ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οικονομία και στη μόρφωση προσπαθούν να κάνουν οι γονείς στην Ελλάδα της κρίσης!

0

ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ… ΖΟΡΙ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με τους γονείς, να προετοιμάζονται πυρετωδώς, αγοράζοντας τα απαραίτητα σχολικά είδη και διευθετώντας τις λεπτομέρειες για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας! Ο «πονοκέφαλος», έντονος, καθώς λόγω της εδραιωμένης κρίσης και της ανέχειας, πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους, όλα όσα θα ήθελαν, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα βιβλιοπωλεία, με τη βοήθεια και των εκδοτικών οίκων, αλλά και στα φροντιστήρια, παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια «παγωμένες». Ο δεύτερος ήλιος, όπως χαρακτήριζε ο Πλάτων, την παιδεία για τους ανθρώπους, δεν… ανατέλλει για όλους δυστυχώς, με την κατάσταση φέτος, χειρότερη από πέρυσι!

ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

mpampalh«Το κριτήριο πια, για πάρα πολλούς γονείς, είναι το κόστος», δήλωσε περιγράφοντας τη νέα αυτή κατάσταση, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Palso Μεσσηνίας,  Κατερίνα Μπάμπαλη, σημειώνοντας πως εξαιτίας των καινούριων αυτών δεδομένων, παρατηρούνται ποικίλα προβλήματα στην εκμάθηση των αγγλικών, που είναι άκρως απαραίτητα, καθώς για δεύτερη γλώσσα πια, ούτε λόγος! «Υπάρχουν πολλές προσφορές, οι οποίες συχνά, είναι… επικίνδυνες, αφού το οικονομικό, δεν είναι πάντα ποιοτικό», εξήγησε η κα Μπάμπαλη και έδωσε ένα άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Πριν λίγο μίλησα με συνάδελφο, που ξέρει πως υπήρξε οικογένεια που επισκέφθηκε 8 φροντιστήρια για να πάρει προσφορές, για ένα παιδί που ξεκινά φέτος τα αγγλικά, με τα δίδακτρα έτσι κι αλλιώς σε αυτές τις τάξεις, να μην είναι πολλά», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου, τονίζοντας παράλληλα, πως πολλοί, ζητούν ευκολίες και καλύτερη τιμή, χωρίς να εξετάζουν καν, το θέμα της ποιότητας των γνώσεων που παρέχονται. «Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που η Καλαμάτα, αντιμετωπίζει την κρίση», δήλωσε η Κατερίνα Μπάμπαλη, παρατηρώντας πως πλέον όχι μόνο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για δεύτερη ξένη γλώσσα, αλλά πολλοί, δε γεννούν καν παιδιά, με τους μαθητές που δεν έχουν αδέρφια, να αυξάνονται!

xrhstakh-1Μια άλλη «σκληρή» παρατήρηση, όσον αφορά στις ξένες γλώσσες ή πιο σωστά στα αγγλικά, αφού για άλλη, ούτε… λόγος, είναι η τάση για μετανάστευση, καθώς όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ» η Μαρία Χριστάκη, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια Σπουδών, Κέντρου Ξένων Γλωσσών, πολλοί φέτος, είναι οι ενήλικες που επιθυμούν «φρεσκάρουν» τα αγγλικά τους, για να φύγουν στο εξωτερικό!

 

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΥ «ΦΡΕΣΚΑΡΟΥΝ» ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

«Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, το γεγονός ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να βελτιώσει τα αγγλικά του, για να φύγει για το εξωτερικό, κάτι που προφανώς, είναι ενδεικτικό μιας γενικότερης κατάστασης», δήλωσε η κα Χριστάκη, επισημαίνοντας πως το φροντιστήριό της, μεριμνά εξαρχής, ώστε η γνώση που παρέχεται να είναι ουσιαστική. «Το βασικό, είναι να εστιάσουμε στην πραγματική γνώση και όχι μόνο στο πτυχίο! Πολλοί, όταν θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, φτάνουν στο σημείο να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, είτε έχουν κάποιο πτυχίο χαμηλής ποιότητας, είτε δεν έχουν. Εμείς, από φέτος, θα ξεκινήσουμε να παρέχουμε ένα μικρό πτυχίο, που θα περιλαμβάνει δεξιότητες για τον ακαδημαϊκό, αλλά και το χώρο εργασίας, όπου θα γίνονται όλα στα αγγλικά», ανέφερε η Μαρία Χριστάκη που επικεντρώνεται στην ποιότητα των σπουδών, ενώ σχολίασε και την «πληγή» των ιδιαίτερων. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για ‘μας, είναι τα ιδιαίτερα, αφού αντιμετωπίζουμε τον ανταγωνισμό από τη μαύρη εργασία. Ο κόσμος, δεν καταλαβαίνει πως στο ιδιαίτερο, δεν μπορεί να ελέγξει την ποιότητα του δασκάλου και την αξιοπιστία του. Εμείς, για να δουλέψουμε, έχουμε κάποια άδεια ελεγμένη από το κράτος και μάλιστα, με αυστηρά κριτήρια, ανέφερε και ξεδιάλυνε και το μύθο γύρω από τα ολιγομελή τμήματα. «Δεν πρέπει να αναζητούμε τα πολύ μικρά τμήματα, γιατί η ξένη γλώσσα, είναι επικοινωνία και όσο περισσοτέρους τρόπους, συναντά το παιδί, τόσο είναι καλύτερο. Δε λέω να είναι σε μια τάξη με 15 μαθητές, αλλά μια τάξη των 8 παιδιών, είναι πολύ καλύτερη, από μια των 4», τόνισε καταληκτικά η κα Χριστάκη.

 

ΤΑ ΑΚΡΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

 

lykoyrgos-bookmarkΟι γονείς στον καιρό της κρίσης, δεν ψάχνουν μόνο το φθηνό φροντιστήριο, δε στέλνουν στις.. καλένδες μόνο, τη δεύτερη ξένη γλώσσα, προσπαθούν να… κόψουν, κυριολεκτικά, απ’ όπου μπορούν, επενδύοντας σε ποιοτικές – ουδέτερες τσάντες και αγοράζοντας όσα πραγματικά, δεν έχουν από πέρυσι, όπως τα τετράδια. «Τα τελευταία τρία χρόνια, τα σχολεία, έχουν περιορίσει αρκετά τις λίστες και οι γονείς, τις περιορίζουν ακόμη περισσότερο, μην αγοράζοντας ας πούμε ψαλίδια ή χάρακες», δήλωσε με νόημα μιλώντας στη «Φ», ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Bookmark, Λυκούργος Καρολεμέας, επισημαίνοντας πως κάνει καλύτερες τιμές και ξεκαθαρίζοντας πως δεν ισχύει η εκτίμηση ορισμένων, πως τα πολυκαταστήματα έχουν πιο οικονομικά προϊόντα. «Οι λίστες δεν είναι ακριβές! Να μην αγχώνονται οι γονείς και να μπαίνουν στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας! Εμείς, στο δικό μας κατάστημα για παράδειγμα, δεχόμαστε σύγκριση με οποιοδήποτε πολυκατάστημα, αφού οι τιμές μας, είναι πραγματικά χαμηλές, ενώ πάντα κάνουμε εκπτώσεις.

dhmopoyloyΠροτιμούμε να έχουμε καλύτερη τιμή και να φύγουν τα εμπορεύματά μας, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αγοράζοντας ένα επώνυμο προϊόν πιο φθηνά», ανέφερε ο κ. Καρολεμέας, με τη Δήμητρα Δημοπούλου από το Βιβπλιόπολις, να επισημαίνει πως παρά τις πολύ καλές τιμές, οι γονείς λόγω κρίσης, αγοράζουν όσα πραγματικά χρειάζονται οι μαθητές. «Εμείς, δεχόμαστε κουπόνια του ΟΓΑ και έχουμε πολλά πακέτα προσφορών, ανάλογα με την τάξη και προσφορές στα βοηθήματα καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς», δήλωσε η κα Δημοπούλου και συνέχισε. «Οι γονείς, είναι πολύ διστακτικοί, κάνουν πολύ προσεκτική επιλογή και δεν αγοράζουν τίποτε που μπορεί να είναι περιττό! Θα πάρουν την καλή τσάντα, αλλά μέχρι εκεί! Σε κάποια πακέτα, έχουμε τσάντα, κασετίνα, τα βασικά τετράδια, μολύβια, γόμες, ξύστρες και μαρκαδόρους, από 30 ευρώ», ανέφερε η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου, με την Κατερίνα Κονταργύρη, να σημειώνει από την πλευρά της, ότι η κίνηση ξεκίνησε νωρίς μεν, αλλά… διστακτικά.

kontargyrh-1«Η κίνηση, έχει ξεκινήσει από τη Λευκή Νύχτα που είχαμε προσφορές, με την έρευνα και την αγορά σχολικής τσάντας και αυτήν την εβδομάδα, είχαμε τα ξενόγλωσσα βιβλία. Τα μικρά παιδιά προτιμούν τους ήρωες, ενώ από την Δ΄ Δημοτικού, ψάχνουν κάτι πιο διαχρονικό, μήπως κρατήσουν την τσάντα μέχρι το Γυμνάσιο», δήλωσε η κα Κονταργύρη, επισημαίνοντας πως οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί και πως όλοι προσπαθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

 

papaxrhstoyΗ κίνηση στα βιβλιοπωλεία, αναμένεται να φτάσει στο ζενίθ, μεθαύριο Δευτέρα, οπότε και οι μαθητές, θα έχουν στα χέρια τους τις λίστες. «Η κίνηση, ξεκίνησε με τα ξενόγλωσσα και κάποιοι παίρνουν τα πρώτα, από τα απαραίτητα της λίστας», δήλωσε η Άννα Παπαχρήστου, επισημαίνοντας πως και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να βοηθήσουν τους γονείς, μειώνοντας το κόστος. «Τα σχολεία έχουν μειώσει τα υλικά που ήθελαν παλιότερα, ενώ και οι γονείς προσέχουν κι εμείς, κάνουμε όσο μπορούμε εκπτώσεις». Δυστυχώς και στο συγκεκριμένο τομέα, σε αυτόν, τον ευαίσθητο, της εκπαίδευσης και της υποτιθέμενης δωρεάν Παιδείας, οι πολίτες στην Ελλάδα του πολιτισμού, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, με πολλούς, κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού δεν δύνανται να προσφέρουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα.

vivliopoleio-2

vilviopoleio-3

 

Leave a Reply