ. Κατσαφάδος, που αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στη λειτουργία της Μονάδα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ»

«Ας μην ξεχνάτε πως ήταν το ΠΕΔΥ, μερικά χρόνια πριν, που ψάχναμε να βρούμε γιατρό και δε βρίσκαμε! Ψαχνόμασταν μεταξύ μας και δεν ξέραμε αν θα υπάρχουμε εδώ ή όχι! Ήταν απογεύματα, για ατέλειωτους μήνες, που ήμουν ο μοναδικός γιατρός της Μονάδας και εξετάζαμε από 100 με 150 ασθενείς ημερησίως! Σιγά – σιγά ξεπεράσαμε τους 600 με 650 και τώρα είμαστε στους 700, παρότι οι ώρες των γιατρών που εργάζονται στη Μονάδα μας, έχουν ελαττωθεί, καθώς πολλοί από τους συναδέλφους, κάνουν και εφημερίες στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα, πολλές μέρες να απουσιάζουν», ανέφερε ο υπεύθυνος των υγειονομικών υπηρεσιών του πρώην ΙΚΑ, περιγράφοντας και την τωρινή λειτουργία της Μονάδας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

«Το μικροβιολογικό εργάζεται κανονικότατα και εξυπηρετεί και ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες, που δεν μπορούν να πάνε σε ιδιώτες γιατρούς, κάτι που συμβαίνει και με τους  κλινικούς γιατρούς», δήλωσε ο γιατρός και υπεύθυνος της Μονάδας και συνέχισε. «Το ακτινολογικό, εξυπηρετεί ασθενείς τόσο για απλές ακτινογραφίες, όσο και για πανοραμικές και είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο! Βέβαια δεν επαναπαυόμαστε και αυτό συζητήσαμε με τους βουλευτές, καθώς χρειάζεται μια μικρή ακόμη βοήθεια, τόσο σε επίπεδο γιατρών ειδικοτήτων γιατρών, που θα μας βοηθήσουν αρκετά, όσο και γενικών γιατρών, που μπορούν να καλύψουν πάρα πολλά περιστατικά», δήλωσε ο κ. Κατσαφάδος, που ενημέρωσε επίσης, πως στο πλαίσιο της συζήτησης εργασίας, δόθηκε λύση στο πρόβλημα που υπήρχε από την έλλειψη διοικητικού προσωπικού, καθώς θα συνδράμει με δύο υπαλλήλους το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ώστε να… λυθούν τα χέρια των υγειονομικών που ασκούσαν και τέτοια καθήκοντα!

 Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΟΜΥ

«Είναι θετικό, ότι και η Μονάδα λειτουργεί καλύτερα και θα λειτουργήσει ακόμη περισσότερο, αν γίνει πραγματικότητα αυτό το… όραμα των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες αν στελεχωθούν σωστά, από γενικούς και όχι μόνο γιατρούς θα δώσουν πραγματικά λύση στα προβλήματα των ασθενών, μαζί και με τη δική μας βοήθεια», τόνισε ο γιατρός ο οποίος απάντησε και στο θέμα των ελλείψεων που υπάρχουν ακόμη.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΑΖΕΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ!

«Δυστυχώς, από τότε που διαλύθηκε το πρώην ΙΚΑ δεν υπάρχει οργανόγραμμα. Καταγράφουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και βλέπουμε αυτή τη στιγμή, ότι ένας οφθαλμίατρος που έχουμε, εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους, με δυόμισι μήνες αναμονή! Άρα, χρειαζόμαστε έναν οφθαλμίατρο τουλάχιστον και έναν ακόμη καρδιολόγο. Δεν μπορεί να θεωρούμεθα Μονάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με έναν καρδιολόγο, ο οποίος θα κάνει και τις 10 ημέρες, τις εφημερίες του στο Νοσοκομείο, ενώ δικαιούται και 20 ημέρες άδεια κανονική, με αποτέλεσμα, για ένα μεγάλο διάστημα, η θέση του, να είναι κενή», είπε με νόημα ο Παναγιώτης Κατσαφάδος, επισημαίνοντας πως υπάρχει και η απογευματινή λειτουργία που επίσης, δεν καλύπτεται! «Αν έρθει ένας καρδιολόγος, ακόμη δε θα είναι αρκετός, καθώς λειτουργούμε από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα! Χρειαζόμαστε έναν καρδιολόγο το πρωί, έναν το απόγευμα και έναν τρίτο! Επίσης, έχομε έναν ακτινολόγο, ο οποίος κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο και δικαιούται και τα ρεπό του», δήλωσε ο κ. Κατσαφάδος, που μιλώντας για τις βασικές ελλείψεις, αναφέρθηκε και στη μια μόνο παιδίατρο που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής, που επισκέπτονται τη Μονάδα. «Πράγματι, υπάρχει μόνο μια παιδίατρος που καλύπτει τις ανάγκες ασφαλισμένων και μη ατόμων της πόλης μας, η οποία δεν αρκεί! Βέβαια, με την άμεση πρόσληψη δύο ή τριών γενικών γιατρών, μπορεί να καλυφθούν πολλά κενά», σημείωσε ο υπεύθυνος γιατρός, που στάθηκε σε μια ακόμη σημαντική ειδικότητα! «Ένας οδοντίατρος λείπει επίσης, καθώς το οδοντιατρικό μας τμήμα, είναι το μοναδικό που υπάρχει στην Πελοπόννησο, μαζί με ένα στην Πάτρα, που κάνει και προσθετικές εργασίες, με την αναμονή να αγγίζει πάλι τους τρεις μήνες. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορούν να κανονίσουν ούτε την άδειά τους, οι οδοντίατροι δε, εκτός από το ότι στάζει το κτίριο, δουλεύουν σε παμπάλαιες έδρες  και ναι, σωστά πήρε το Νοσοκομείο δύο καινούριες έδρες, αλλά υπάρχουμε κι εμείς εδώ», ανέφερε ο γιατρός, ο οποίος όπως είπε κατέφυγε στον ιδιωτικό τομέα για βοήθεια, με την απάντηση που πήρα να είναι χαρακτηριστική, πως δόθηκε βοήθεια στο Νοσοκομείο, «εσείς περιμένετε…», φέρεται να απάντησαν, με τον κ. Κατσαφάδο, να παραδέχεται πως υπάρχουν και άλλες ελλείψεις, λιγότερο σημαντικές και πως τελευταία, παρόλα αυτά, καταγράφεται γεωμετρική πρόοδος στην ανάπτυξη της Μονάδας.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Την ικανοποίησή τους, από την… αναστροφή της κατάστασης, δήλωσαν και οι δύο βουλευτές, που στάθηκαν και στη νέα δομή που αναμένεται να λειτουργήσει άμεσα, καλώντας τους γιατρούς να υποβάλλουν αιτήσεις και τονίζοντας πως έχει παραχθεί σημαντικό έργο στον τομέα της Υγείας. «Όταν μπήκαμε πρώτη φορά σε αυτό το κτίριο, ήταν έρημο και τώρα λειτουργούν όλα καλά και προφανώς μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα», δήλωσε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Αμανατίδη – Κοζομπόλη, τονίζοντας πως οι νέες ανάγκες έχουν ανακύψει, ύστερα από την… επιστροφή του κόσμου στη συγκεκριμένη δομή Υγείας. «Ανάγκη, προκύπτει επειδή ο κόσμος γύρισε… στη Μονάδα Αναφοράς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης», ανέφερε η κα Κοζομπόλη και συνέχισε. «Οι γιατροί αυτοί, δίνουν βαρύτητα στην πρόληψη, πριν γίνει κάτι πολύ σημαντικό, ώστε να αποσυμφορήσουν το Νοσοκομείο, ενώ έτσι γίνεται και εξοικονόμηση δαπανών, οι οποίες θα… γυρίσουν στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας», δήλωσε η κα Κοζομπόλη, που μιλώντας για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), επεσήμανε πως οι γιατροί, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη των οποίων είναι ακόμη σε εξέλιξη, θα παίρνουν καθαρά 1.700 ευρώ εκτός από τις υπερωρίες!

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα, ο οποίος ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) έχουν… χλευαστεί, αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια που γίνεται, μετά από όσα έκανε ο Γιώργος Γεννηματάς! Ο κ. Κωνσταντινέας δήλωσε πως η κυβέρνηση επίσης έχει μεριμνήσει για τους 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους και συνεχάρη τους γιατρούς, γιατί χωρίς αυτούς δε θα βελτιωνόταν η εικόνα και στο πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας.

140 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply