ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακόμη μετρά θύματα η Καλαμάτα από τις περσινές πλημμύρες με την πόλη να παραμένει ανοχύρωτη!

0

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Ενας χρόνος, συμπληρώνεται σήμερα, από τη φονική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016, που προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, ισοπεδώνοντας υποδομές, καλλιέργειες, κτηνοτροφία, καταστήματα, πολλά σπίτια και δυστυχώς, σκοτώνοντας ανθρώπους! Τα θύματα της πλημμύρας, δεν ήταν μόνο τρία τελικά, καθώς μέσα σε αυτόν το χρόνο, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της Καλαμάτας, που επλήγη ιδιαίτερα, ηλικιωμένοι, προφανώς καταβεβλημένοι σωματικά και ψυχολογικά από τη μεγάλη καταστροφή και τη… βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος, πέθαναν «μαραζωμένοι», μη μπορώντας να… διαχειριστούν το κακό! Μόνο στην οδό Βαγγέλη Δράκου, δυο γυναίκες που σώθηκαν χάρη στην αυτοθυσία των κατοίκων εκείνο το ξημέρωμα, πέθαναν λίγους μήνες μετά.

«Σήμερα, είναι η επέτειος των θανατηφόρων πλημμυρών και μεταξύ όλων των υπολοίπων, δε θέλω να ξεχάσω μια γερόντισσα, η οποία δεν κατάφερε να φύγει από το σπίτι της, καθώς υπέστη σοκ και ευτυχώς, την έσωσε ένας γείτονας! Η γυναίκα αυτή, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικία της και πριν από λίγες ημέρες, εξαιτίας των κακώσεων που είχε υποστεί και του κλονισμού, απεβίωσε», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο Δημήτρης Ζαφειροπουλος, τονίζοντας πως η αιτία των καταστροφών που μπορεί ξανά να προκληθούν στην περιοχή, θα έχει ονοματεπώνυμο! «Εγώ έχω μια περιουσία που μετατράπηκε από αγροτική, σε οικοδομική και πλήρωσα τις εισφορές μου σε έδαφος, χωρίς ακόμη να έχει γίνει κάτι, κανένα έργο», δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, επισημαίνοντας πως οι κάτοικοι της περιοχής, προσανατολίζονται σε προσφυγή στη δικαιοσύνη!

Ότι κι αν γίνει από ’δω και στο εξής όμως, κανένας δε θα καταφέρει να ξεχάσει! Φωνές, κίνδυνος, καταστροφή, απόγνωση και πόνος, μερικές μόνο λέξεις, που δεν είναι ικανές να περιγράψουν το δράμα που εκτυλίχθηκε εκείνο το ξημέρωμα, ένα χρόνο πριν, σε πάρα πολλές περιοχές της Μεσσηνίας και ειδικά της Καλαμάτας!

Γλαύκου, Ευαγγέλου Δράκου, Παύλου Μπακογιάννη, η ευρύτερη περιοχή της Θουρίας, του Πηδήματος και πολλές άλλες περιοχές, μετρούν μεταξύ πολλών άλλων, ακόμη τις πληγές τους, χωρίς κανείς να έχει κάνει κάτι ουσιαστικό ώστε να μην κινδυνέψουν ξανά να πνιγούν!

«Πάρα πολλές γιαγιάδες που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους εκείνο το βράδυ, πέθαναν, δεν άντεξαν! Να μη λέμε «δεν έχουμε θύματα»! Έχουμε θύματα, βεβαίως! Υπέστησαν εγκεφαλικά, καρδιακά, μετακόμισαν σε μια ηλικία που δεν αντέχουν οι ηλικιωμένοι να αλλάζουν το περιβάλλον τους και πέθαναν μέσα στο χρόνο», δήλωσε, δίνοντας την άλλη διάσταση του θέματος, την πραγματικά ουσιαστική και «φωτίζοντας» την αθέατη… όψη του προβλήματος, η εκπαιδευτικός Ελευθερία Ρουκέρη, που εκείνη τη νύχτα, κινδύνεψε να χάσει το σύζυγό της!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ… ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΥ ΞΥΠΝΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΩΠΕΣ

«Πραγματικά αιφνιδιαστήκαμε, καθώς στις 3 το πρωί, άρχισαν να φωνάζουν οι κάτοικοι και δεν ξέραμε τι γινόταν! Ο άντρας μου βγήκε έξω με το μαγιό, καθώς το νερό είχε φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος και μαζί με άλλους, απεγκλώβισαν κάποιες γιαγιάδες! Παρακολουθούσα από το παράθυρο, μαζί με τα παιδιά και φοβόμουν ότι θα πνιγεί! Του φώναζα να μπει μέσα, αλλά δεν ερχόταν, μέχρι που κάποια στιγμή το ορμητικό νερό, τον παρέσυρε, βγάζοντάς τον στη Λαιΐκων! Τον έχασα για τρεις ώρες και δεν ήξερα τι είχε συμβεί», περιέγραψε με τρεμάμενη φωνή, ένα χρόνο μετά η εκπαιδευτικός, κάτοικος της Ευαγγέλου Δράκου και …ξεδιπλώνοντας τις εφιαλτικές της μνήμες, συνέχισε: «Ύστερα, περιμέναμε να έρθει κάποιος από το Δήμο να καθαρίσει, καθώς η λάσπη, είχε φτάσει τους 10 πόντους, η δυσοσμία ήταν έντονη και έξω από το σπίτι υπήρχαν φερτά υλικά, νεκρά ζώα και πολλά λάστιχα φορτηγών.

Αφού δεν ήρθε κανείς, μαζεύτηκαν φίλοι και για τρείς ολόκληρες ημέρες, καθαρίζαμε ασταμάτητα, για να σώσουμε το σπίτι, αφού όπου έμειναν λίγο περισσότερο τα νερά, όπως στην κουζίνα μας, την οποία καθαρίσαμε τελευταία, ο τοίχος «φούσκωσε» και ακόμη είναι έτσι, παρά το ότι τον έχουμε βάψει. Η αποκατάσταση των επίπλων και των συσκευών, καθώς αλλάξαμε πλυντήριο και κουζίνα, πήρε πάνω από δύο μήνες! Βέβαια, ύστερα από πίεση που ασκήθηκε στο Μεσσήνιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, δόθηκαν αμέσως τα χρήματα, τα οποία βέβαια, κάλυψαν ένα ποσό, όχι όλο! Εμείς προσωπικά, χάσαμε δύο αυτοκίνητα, καθώς κανένας δεν μας αποζημίωσε γι’ αυτά», ανέφερε η κα Ρουκέρη, με τις δηλώσεις του συζύγου της, επίσης εκπαιδευτικού, Κώστα Ηλιόπουλου, να κυμαίνονται στο ίδιο μήκος κύματος.

 ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΣ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΤΑ ΟΡΜΗΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΑΙΪΚΩΝ…

plhmmyres-hliopoulos-roykerh

«Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ξύπνησα ακούγοντας φωνές για βοήθεια, από το γείτονά μου! Φόρεσα ένα μαγιό και κράνος, αφού είδα τι συνέβαινε όταν βγήκα στο μπαλκόνι και έσπευσα να δω τι ακριβώς συμβαίνει! Τα αυτοκίνητα, ήταν αδύνατο να τα… σώσω καθώς είχαν πλημμυρίσει και αμέσως  πήγα στο σπίτι του γείτονα, ο οποίος φώναζε «βοήθεια», αφού η στάθμη του νερού, στο σπίτι του, που είχε πλημμυρίσει, ανέβαινε επικίνδυνα! Προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε τα φρεάτια, μήπως απορροφήσουν το νερό, όμως δε γινόταν, καθώς δεν μπορούσαμε να τα προσεγγίσουμε και αμέσως πήγαμε στα σπίτια που κατοικούσαν ηλικιωμένοι! Στο δίπλα σπίτι, που η γιαγιά φώναζε «βοήθεια», κατάφερα και μπήκα και την έβαλα να καθίσει σε μια καρέκλα για να μπορέσω μαζί με το γείτονα, να την βγάλουμε έξω! Τα αυτοκίνητα επέπλεαν, ενώ έρχονταν φερτά υλικά, μέχρι και μια μεγάλη βάρκα(!!!) ήρθε από κάποιο χτήμα, λάστιχα, κορμοί δέντρων και πολλά άλλα! Λίγο αργότερα, η στάθμη του νερού ανέβηκε πολύ και μας παρέσυρε, βγάζοντάς μας στις 6 το πρωί στη Λεΐκων», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του, μίλησε για τα «αθέατα» θύματα της μεγάλης καταστροφής!

 

ΟΙ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥ. ΔΡΑΚΟΥ  ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ  ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ  ΕΞΑΙΤΙΑΣ… ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ!

«Μπορεί να κρατάμε το θετικό, ότι εκείνο το ξημέρωμα σώσαμε κάποιους ανθρώπους, ας μην ξεχνάμε όμως, δύο γυναίκες, οι οποίες πέθαναν μέσα στο χρόνο, από το σοκ που υπέστησαν και την αλλαγή περιβάλλοντος, καθώς όπως ξέρετε, οι μεγάλοι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάζουν περιβάλλον», ανέφερε ο Κώστας Ηλιόπουλος, τονίζοντας πως εκείνη τη νύχτα, θα υπήρχαν θύματα στην Ευαγγέλου Δράκου, αν δεν υπήρχαν δυο χτήματα! «Το δίπλα χτήμα, ευτυχώς σε πρώτη φάση, απορρόφησε μεγάλο όγκο νερού, που σε δεύτερο χρόνο αυτό δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα, καθώς έχει γεμίσει με λάσπη και φερτά υλικά, με πτώματα ζώων κ.λπ., με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, να έχουμε προβλήματα! Επίσης, ευτυχώς που υπήρχε και ένα οικόπεδο απέναντι, στο οποίο δεν υπάρχει οίκημα, με αποτέλεσμα να φεύγει το νερό κι έτσι, να γλιτώσουμε τους πνιγμούς, αφού δεν ανέβηκε κι άλλο η στάθμη», δήλωσε, μιλώντας στη «Φ» ο Κώστας Ηλιόπουλος, με τη σύζυγό του, να τονίζει πως αν η βροχόπτωση εκδηλωνόταν άλλη ώρα και λίγες ημέρες αργότερα, θα θρηνούσαμε αμέτρητα θύματα!

ΑΝ Η ΒΡΟΧΗ ΕΠΕΦΤΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΠΝΙΓΟΝΤΑΝ  ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

«Εγώ σαν εκπαιδευτικός, θέλω να σημειώσω πως αν αυτό γινόταν στις 3 το μεσημέρι, λίγες ημέρες μετά που θα είχαν ανοίξει τα σχολεία, επειδή εδώ είμαστε πέρασμα για το 7ο Γυμνάσιο και το 13ο Δημοτικό, με το δρόμο αυτό να είναι γεμάτος παιδιά, θα είχαμε πάρα πολλά θύματα», ανέφερε η Ελευθερία Ρουκέρη, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό της, για το τι θα γίνει στην περίπτωση που εκδηλωθούν ξανά τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΕΟΜΗΝΙΑ, ΗΤΑΝ ΒΑΡΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ!

«Το πρόβλημα τώρα, είναι πως θα εξασφαλίσουμε, ότι δε θα ξαναγίνει αυτό, καθώς εμείς δε θεωρούμε ότι είναι θεομηνία! Δεν ήταν σεισμός να ανοίξει η γη! Ήταν βαριά αμέλεια και πρέπει να γίνουν έργα, ώστε να προστατευτούμε! Θέλουμε τουλάχιστον έναν αγωγό, ώστε να φεύγουν τα όμβρια! Θεωρούμε, επειδή εδώ είμαστε πάνω από 20 χρόνια και επειδή το σπίτι χτίστηκε το 1960, εμείς το ανακαινίσαμε, πως, ναι, ο δρόμος (περιμετρικός), ήταν αυτός που προκάλεσε το πρόβλημα! Εμείς εδώ, είχαμε πάντα τόσα νερά, όσα έχει και η Φαρών, όταν βρέχει πολύ! Μόλις μπόρεσα να βγω λίγο προς τα έξω, είδα ότι το ποτάμι μας, δεν απορρόφησε καθόλου νερό, ήταν ξερό και τα σπίτια μας πλημμυρισμένα! Όλοι αυτοί οι αγωγοί, που έπρεπε να βγουν προς το ποτάμι, ήταν βουλωμένοι! Πρέπει να κάνουν ένα έργο, ώστε να μην ξαναγίνει αυτό, καθώς όταν επεμβαίνουν στο περιβάλλον, πρέπει με κάποιο τρόπο, να μας κατοχυρώνουν και ‘μας! Δεν τους έχουμε μόνο για… πεζοδρόμια! Πολλά πεζοδρόμια, πολύ ωραία, αλλά…», δήλωσε αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές η κα Ρουκέρη και εδώ, μετά τα θύματα, τα ζώα, τα σπίτια, τα καταστήματα, τα αυτοκίνητα, τις ζημιές και τις αποζημιώσεις, έρχεται να προστεθεί η… ουσία στο «σήμερα», που είναι πως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε και πως ο κίνδυνος ελλοχεύει σε πολλές περιοχές!

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ…

Η «Φ» από την πρώτη στιγμή, έκανε λόγο για τις… ευθύνες του Μορέα, καθώς ο περιμετρικός, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του οποίου τότε, ήταν ακόμη σε εξέλιξη φέρεται πως ήταν αυτός που «έπνιξε» την Καλαμάτα! Στην περιοχή με ελικόπτερο είχαν σπεύσει οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, βουλευτές, φορείς, η εκκλησία, όμως ένα χρόνο μετά, παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις και τη δέσμευση ότι θα γινόταν μια σύσκεψη με την παρουσία του Μορέα, αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί, με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ωστόσο, να δεσμεύονται, παραδεχόμενοι προφανώς το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, πως θα κάνουν μελέτη και ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο! Μέχρι σήμερα, η σύσκεψη δεν έχει γίνει και οι άνθρωποι της εταιρείας προχώρησαν στο πολυσυζητημένο «λίφτινγκ», που δεν είναι άλλο, από μια πέτρινη μάντρα στο ρέμα των Αγίων Αναργύρων, η οποία χτίστηκε υποτίθεται για να συγκρατήσει τα νερά. Μιλώντας στη «Φ» για το θέμα και τα όσα έχουν πράξει πριν, αλλά και μετά τη φονική πλημμύρα οι κάτοικοι της περιοχής, ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, επεσήμανε πως οι αρμόδιες αρχές, είχαν ενημερωθεί, όχι μια, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές, για τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο υπεύθυνος του έργου από πλευράς υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Καρνέσης. «Πριν τις 7 Σεπτεμβρίου του 2016, τόσο το 2011, όσο και πέρυσι, την ίδια χρονιά των μεγάλων πλημμυρών, υπήρχε ενημέρωση από κατοίκους της περιοχής, για τα προβλήματα της Βορειοδυτικής γειτονιάς, η οποία, είναι γνωστό πως εντάχθηκε πρώτη, στην επέκταση του Σχεδίου Πόλης το 1993. Στο θέμα, παραδεχόμενος το πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή, είχε αναφερθεί και ο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών για τα έργα με σύμβαση παραχώρησης, Γιάννης Καρνέσης, ο οποίος ενημέρωνε για το πρόβλημα που υπήρχε και στην οδό Δράκου, από το καλοκαίρι του 2013», δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος και συνέχισε.
«Η γειτονιά, ενημέρωσε με υπόμνημά της, το Δήμο, τη ΔΕΥΑΚ και την Περιφέρεια και μετά τις βροχοπτώσεις, για όλα τα βασικά προβλήματα και συγκεκριμένα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2016, λίγες ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες, στις 27 Ιανουαρίου 2017 και στις 23 Μαΐου του ίδιου έτους, δύο μόλις ημέρες πριν την προγραμματισμένη σύσκεψη με το Μορέα για τις τυχόν ευθύνες που του αναλογούν, η οποία βέβαια, ακόμη αναμένεται…», ανέφερε ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο δήμαρχος, χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες που κατέθεσαν οι κάτοικοι και προώθησε τα αιτήματά τους, εντάσσοντάς τα στο φάκελο που έστειλε στα υπουργεία Υποδομών και Οικονομίας.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΕΤΑ  ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΔΕΝ «ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΚΑΝ» ΣΕ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

plhmmyres-zafeiropoulos

«Φαίνεται ότι τη βασική ευθύνη την έχει ο Μορέας, διότι μετέφερε λεκάνες ύδατος, από τη Δυτική πλευρά, προς την Ανατολική και δευτερευόντως η Δημοτική Αρχή, που δεν έκανε τα έργα υποδομής, ώστε οι κατοικίες που ανεγέρθηκαν στην περιοχή αυτή, να μην έχουν πρόβλημα με την απορρόφηση του νερού», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος, που ξεκαθάρισε πως στην οδό Ευαγγέλου Δράκου, τα προβλήματα είναι εντελώς διαφορετικά από άλλες περιοχές, «καθώς δεν έχουν γίνει καταλήψεις ρεμάτων, όπως στη Γλαύκου και την περιοχή του Σωτήρος. Στη δική μας περιοχή, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αφού είναι νεόδμητη περιοχή, πάνω στην οικοδομική γραμμή», δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, που πέραν της ιδιοκτησίας, έχει και μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία και γνωρίζει τα θέματα καλά. «Το πρόβλημα έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μετά την επέκταση του Σχεδίου Πόλης, δεν άλλαξαν οι υποδομές σε ότι αφορά στο αποχετευτικό», σημείωσε ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, τονίζοντας πως «οι δημότες των οποίων αγροτική περιουσία, μετετράπη σε αστική, έχουν πληρώσει εισφορά σε γη, καθώς τους έχουν πάρει το 30 με 40% της γης τους, για να φτιάξουν κοινόχρηστους χώρους και άλλο ένα 30 με 40% εισφορά σε χρήματα, χωρίς αυτά να έχουν «επιστρέψει» ως έργα στη δική μας περιοχή! Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή και δεν εννοώ την τελευταία, χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά, κατά το δοκούν», ανέφερε καυτηριάζοντας το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί έργα υποδομής, τα οποία δεν έχουν γίνει!

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΚ ΓΙΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΕΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως στα αλλεπάλληλα έγγραφα που έστειλαν οι κάτοικοι της περιοχής, απάντησε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας, η οποία μεταξύ άλλων πως έχει ζητηθεί από το Μορέα να γίνει στο ύψος του περιμετρικού λεκάνη συγκράτησης φερτών υλικών και προστασία πρανών του δρόμου. «Αν η μελέτη που δώσανε στο Μορέα, δεν κάλυπτε τα υδρολογικά, έπρεπε να τους πει ότι δεν είναι σωστή, διότι με την υφιστάμενη Νομοθεσία, ο Μορέας, πρέπει να φέρει τα νερά που αλλάζουν ροή στον τελευταίο αποδέκτη, το μεγάλο αγωγό της Λαιΐκων που φτάνει στο ποτάμι! Τα  νερά δεν πήγαν στον τελικό αποδέκτη, αλλά στο δρόμο και δεν ήταν νερά του “Καραμπογιά”, αλλά δικά μας», επεσήμανε ο κ. Ζαφειρόπουλος, τονίζοντας πως το υπουργείο αποδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με το “Ελαφογκρέμι” και το ρέμα των Αγίων Αναργύρων! «Βέβαια δε θέλουν να παραδεχτούν την πραγματική ζημιά, γιατί προέρχεται από τη μη ορθή μελέτη και τη μη εφαρμογή της, για την οποία βασικός υπεύθυνος μπορεί να είναι τα κράτος, ο Δήμος που δεν το πρόσεξε, αλλά προπάντων ο Μορέας», τόνισε με νόημα ο κ. Ζαφειρόπουλος, που αναφέρθηκε στην περιβόητη… σύσκεψη! «Έτσι αποφασίστηκε να γίνει η σύσκεψη με τη συμμετοχή του Μορέα, η οποία δεν έγινε ποτέ! Δύο ημέρες πριν την ημερομηνία που είχε οριστεί, στις 23 Μαΐου, κοινοποιήσαμε έγγραφο με πολλές υπογραφές κατοίκων, στο οποίο επισημαίναμε πως οι χρηματοδοτήσεις των αντιπλημμυρικών έργων, πρέπει να ιεραρχηθούν με βάση την επικινδυνότητα και ευαισθησία των περιοχών και όχι επιλεκτικά και πως οι χρηματοδοτήσεις αυτές, πρέπει να προταχθούν όλων των υπολοίπων έργων της περιοχής από τα διάφορα υπουργεία για να μη θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα», ανέφερε ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, τονίζοντας πως προφανώς αυτή η γειτονιά, δεν έχει τόσες ψήφους να… δώσει, γι’ αυτό δεν έχει γίνει κάτι. Καταλήγοντας δε στις δηλώσεις του, έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου και τράβηξε… για μια ακόμη φορά, αυτιά! «Ο Μορέας ζήτησε 14 εκατ. ευρώ από το κράτος, επειδή έχει μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος και αυτό από την πλευρά του, είναι υποχρεωμένο να τον αποζημιώσει! Δηλαδή, ο Μορέας, έχει τη δυνατότητα να πιέζει για να αποζημιωθεί για όσα του ανήκουν, αλλά το υπουργείο δεν έχει τη δύναμη να πιέσει να γίνει το ταχύτερο δυνατό η μελέτη του Μορέα και μετά από αξιολόγηση των περιοχών στις οποίες είναι πιο μεγάλος ο κίνδυνος, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα; Αν η αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων της μελέτης του Μορέα, δεν ταυτίζεται με την ιεράρχηση των χρηματοδοτήσεων και εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας του κράτους και επαναληφθούν οι πλημμύρες, της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016, με αποτέλεσμα να γίνουν ξανά καταστροφές, αυτοί θα είναι υπεύθυνοι», ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, τονίζοντας πως την ορθότητα, της μελέτης του Μορέα, που θα έπρεπε να έχει τελειώσει, πρέπει να την ελέγξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. «Πρέπει να γίνει η μελέτη, να πραγματοποιηθεί η διάνοιξη του δρόμου και να υλοποιηθεί ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό», κατέληξε συνοψίζοντας ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.

Leave a Reply