ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Μανιάτες παλεύουν να γλιτώσουν τη γης τους από τους δασικούς χάρτες – Συναντήσεις με τις Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

0

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Μάνης για τους Δασικούς χάρτες πραγματοποίησαν προχθές με πρωτοβουλία τους, ενημερωτική συνάντηση στα γραφεία της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιάννη Πάζιο και την αναπληρωτή γραμματέα Ευγενία Κουτσοσταθοπούλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ:

«Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα τόνισαν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν μερίμνησαν έγκαιρα για την ορθή δημιουργία του δασολογίου και του κτηματολογίου. Υπογράμμισαν ότι η ερήμωση της υπαίθρου και ιδιαίτερα της Μάνης έγινε με ευθύνη όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, γεγονός που οδήγησε στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών και στο άγριεμα των πατρογονικών τους κτημάτων, τα οποία σήμερα η κυβέρνηση, μέσω των Δασικών Χαρτών, βαφτίζει «δασικά». «Είναι παράλογο», τόνισαν, «σε περιοχές όπως η Μάνη, όπου η τουριστική πίεση για εξοχική κατοικία είναι μεγάλη, να καταναλώνουμε από την ελάχιστη γόνιμη γη για δόμηση και να προστατεύουμε τα βράχια και τις αφάνες!».

Καυτηρίασαν την πολιτική που έχει εφαρμοστεί για τα δάση που εγκλώβισε χιλιάδες πολίτες και ιδιαίτερα του Μανιάτες στις Διευθύνσεις Δασών και ευνόησε τους καταπατητές. Βασική τους διεκδίκηση αποτελεί η αναθεώρηση του ορισμού του Δάσους που θα απεγκλωβίσει χιλιάδες ιδιοκτήτες, η μέριμνα για τους δασωμένους αγρούς ως απότοκο της έλλειψης πολιτικών στήριξης του πρωτογενή τομέα ειδικότερα για την περιοχή της Μάνης με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και την χρήση γης, οι οποίοι πρέπει να αποδοθούν άμεσα στους ιδιοκτήτες τους χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, η εξέταση των υπολοίπων ακόμη και των ΔΔ που υπάρχουν αντιρρήσεις από επιτροπές μέσω αυτοψιών αλλά και ευρύτερα η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων στην τεκμηρίωση του χαρακτήρα των εκτάσεων. Ενημέρωσαν πως στις 6 Δεκεμβρίου εξετάζεται η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσουν πρόταση νόμου σχετικά με τους δασικούς χάρτες και την περιοχή της Μάνης, την οποία και θα καταθέσουν σε όλα τα κόμματα ώστε να πάρουν θέση. Την πρόταση νόμου έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος.

Εκ μέρους της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας ο γραμματέας Γιάννης Πάζιος τόνισε πως η περιοχή της Μάνης διαχρονικά έχει εγκαταλειφθεί από όλες τις κυβερνήσεις και στο μέτρο των ευθυνών που αναλογούν στο χώρο του ζήτησε συγγνώμη και ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις διαχρονικές ευθύνες για την έλλειψη κτηματολογίου και δασολογίου. Ανέφερε πως δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν πολιτικές ενεργού στήριξης των πληθυσμών της περιοχής (κάτι που διαφαίνεται από την δημογραφική συρρίκνωση) και δεν εφαρμόστηκε ποτέ κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και στήριξης του αγροτικού πληθυσμού που κινδυνεύει να αλλοιωθεί από την άναρχη οικιστική επέκταση λόγω τουριστικής πίεσης και τώρα με τους Δασικούς χάρτες δέχεται το τελειωτικό χτύπημα. Τόνισε πως η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας τρεις μέρες μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών πήρε ξεκάθαρη θέση για τις συνέπειες που θα έχει η προχειρότητα και ο φοροεισπρακτικός χαρακτήρας της διαδικασίας και πρότεινε το πάγωμα τους και την επανεξέταση κάθε πτυχής με τεχνοκρατική υποστήριξη μιας και με την προτεινόμενη από την κυβέρνηση διαδικασία θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με τραγικές επιπτώσεις. Ενώ και κεντρικά έχουν κατατεθεί εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόσο στις 27 Ιανουαρίου όσο και στις 13 Φεβρουαρίου από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική ομάδα ερωτήσεις στην Βουλή αναδεικνύοντας σωρεία προβλημάτων στην διαδικασία. Ενδεικτικά ανέφερε πως η διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος συνιστά την παραδοχή από πλευράς του κράτους της αναξιοπιστίας των προτεινόμενων χαρτών. Δυστυχώς όμως η περήφανη κυβέρνηση Καμμένου – Τσίπρα αγνοώντας προκλητικά χιλιάδες ιδιοκτήτες προβάλλει ως προτεραιότητα της, την άρον άρον ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαλούμενη το μνημόνιο, προτιμώντας την σταδιακή δήμευση εκτάσεων πολιτών, τινάζοντας στον αέρα τοπικές οικονομίες, γόνιμες γαίες που προσέφεραν προστιθέμενη αξία και προκαλώντας παραλυτικά φαινόμενα στην αξιοποίηση κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αγρότες.

Μάλιστα ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως άμεσα θα ενημερώσει τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να πάρουν θέση απέναντι στο ζήτημα που ταλανίζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Και θα σταθεί αρωγός τόσο στην προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση όταν την παρουσιάσει η Επιτροπή Αγώνα όσο και σε αιτήματα που θα στοχεύουν στην επίλυση παθογενειών που ταλανίζουν την Μάνη».


 

Αλλωστε, συνάντηση – ενημέρωση της Επιτροπής Αγώνα Μάνης και με τους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας του Νομού, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας την περασμένη Δευτέρα.

Η συνάντηση, όπως αναφέρει στην ενημέρωσή της η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Νατάσα Κυριακοπούλου, ήταν μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Μάνης κατά των δασικών χαρτών, που σκοπό είχε (αφού πριν καιρό είχε ενημερώσει για τις θέσεις της τον τ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο γραφείο του στη Βουλή) να ενημερώσει τους πολιτευτές της Ν.Δ. στη Μεσσηνία για τις θέσεις της σχετικά με τους δασικούς χάρτες στην περιοχή της Μάνης. Αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ:

«Συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν οι πολιτευτές Μ. Χρυσομάλλης, Δ. Σαμπαζιώτης, Π. Μαντάς και Μ. Οικονομάκου, ενώ οι Γ. Λαμπρόπουλος και Α. Μπούζα, που απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων, ενημερώθηκαν για τα τεκταινόμενα από την πρόεδρο της ΝΟΔΕ.

Οι θέσεις της Επιτροπής Αγώνα Μάνης, όπως αυτές εκτέθηκαν κατά τη συνάντηση με την ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. έχουν ως εξής:

  1. Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από τον μη σαφή και ορθολογικό προσδιορισμό της έννοιας «δασική έκταση». Δεν είναι δυνατόν όταν εγκαταλείπεται η καλλιέργεια ενός αγρού και φυτρώνει εντός αυτού αυτοφυής βλάστηση (την οποία κανένας νόμος δεν απαγορεύει) να χαρακτηρίζεται ως «δασική έκταση».
  2. Η δασική αρχή είναι, επί της ουσίας μια αυτόνομη υπηρεσία της οποίας οι χαρακτηρισμοί επί εκτάσεων θεωρούνται θέσφατο αφού, ιδιαίτερα τώρα με τους δασικούς χάρτες, δεν μπορούν να είναι μαχητοί στη Δικαιοσύνη.
  3. Η Μάνη είναι μια άγονη και βραχώδης περιοχή της οποίας μόνο το 3% περίπου είναι αρόσιμο. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 η γη, ακόμη και ελάχιστες εκτάσεις μέσα σε βραχώδες τοπίο, καλλιεργούνταν με ζώα και χειρονακτικά. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία του πληθυσμού, έγινε με ευθύνη ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων μετά το πέρας του εμφυλίου μέχρι και σήμερα. Την ταφόπλακα στις καλλιέργειες των αγρών της Μάνης έθεσε η μηχανική καλλιέργεια. Αυτή, σε συνδυασμό με την απουσία αντρικών χεριών που είχαν ξενιτευτεί και υποζυγίων, οδήγησε στην εγκατάλειψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πατρογονικών μανιάτικων αγρών και στο αγρίεμά τους, το οποίο σήμερα το κράτος δια των υπηρεσιών του βαφτίζει «δασικές εκτάσεις».
  4. Οι Μανιάτες δεν αποδέχονται τον όρο «δασική έκταση» αλλά άγριωμα, το οποίο τουλάχιστον στις περιπτώσεις που είναι περιφραγμένο με ξερολιθιές, αποτελούσε λειτουργικό μέρος της οικιακής τους οικονομίας. Δεν το κατέστρεφαν αλλά αντίθετα το εκμεταλλεύονταν ορθολογικά διότι τους έδινε προϊόντα που δεν μπορούσε να δώσει το ήμερο. Το κράτος αναγνωρίζοντας αυτή την ιδιαιτερότητα αποζημίωνε κατά την διάνοιξη δρόμων το άγριωμα σχεδόν ίσα με το ήμερο, όπως αποδεικνύουν και οι κτηματολογικοί πίνακες όπως αυτός του 1970 που αφορά στη διάνοιξη του δρόμου Προσήλιο – Κάλυβες – Καρδαμύλη.
  5. Η βάση δεδομένων με τις αεροφωτογραφίες του 1945 (των Άγγλων για εντοπισμό ανταρτών) και του 2008 που χρησιμοποιεί το κράτος για τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών είναι σαθρή διότι: προ και κατά το 1945 ουδείς τολμούσε να καλλιεργήσει διότι κινδύνευε να κατηγορηθεί ως φίλος των ανταρτών ή φίλος των «κάτω». Είναι χαμηλής απόδοσης και εμπεριέχουν πάρα πολλά λάθη αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν αποτυπώνουν ακόμη και κτίσματα. Αυτές του 2008 δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν, αφού ο ν.998/79 απαγόρευε στους ιδιοκτήτες Μανιάτες να καθαρίσουν τα κτήματά τους, οδηγώντας εκατοντάδες από αυτούς, που το τολμούσαν, στα δικαστήρια για παράνομη εκχέρσωση!
  6. Η Μάνη έχει ενταχθεί στις εξαιρέσεις του άρθρου 68 του Ν. 998/79, που αφορά στο τεκμήριο κυριότητας, που είναι υπέρ των ιδιωτών. Δεν είναι δυνατόν να μηδενίζεται η δίκαιη αυτή κατάκτηση με το έγγραφο που δίνεται και στους Μανιάτες ιδιοκτήτες από τις δασικές υπηρεσίες να υπογράψουν αναγνωρίζοντας ότι εξαγοράζουν δάσος ή δασική έκταση που έχουν εκχερσώσει (και άρα καταπατήσει) πριν από τις 11.6.1975!
  7. Η Μάνη ζητά να της αναγνωριστεί η γεωμορφολογική ιδιαιτερότητά της και η ιδιαίτερη χρήση γης που είχε επί αιώνες (δεν είναι δυνατόν οι κάμποι και οι πεδιάδες να αντιμετωπίζονται όπως οι άγονες και βραχώδεις περιοχές όπως η Μάνη!), καθώς και οι ευθύνες του κράτους για την ερήμωσή της. Υπ’ αυτό το πνεύμα, να αποδοθούν οι εκτάσεις ΑΔ ως ΑΑ χωρίς περαιτέρω διαδικασίες, ταλαιπωρία και έξοδα των ιδιοκτητών τους, ενώ για τις υπόλοιπες που έχουν διαφορετικούς χαρακτηρισμούς, ακόμη και ΔΔ, να συγκροτηθούν επιτροπές που θα κάνουν αυτοψίες και όπου υπάρχουν ανθρωπογενείς δραστηριότητες να αποδίδονται άνευ βαρών στους ιδιοκτήτες τους.

Επί της αρχής, όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα σύνταξης Εθνικού Δασολογίου και Κτηματολογίου, που αποτελούν αναμφισβήτητα αναπτυξιακά εργαλεία για τη Χώρα.

Σε γενικές γραμμές υπήρξε σύμπνοια με τις θέσεις της Επιτροπής και  συμφωνήθηκε να υπάρξει και νέα ενημέρωση ως προς την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή ότι πρώτη η Ν.Δ. με επερώτηση 38 Βουλευτών της, την οποία υπογράφει και ο τ. πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανέδειξε την προχειρότητα και τις στρεβλώσεις του Ν.4389/16, που αφορά τους δασικούς χάρτες και υπενθύμισε στην Επιτροπή ότι διαχρονικά ΜΟΝΟ η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί υπέρ της αλλαγής του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος, ώστε να οριστεί ξεκάθαρα η έννοια του δάσους.

Παρόλα αυτά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να κωφεύει και να στηρίζει το νόμο έκτρωμα, που έχει βάλει σε ταλαιπωρία τον αγροτικό κόσμο καθώς και χιλιάδες συμπολίτες μας».

 

 

Leave a Reply