ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με καθυστέρηση πάνω από ένα χρόνο η σύσκεψη με το Μορέα για τις ευθύνες των φονικών πλημμυρών!

0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υποδομών, η περίφημη σύσκεψη με τη συμμετοχή και του γενικού διευθυντή του Μορέα Γιώργου Συριανού, για το μείζον ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας.
Η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, εκτός από τις αμέτρητες ζημιές, πέρυσι το Σεπτέμβριο, θρήνησε τρία θύματα, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους, όπως αποκάλυψαν μιλώντας στη «Φ» κάποιοι από τους πληγέντες, ο αριθμός των θυμάτων μεγάλωσες, αφού ηλικιωμένοι άνθρωποι, μη μπορώντας σαν διαχειριστούν το σοκ και την αλλαγή περιβάλλοντος, καθώς εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πέθαναν μαραζωμένοι!

Ένα χρόνο μετά, δεν είναι μόνο τα σημάδια από το νερό που κάπου φαίνονται ακόμη, τα φερτά υλικά στα χτήματα, τα ξεριζωμένα δέντρα, τα αυτοκίνητα που δεν κάνουν ούτε για παλιοσίδερα, τα νεκρά ζώα, οι «βομβαρδισμένοι» αγροτικοί δρόμοι, οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες…

Ένα χρόνο μετά, κανένας δεν έχει «πληρώσει» το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί! Ακόμη και η σύσκεψη με τη συμμετοχή του Μορέα, θα… γίνει και αυτό, ύστερα από δημοσιογραφικές πιέσεις, δηλώσεις, καταγραφές, δημοσιοποίηση στοιχείων, φωτογραφίες και παραδοχές, που… χρειάστηκε ένα χρόνο για «επιβάλλουν» τη συμμετοχή σε αυτήν, των εκπροσώπων της εταιρείας που έφτιαξε τον περιμετρικό, ο οποίος φαίνεται πως ελέω… συνθηκών, έπαιξε το δικό του ρόλο στην καταστροφή! Πέραν των αναφορών των κατοίκων, τις δηλώσεις των οποίων φιλοξένησε η «Φ» της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός έτους, από τις φονικές πλημύρες, σημαντικές σε αυτήν την κατεύθυνση, ήταν και οι αναφορές, του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ), Παναγιώτη Κουφαλάκου.

ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ Ο ΜΟΡΕΑΣ ΤΑ ΜΠΑΖΩΣΕ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ… ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥΣ

«Η μη οριοθέτηση των ρεμάτων πριν από την κατασκευή του περιμετρικού και το μπάζωμά τους στη συνέχεια, ήταν μία από τις βασικές αιτίες πού προκάλεσαν την πλημμύρα.  Ο Μορέας, αφού δεν είναι οριοθετημένα τα ρέματα, τα μπάζωσε άνοιξε διόδους 2 επί 2 ή 2 επί 3 για να περάσει το νερό», σημείωσε με νόημα ο κ. Κουφαλάκος και συνέχισε. «Οι μεγάλες βροχοπτώσεις, έρχονται από τα μεγάλα ρέματα, τα οποία έπρεπε να έχουν οριοθετηθεί πριν γίνει ο περιμετρικός. Αν πάτε στην Πάτρα για παράδειγμα, θα δείτε τεράστιες γέφυρες, κάτω από τις οποίες περνούν τα ρέματα, όμως εδώ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, παρόλο που τα ρέματα είναι πολλά! Πουθενά δεν υπάρχει γέφυρα, όλα έχουν μπαζωθεί με σωλήνες από κάτω», κατήγγειλε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ και επέρριψε ευθύνες σε κράτος και αυτοδιοίκηση που δεν προβαίνουν στις απαραίτητες διαδικασίες. «Είναι λυπηρό πού μετά από έναν χρόνο από την φονική πλημμύρα, κράτος και Δημοτική αρχή να δεν προχωρούν στην οριοθέτηση των ρεμάτων. Αντίθετα, ο Δήμος Καλαμάτας σχεδίασε μεμονωμένη πράξη εφαρμογής, χωρίς να έχει οριοθετήσει στο βασικό ρέμα της πόλης, τον Καραμπογιά. Αυτή η πράξη εφαρμογής, εκτείνεται σε μη οριοθετημένο τμήμα του Καραμπογιά και στην μεγάλη κοίτη του, η οποία δημιουργείται όταν έχουν μεγάλες βροχοπτώσεις. Χωρίς μάλιστα, στη συγκεκριμένη πράξη εφαρμογής, να έχει αποτυπωθεί η θέση του κεντρικού αγωγού  της Καλαμάτας, πού έρχεται από τις πηγές του Πηδήματος και τροφοδοτεί την πόλη με νερό. Σήμερα, αυτός ο κεντρικός αγωγός, είναι κάτω από τον ασφαλτωμένο δρόμο πού οδηγεί από την Αρτέμιδος με κατεύθυνση στο Πέταλο και περνά κάτω από τον Καραμπογιά», δήλωσε ο Παναγιώτης Κουφαλάκος που έκανε λόγο για… κοροϊδία.

 Ο ΝΙΚΑΣ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΤΟ ΨΑΡΙ, ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ… ΛΑΔΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ «ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ

«Ένα χρόνο μετά τη φονική πλημμύρα, δεν φαίνεται να πτοούνται. Προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες διαφημίζοντας αντιπλημμυρικά έργα 300.000 ευρώ για τον καθαρισμό όλων των ρεμάτων. Έργα, πού για να γίνουν νόμιμα με όλους τους περιβαλλοντικούς όρους πού απαιτούνται, τις αδειοδοτήσεις αλλά και τις οριοθετήσεις των ρεμάτων,  απαιτούν δαπάνες άνω των 5.000.000 ευρώ πού ίσως και δεν φθάνουν. Ο κ. δήμαρχος, καλός χειριστής της επικοινωνίας, βαφτίζει το ψάρι, κρέας, βγάζοντας… λάδι την κυβέρνηση, που από ότι φαίνεται τη σιγοντάρει, βάζοντας πλάτη στην πολιτική της, πού δεν χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα», ανέφερε ο κ. Κουφαλάκος, επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑΚ ανησυχούν γι’ αυτό και προχωρούν σε καταγγελίες, ενώ έβαλλε και κατά του προέδρου της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Βεργόπουλου.

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ     

«Με εντολή του δημάρχου, ο κ. Δημήτρης Βεργόπουλος, ασκεί διοίκηση, συμπεριφερόμενος απαξιωτικά στους εργαζόμενους, μηδενίζοντας το έργο των προηγούμενων διοικήσεων και των προέδρων τους.

Η ΔΕΥΑΚ λειτουργεί από το 1982, με προσφορά τεράστια στην πόλη με έργα εκατομμυρίων για τη  ασφαλή ύδρευση της πόλης και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Βεργόπουλος με εντολή του δημάρχου, πού κατά τα άλλα σε δηλώσεις του αναγνωρίζει τις ελλείψεις, αρνείται να μας ακούσει. Προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες με δίμηνα και προγράμματα του ΟΑΕΔ, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την ανάγκη των ανέργων για ένα κομμάτι ψωμί, που η πολιτική και της παράταξης του, τους έχει καταδικάσει στην ανεργία.  Προσλαμβάνει ακόμα και πτυχιούχους ως εργάτες, για να είναι σύννομος με την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, στέλνει ο ίδιος προσωπικά, τους εργαζόμενους για εργασία, χωρίς να το γνωρίζουν οι προϊστάμενοι, που εκ των υστέρων το μαθαίνουν», ανέφερε, ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, επισημαίνοντας τη συμβολή των υπαλλήλων και την ανάγκη, αυτοί, να εργάζονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΈΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΌ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Την ίδια ώρα, ερωτώμενος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, στο βιολογικό καθαρισμό, ο δήμαρχος Καλαμάτας, αναφερόμενος στον ένα χρόνο από τις πλημύρες, μίλησε μόνο για τα αντιπλημμυρικά που έχουν προγραμματιστεί! «Όταν το 2007 στην Αλαγονία, έγιναν οι καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες δεν είχαν συνέχεια το 2017, έβαλα ένα στοίχημα, «ο Δήμος Καλαμάτας, να έχει άρτια πυροσβεστική υπηρεσία» και πράγματι, σήμερα, είναι ο δεύτερος Δήμος στη Μεσσηνία, με 40 δασοπυροσβέστες, δημοτικούς υπαλλήλους το καλοκαίρι και 20 μηχανήματα που μπορούν αν ανταποκριθούν άμεσα και βοηθούν και του όμορους Δήμους, όταν ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πέρυσι, είχαμε μια καταστροφική πλημμύρα και λυπάμαι ειλικρινά για τους ανιρώπους που χάθηκαν, γιατί όλα τα άλλα φτιάχνονται! Υπάρχει μια εργώδης προσπάθεια που έχει αποδώσει καρπούς, γιατί έχει ανταποκριθεί το κράτος και βεβαίως, η ΔΕΥΑΚ προνοούσα έχει κάνει σε συνεργασία με τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, τις μελέτες που απαιτούντο γι’ αυτό! Έχουμε στο συρτάρι μας ήδη 8 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Το μεγάλο έργο από Θουρία – Ασπρόχωμα είναι σε εξέλιξη και θα λειτουργήσει ένα τμήμα του, στα μέσα του χειμώνα, λύνοντας το πρόβλημα του εθνικού δρόμου. Είναι και το έργο από την Παναγίτσα ως το Νέδοντα ανάντη της πόλης, υπό δημοπράτηση με διασφαλισμένα τα χρήματα», δήλωσε ο κ. Νίκας και συνέχισε. «Έχοντας 8 εκατ. ευρώ, διασφαλισμένα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι πολύ σημαντικό για την πόλη! Ο Δήμος, έχει χρηματοδοτήσει και θα συνεχίσει, δεκάδες μικρές μελέτες για να αποκαταστήσει τις ζημιές σε όλη την έκτασή του, με τα έργα να αποκαθίστανται μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ και η ΔΕΥΑΚ, μαζί με το Δήμο, κάνει ότι μπορεί σε επίπεδο ρεμάτων, όπως τα Κερεζένια, το Πολιταίικο, τη Λαγκάδα, αλλά και τους οχετούς μέσα στην πόλη, τους οποίους τους καθαρίζουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε βροχοπτώσεις, παρά το γεγονός ότι τα ακραία φαινόμενα δεν μπορούμε να τα  αντιμετωπίσουμε πουθενά στον κόσμο, όπως βλέπετε με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών! Την Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, θα έχουμε σημαντική σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών με την παρουσία του Μορέα που έχει αναλάβει τη μελέτη διαχείρισης τω ομβρίων σε σχέση με τον αυτοκινητόδρομο και θα δούμε που βρίσκεται η μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης ομβρίων του Δήμου, από την Παναγίτσα  μέχρι το Πήδημα! Μιλάμε για κάθετους αγωγούς, υπόγεια ποτάμια κάτω από δρόμους που φτάνουν στη θάλασσα, γιατί τους αποδέκτες τους έχουμε καταπατήσει! Ξεκινούν με 20 μέτρα φάρδος και φτάνουν στην παραλία μισό ή ένα μέτρο! Τι να κάνουμε; Θα γκρεμίσουμε σπίτια, τριώροφα και πολυκατοικίες, τα οποία μάλιστα έχουν νομιμοποιηθεί, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αυθαιρέτων; Δε γίνεται», κατέληξε στις δηλώσεις του, ο Παναγιώτης Νίκας.

90 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply