ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Τραμπ, οι τράμπες και ο Πήτερ

0

«ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αφρόνου διαχειρίσεως και αναξιοπιστίας του συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, προέκυψαν ανεπιθύμητοι ηγέτες και συμπεριφορές ιδιαζόντως ανατρεπτικές των πολιτών. Οσο το φαινόμενο περιοριζόταν στην περιφέρεια –Ελλάδα, Ιταλία, εν μέρει Ισπανία–, το θέμα αντιμετωπιζόταν ως νόσος μεσογειακή φυλών ιδιορρύθμων, και το υπάρχον σύστημα διαχειρίσθηκε μάλλον επιτυχώς το ζήτημα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι πως η «νόσος» έπληξε τον σκληρό πυρήνα της Δύσεως, όταν οι Αμερικανοί ανέδειξαν τον κ. Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ και οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου εψήφισαν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υστερα από αυτές τις δύο «ανεπιθύμητες» εξελίξεις, έγινε συστηματική προσπάθεια απονομιμοποιήσεως της εκφρασθείσης θελήσεως των πολιτών.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ της τροπής που πήραν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ δεν βαρύνουν μόνον τον «ιδιόρρυθμο» κ. Τραμπ, αλλά ισοβαρώς, αν όχι κυρίως, το αμερικανικό κατεστημένο – περιλαμβανομένων των Δημοκρατικών και τμήματος των βουλευτών και γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η ΕΚΛΟΓΗ ενός Αμερικανού προέδρου δεν είναι δυνατόν να αποδίδεται σε μηχανορραφίες της Μόσχας και να κατηγορείται ο Ντόναλντ Τραμπ για ύποπτες σχέσεις με τη Ρωσία δίχως να υπάρχουν περί αυτού ακλόνητες αποδείξεις.

ΟΥΤΕ οι «θεσμοί», που έχουν τη χρησιμότητά τους, μπορεί να υποκαταστήσουν ή να εγείρουν διαρκώς κωλύματα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο ρόλος του οποίου για τους πολίτες της συγκεκριμένης χώρας είναι απολύτως καθοριστικός, παρ’ όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς. Διότι το σύστημα οδηγείται σε αποσύνθεση.

ΤΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟΤΕΡΟ είναι ότι η διαμάχη πέρασε στο επίπεδο των πολιτών, σε μια χώρα φυλετικά ανομοιογενή, όπου αρχίζουν να αναβιώνουν τα φαντάσματα του πολέμου Βορείων και Νοτίων. Ζούμε ενδεχομένως την παρακμή της Δύσεως και θα υποστούμε τις συνέπειες».

***

ΑΠΟ τον Κώστα Ιορδανίδη το άρθρο που αποσπασματικά παρέθεσα με αφορμή και πάλι τον Τραμπ και τα κατορθώματά του.

ΑΥΤΗ τη φορά έλαβα και μήνυμα από το γνωστό και από άλλη εμφάνισή του στη στήλη, Πήτερ, μεσσηνιακή καταγωγή ελληνοαμερικανό δηλωμένο ρεπουμπλικάνο, που εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τραμπ λιγότερο θερμά πάντως απ’ ότι όταν πρωτοέγινε πρόεδρος.

Ο ΠΗΤΕΡ έχει ενοχληθεί με το «φίλο του Ντόναλντ» γιατί δεν προχωράει γρήγορα τις αλλαγές που υποσχέθηκε και γιατί έχει ανοίξει τόσα μέτωπα εναντίον του, που τελικά είναι σε βάρος του.

ΤΗΝ άποψη του Πήτερ έχουν και άλλοι, οι οποίοι όμως «χοντραίνουν» τις εκφράσεις τους, χαρακτηρίζοντας τον Τραμπ «επικίνδυνο και καραγκιόζη».

ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ στα όσα λέγονται για τον Τραμπ είναι ότι τα επιβεβαιώνει και ο ίδιος αλλά βέβαια χωρίς καμία αίσθηση του χιούμορ.

ΑΦΟΥ ο Τραμπ κατάφερε να στρέψει εναντίον του και τους δύο πρώην προέδρους Μπους, πρεσβύτερο και νεότερο, αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνος είναι και τι συνέπειες μπορούν να έχουν οι πράξεις του.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply