ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λάβρος κατά ομολόγων του ο Νίκας για την ανεξέλεγκτη διάθεση βοθρολυμάτων στα αρδευτικά κανάλια

0

Ξεκάθαρες αιχμές, σε βάρος δημάρχων της Μεσσηνίας και όχι μόνο, για ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων, άφησε ο Παναγιώτης Νίκας, επισκεπτόμενος τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στην Καλαμάτα.

viologikos

Ο κ. Νίκας, ο οποίος δήλωσε πως θα προβεί άμεσα σε λήψη μέτρων και θα προωθήσει, σε όλες τις αρμόδιες αρχές, την καταγγελία των κατοίκων για την έντονη δυσοσμία και την υποβάθμιση της περιοχής της Δυτικής παραλίας της πόλης, επεσήμανε για μια ακόμη φορά, πως το έργο λειτουργεί χωρίς προβλήματα και πως η πηγή του κακού, είναι η εναπόθεση λυμάτων στα γύρω κανάλια. «Τα τελευταία χρόνια, έχουν διατεθεί 5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού, οποίος είναι από τους πλέον σύγχρονους στην Ελλάδα», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας και συνέχισε. «Τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του, ήρθαν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Πελοποννήσου  με υπογραφή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και ύστερα, ακολούθησε σχετικός διαγωνισμός. Το έργο, ολοκληρώθηκε και έχουμε ένα βιολογικό καθαρισμό σύγχρονο, που λειτουργεί πάρα πολύ καλά! Δε λέω άριστα, καθώς ενδεχομένως, να υπάρχουν κάποια προβλήματα που θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε πως οι οσμές σε σχέση με το παρελθόν έχουν μειωθεί και πως η λυματολάσπη εδώ και κάποια χρόνια, διαχειρίζεται και αδρανοποιείται. «Δε θεωρούμε ότι η διαμαρτυρία των κατοίκων είναι για το… θεαθήναι, γι’ αυτό και θα δώσουμε συνέχεια, συμβάλλοντας να φτάσουμε μέχρι το τέλος, όποια συμφέροντα και αν θίγονται», δήλωσε με νόημα ο κ. Νίκας, ο οποίος επανέλαβε πως το… κακό πηγάζει από τα λύματα που ρίχνονται από βυτιοφόρα, μέσα στα κανάλια και τα καναλέτα. «Επιβαρύνονται κυρίως το κανάλι του Κουτελάκη, η Λιγδού και εντοπισμένες περιοχές πίσω από το γήπεδο της Μικρομάνης. Ο κόσμος βέβαια, φοβάται να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία, όμως εμείς είμαστε εδώ, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κινήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες», ανέφερε ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που πριν την επίσκεψη, υποδέχθηκε στο γραφείο του, εκπρόσωπους των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να σχεδιάσουν από κοινού δράση. «Πράγματι, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη σύσκεψη παρουσία αξιωματικών της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ειπώθηκαν πολλά πράγματα που δεσμεύτηκα να μην αναφέρω, ενώ η σύσκεψη αυτή, θα επαναληφθεί σε έξι μήνες», ανέφερε ο κ. Νίκας, που προχώρησε σε ανακοίνωση των μέτρων που θα λυθούν άμεσα, αφήνοντας αιχμές για μια σειρά από Δημοτικές Αρχές!

viologikos

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ… ΑΙΧΜΕΣ

«Στη Μεσσηνία, υπάρχουν περιοχές που έχουν βιολογικούς καθαρισμούς και θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από αυτούς, οι οποίοι άλλωστε, χρηματοδοτήθηκαν για να είναι σε πλήρη λειτουργία», ανέφερε ο κ. Νίκας, φωτογραφίζοντας αρκετούς ομολόγους του! «Δεν μπορεί να έρχονται εδώ βυτιοφόρα με  λύματα από την Πυλία, την Τριφυλία, την Οιχαλία. Δε θα γίνονται αποδεκτά! Θα πρέπει να πηγαίνουν στους οικείους βιολογικούς καθαρισμούς», είπε με νόημα και αναφέρθηκε σε όσα θα γίνουν άμεσα, περιγράφοντας πως έχει η κατάσταση. «Έχουν έρθει δεκάδες βυτιοφόρα εδώ, που ο… κόφτης του βιολογικού καθαρισμού, απορρίπτει τα λύματα τα οποία φέρουν! Αυτομάτως δηλαδή, αν υπάρχει πολύ μεγάλο φορτίο μικροβιακό, δεν το δέχεται ο βιολογικός καθαρισμός και το φορτίο. φεύγει από ‘δω! Που έχουν πάει; Δεν είναι ευθύνη του Δήμου να σας πούμε καθώς ο Δήμος, δεν έχει αστυνομικές υπηρεσίες. Σας βεβαιώνω όμως, ότι τα φορτηγά, τα οποία ήρθαν εδώ και έφυγαν, είναι δεκάδες γιατί δεν έγιναν αποδεκτά τα λύματα», εξήγησε ο δήμαρχος Καλαμάτα και ανακοίνωσε όσα πρόκειται άμεσα να γίνουν σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής.

  • Από ‘δω και στο εξής, θα στέλνουμε έγγραφα μέχρι και στα υπουργεία για κάθε φορτηγό, το οποίο ήρθε εδώ. Θα δίνουμε τον αριθμό κυκλοφορίας του βυτιοφόρου και τον ιδιοκτήτη, τονίζοντας πως το φορτίο του, δεν έχει γίνει αποδεκτό στο βιολογικό καθαρισμό Καλαμάτας, προκειμένου να ελέγξουν τι απέγινε το φορτίο.

Αυτό είναι το πρώτο μέτρο που θα ληφθεί, με το δήμαρχο να επισημαίνει πως «οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν μπορεί να στρέφονται προς το βιολογικό καθαρισμό. Η κατάσταση, είναι αυτή που βλέπετε! Δε θα επιτρέψουμε να περιφέρονται εδώ βυτιοφόρα, όχι μόνο από τη Μεσσηνία, αλλά και από πολλές περιοχές της Νότιας Ελλάδας! Προφανώς, χρειάζεται συνέργεια από όλο το κράτος, από Αστυνομία, Λιμενικό και περιβαλλοντικές αρχές και φυσικά να συμπληρωθεί και το ατελές θεσμικό πλαίσιο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση με δημόσιες υπηρεσίες, ο βιολογικός καθαρισμός, έχει όλες τις άδειες και βεβαιώνω, ότι είναι ο καλύτερος και πλέον σύγχρονος της Πελοποννήσου! Μήπως θέλετε να κάνουμε σύγκριση τι γίνεται γύρω – γύρω, για το τι γίνεται με τη λυματολάσπη;», είπε ο κ. Νίκας και στάθηκε και στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και την… αδράνεια που έχει παρατηρηθεί σε όλα τα επίπεδα!

Ο ΚΥΚΕΩΝΑΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΛΙΑ «ΒΟΜΒΑ» ΤΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

«Εδώ και χρόνια, γίνεται η αδρανοποίηση της λυματολάσπης, όμως υπάρχουν 38 χιλιάδες κυβικά μέτρα, παλιάς λυματολάσπης, από το 1985 σε λάκκους, που είναι πραγματικά, ένα τεράστιο πρόβλημα! Θυμάστε πριν χρόνια που είχε έρθει εδώ ο υπουργός, ο κ. Τσιρώνης;

Ακόμη, είναι κολλημένη η μελέτη στο υπουργείο Βιομηχανίας για τη διαχείριση μέσω της ΜΟΛΑΚ, για την οποία έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση. Ας προχωρήσουν οι διαδικασίες για την παλιά, γιατί για την τωρινή, κάνουμε ότι μπορούμε», τόνισε ο Παν. Νίκας που επανήλθε με ακόμη πιο έντονες αιχμές κατά δημάρχων.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑ

«Δε θέλω να αντιπαρατεθώ με άλλους δημάρχους, αλλά τα εγκαίνια των βιολογικών καθαρισμών, δεν είναι μόνο για τον αγιασμό, ούτε για δηλώσεις στην τηλεόραση. Παίρνουν χρήματα για να λειτουργούν πλήρεις βιολογικούς καθαρισμούς. Η Καλαμάτα δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη άλλων περιοχών, όταν έχουν πάρει χρήματα γι’ αυτή τη δραστηριότητα! Η Μάνη δε έχει βιολογικό καθαρισμό, έχουμε μια υποχρέωση υποστήριξης, αλλά από πού και ως που, για Δήμους που έχουν τρεις βιολογικούς καθαρισμούς και έχουν βγει και έχουν κάνει δηλώσεις και έχουν αυτοδιαφημιστεί, πρέπει μια άλλη περιοχή να υποδέχεται τα λύματά τους; Και δεν είναι μόνο ο βιολογικός καθαρισμός, είναι και η λυματολάσπη που εναποτίθεται εκεί και παίρνεις ένα βάρος που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Αν υπάρχει ζήτημα λειτουργίας, ας συζητήσουμε πως θα αναλάβει η ΔΕΥΑΚ τη λειτουργία όλων των βιολογικών καθαρισμών, αλλά  ο βιολογικός καθαρισμός παίρνει χρήματα για να λειτουργεί πλήρως και δεν μπορεί κανείς να λέει πως δεν έχω υποδοχή για να πάρω τα λύματα των φορτηγών και να το… πληρώσουν οι Καλαματιανοί και οι Ασπροχωματαίοι αυτό! Θα ληφθούν αποφάσεις λοιπόν και αν κανείς θέλει, ας έρθει να τις προσβάλει! Κάθε Δήμος πρέπει να στηρίξει τις Μονάδες του και βεβαίως την ανάπτυξή του. Δεν μπορεί η Καλαμάτα να στηρίζει την ανάπτυξη όλων των περιοχών», δήλωσε με νόημα ο Παναγιώτης Νίκας, που έβαλλε και κατά του κράτους.

 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ!

«Υπάρχουν αρχές σε αυτόν τον τόπο, ο οποίος πάσχει θεσμικά σε όλα τα επίπεδα! Παρακάλεσα την Αστυνομία να έχει συνεργασία με το Δήμο για να κάνουμε ότι είναι δυνατό! Εγώ δε θέλω να ρίχνω… μπαλάκι, σε δημόσιες υπηρεσίες, ούτε να υποκαταστήσω άλλους! Υπάρχει όμως, υπουργείο Περιβάλλοντος, διευθύνσεις Γεωργίας, διευθύνσεις που ασχολούνται με τα νερά, δε θέλω να κάνω δηλώσεις εναντίον κανενός, απλώς, ο καθένας, πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η ιστορία αυτή στην Ελλάδα, να πετάει ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών, στον άλλον, πρέπει να τελειώσει… Φταίει ο ένας, ο άλλος, φταίει ο… Χατζηπετρής! Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε να λειτουργεί σωστά αυτός ο χώρος», δήλωσε καταληκτικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, ενώ την ίδια ώρα, στο πλαίσιο συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις πλημμύρες και τη συμπλήρωση ενός έτους, από τις καταστροφές των φαινομένων της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ), η οποία είναι υπεύθυνη για τον βιολογικό, Παναγιώτης Κουφαλάκος και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου, που εργάζεται στο βιολογικό, Γιώργος Κρεμετζής, κατήγγειλε πως η λειτουργία του, έχει προβλήματα.

Η… ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

«Ο βιολογικός, λειτουργεί κανονικά μόνο από το πρωί και μέχρι τις 3 το μεσημέρι, το απόγευμα έχουμε φύλαξη, έναν άνθρωπο, ο οποίος παίρνει τα βυτία που αδειάζουν. Αν χτυπήσει ο «συναγερμός» της αυτοματοποίησης, ο υπάλληλος που είναι εκεί το απόγευμα, δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης, με αποτέλεσμα, να χρειαστεί να περάσουν 16 ώρες, για να συμβεί αυτό! Στη διάρκεια αυτή, η δευτεροβάθμια δεξαμενή μπορεί να υπερχειλίσει κι έτσι να μολυνθεί ο περιβάλλων χώρος, με τα νερά αυτά να διοχετεύονται στη δευτεροβάθμια έξοδο που οδηγεί στο μεσσηνιακό κόλπο», δήλωσε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply