ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χαμός στο Δήμο Οιχαλίας με τους δασικούς χάρτες: Έχει καταθέσει στοιχεία για οικιστικές πυκνώσεις χωρίς να υπάρχουν βάζοντας σε περιπέτειες τους ιδιοκτήτες!

0

Σε… περιπέτειες, μπαίνουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών και οικημάτων σε πολλές περιοχές της Οιχαλίας, με τον εν λόγω Δήμο, να είναι ο μόνος στη Μεσσηνία, που στο πλαίσιο της υποβολής των ορίων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, για την ανάρτηση των δασικών χαρτών, έχουν στείλει στοιχεία, με πυκνώσεις, χωρίς αυτές να υφίστανται!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Οι οικιστικές πυκνώσεις, βάση Νόμου, προϋποθέτουν 50 σπίτια σε τουλάχιστον 25 στρέμματα, κάτι που στην εν λόγω περιοχή δεν ισχύει, με αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες, να μπλέκουν στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας που ίσχυε προ των δασικών χαρτών και τον οποίο υποτίθεται πως αυτοί, ήρθαν να αντικαταστήσουν.

Με λίγα λόγια, ένας ιδιοκτήτης που θέλει να χτίσει ή να κάνει επισκευή στο κτίριό του, θα πρέπει να κάνει πράξη χαρακτηρισμού, με τη διαδικασία των δημοσιεύσεων, όπως την ξέραμε προ των δασικών χαρτών, οι οποίοι έγιναν ακριβώς για να αποφευχθεί αυτή η ταλαιπωρία! Στο Δήμο Οιχαλίας εν προκειμένω, αν οι περιοχές αυτές δεν εξαιρούνταν με το χαρακτηρισμό της οικιστικής πύκνωσης, ο χαρακτήρας της έκτασης, θα γινόταν αυτόματα, με δήλωση του μηχανικού! Στην εν λόγω περιοχή, έχουν σταλεί χαρακτηρισμοί περιοχών ως «οικιστικές πυκνώσεις», σε εκτάσεις που δεν έχουν μέσα δασικά, παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση Δασών, διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν στη Μεσσηνία, οικιστικές πυκνώσεις!

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ… ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΥΝ!

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, καθώς τα ζητήματα που θα ανακύψουν είναι πολλά, όχι μόνο όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και με τα όρια των οικισμών, τα οποία έπρεπε να στείλουν οι Δήμου, ώστε να εξαιρεθούν από τη διαδικασία της ανάρτησης του δασικού χάρτη και όχι προφανώς, να λυθεί το τυχόν δασικό θέμα που υπάρχει μέσα σε αυτά, καταλαβαίνει κανείς, πως το όλο εγχείρημα είναι στον… αέρα.

Προβλήματα, υπάρχουν και στη Μάνη, όπου εκεί, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ζήτησε πρόταση Νόμου από τους κατοίκους, το οποίο και βρίσκεται υπό εξέταση. Το τι θα γίνει σε λίγο καιρό, με τα εντός και εκτός ορίων ακίνητα, κανείς δεν το γνωρίζει, γεγονός που φαίνεται πως δικαιώνει κατά τινα τρόπο το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, ο οποίος προσπάθησε να… αντισταθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς μέχρι πριν λίγες ημέρες και παρά τις αλλεπάλληλες πιέσεις Φάμελλου, ήταν ένας από τους εννέα δημάρχους σε όλη την Ελλάδα, ο οποίος δεν είχε στείλει στοιχεία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως ποτέ οι Δήμοι, δεν όριζαν τα πραγματικά όρια!

ΠΙΘΑΝΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Κι ενώ η διαδικασία, συνολικά, βρίσκεται στην τελική ευθεία, συνεχίζεται από τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων και όχι μόνο, για όσα χτήματα έχουν το χαρακτηρισμό των δασικών! Η προθεσμία, λήγει την Πέμπτη, με μεγάλη να είναι η πιθανότητα, όπως ο ίδιος ο υπουργός, άφησε να εννοηθεί, να δοθεί μια τελευταία παράταση 20 ημερών, λόγω και των διακοπών του Αυγούστου, για όσους τυχόν, δεν έχουν προλάβει.

swthropoylos

Στη Μεσσηνία, μέχρι σήμερα, έχουν υποβάλλει αντιρρήσεις 10.700 άτομα περίπου, ενώ έχουν υποβληθεί περισσότεροι από  1.500 πρόδηλα σφάλματα και περίπου 3.000 αιτήματα χορήγησης άδειας καλλιέργειας ή εξαγοράς, ανάλογα με το πότε έχει γίνει η αλλαγή της μορφής από «Δασικό» σε «Αγροτικό», όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος. «Ο αριθμός, μας δείχνει πως όσων τα αιτήματα είχαν μια κάποια βάση, έχουν ήδη κατατεθεί, με μοναδική… υπερβολή, να παρατηρείται στα πρόδηλα σφάλματα, τα οποία υποβάλλονται ατελώς και ορισμένους να έχουν υποβάλλει και αντιρρήσεις, με τον κίνδυνο να απορριφθεί το αίτημά τους, να είναι μεγάλος», δήλωσε ο κ. Σωτηρόπουλος και συνέχισε. «Αίτημα για πρόδηλα σφάλματα, γίνεται σε περιπτώσεις που δεν επιδέχονται φωτοερμηνεία, σε εμφανώς γεωργικές εκτάσεις που στο χάρτη εμφανίζονται ως Δασικές και δεν είχαν ποτέ δασική μορφή, αλλά και από όσους έχουν τελεσίδικες διοικητικές πράξεις χαρακτηρισμού και δεν έχουν μπει στο δασικό χάρτη». Ο διευθυντής Δασών, αναφέρθηκε και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και απάντησε στο καυτό ερώτημα που αφορά στον κίνδυνο να χαθούν οι επιδοτήσεις. «Η κύρωση, θα γίνει 40 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας, οπότε και θα κυρωθούν οι εκτάσεις εκείνες, για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα.  Ο κυρωμένος δασικός χάρτης θα σταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόβλημα θα υπάρξει μόνο σε όσα έρχονται σε αντίθεση με τους όρους για τη χορήγηση της επιδότησης, με τις ενστάσεις να εξετάζονται σταδιακά», δήλωσε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, τονίζοντας πως θα υπάρξουν δύο επιτροπές, αποτελούμενες από τρία μέλη και συγκεκριμένα, ένα δασολόγο και έναν ακόμη ή και γεωπόνο ή μηχανικό, καθώς και ένα δικηγόρο, οι οποίες θα εξετάσουν τα αιτήματα. Σε περίπτωση πως κάποιο αίτημα απορριφθεί, οι ιδιοκτήτες, όχι μόνο για την επιδότηση προφανώς, αλλά γενικά, έχουν τη δυνατότητα, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Leave a Reply