ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πλεόνασμα(;), διπλές Πανελλήνιες, Καριζώνης κ.ά.

0

«ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα του επταμήνου διαμορφώθηκε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει του στόχου που είχε τεθεί με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία ακόμη μαγική εικόνα, που δεν έχει σχέση με τη δημοσιονομική πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα που διαμορφώνεται λογιστικά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ αναφέρουμε ότι οι δαπάνες υστέρησαν κατά 1,5 δισ. έναντι του στόχου με κύρια θύματα το κοινωνικό κράτος και τις επενδύσεις. Μόνο στην Υγεία οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία ήταν μειωμένες κατά 200 εκατομμύρια, ενώ μεγάλο είναι και το «ψαλίδι» στην αποπληρωμή των κοινωνικών επιδομάτων.

ΟΛΟΙ γνωρίζουν ότι το πλεόνασμα είναι λογιστικό και στο πιθανό ερώτημα για ποιο λόγο η Κομισιόν δεν θέτει κάποια ερωτήματα για το πώς διαμορφώνονται το δημοσιονομικά στοιχεία στην Ελλάδα η απάντηση είναι προφανής: οι δανειστές δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητούν το ύψος του πλεονάσματος από τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του επιστρέφει σε αυτούς για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών.

ΟΛΟΙ θυμόμαστε ότι πέρυσι από το θηριώδες πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου 0,5%) δόθηκαν μόνο 610 εκατομμύρια στους συνταξιούχους και μάλιστα με μία ενέργεια την οποία η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναλάβει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Τα υπόλοιπα χρήματα του πλεονάσματος, περίπου 5,8 δισ., «έφυγαν» από τα δημόσια ταμεία, όπως είχε πει ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, για την πληρωμή τόκων.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι η κυβέρνηση μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως κοινωνικό μέρισμα το 40% του πλεονάσματος, δηλαδή 2,6 δισ., αλλά διέθεσε μόνο τα 610 εκατομμύρια.

ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ αυτόν οι δανειστές τρίβουν τα χέρια τους όταν διαβάζουν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη του προϋπολογισμού.

ΚΙ ΕΑΝ πάλι το πλεόνασμα ήταν αποτέλεσμα ανάπτυξης θα ήταν ένα θετικό νέο. Ομως η οικονομία παραμένει σε συνθήκες στασιμότητας και το υπέρογκο πλεόνασμα, το οποίο μάλιστα είναι αποτέλεσμα στάσης πληρωμών, αφαιρεί πόρους από την πραγματική οικονομία».

***

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από το άρθρο του Πάνου Αμυρά με τίτλο «Το λογιστικό πλεόνασμα «βολεύει» μονό τους δανειστές».

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ το πλεόνασμα δεν είναι και τόσο πραγματικό όσο οι κυβερνώντες επαίρονται ότι είναι.

ΑΛΛΑ και πότε ήταν;

ΔΕΝ ήταν ούτε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων και όχι μόνο με αυτή την κυβέρνηση βέβαια.

ΑΥΤΟ ασφαλώς δεν αποτελεί δικαιολογία για την σημερινή κυβέρνηση που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και δεν φαίνεται να τα καταφέρνει.

***

ΕΚΠΝΕΟΝΤΟΣ του Αυγούστου διάβασα στο πρωτοσέλιδο της «ΦΩΝΗΣ» πως ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κάνει διπλές τις πανελλήνιες εξετάσεις ενώ είχε υποσχεθεί την κατάργησή τους.

ΟΠΩΣ είναι  αναμενόμενο προβλέπεται να υπάρξουν αντιδράσεις όσο κι αν ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε εξοργιστικά καθησυχαστικός.

ΓΙΑ άλλη μια φορά ο χώρος της εκπαίδευσης δοκιμάζεται από τους λογής πειραματισμούς από τους εκάστοτε πειραματιστές.

***

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ και όχι κριτικός είναι ο Βασίλης Καριζώνης που έβγαλε τις φωτογραφίες του οδοιπορικού μου στο Σιδηρόκαστρο, που δημοσιεύτηκε στη «ΦΩΝΗ» στις 30 Αυγούστου.

ΤΟ ΕΠΑΝΟΡΘΩΝΩ προς αποφυγή παρεξηγήσεων, άλλωστε και ο ίδιος ο Καριζώνης δηλώνει μόνο εικαστικός και μάλιστα ιδιαίτερα δραστήριος, με πιο πρόσφατη δραστηριότητά του την CONIECTURA που έφτασε αισίως τις πέντε.

Η CONIECTURA V πραγματοποιείται από τις 12 Αυγούστου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου με κεντρικό θέμα «Ο άλλος μου εαυτός» σε καταστήματα στη Στούπα και στην Καρδαμύλη με συμμετοχή έργων 17 καλλιτεχνών.

ΜΙΑ έκθεση πολύ ενδιαφέρουσα ομολογουμένως που αξίζει να τη δείτε.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply