ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ευεργετικές προσφορές: στο Σιτοκαθαριστήριο Αυλώνας

0

ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

Ηταν στο τραπέζι, μετά το 40ήμερο μνημόσυνο του αείμνηστου Θέμη Αρ. Καρατζά, που δύο συγχωριανοί μου (ο Κώστας Δ. Λαμπρόπουλος και ο Λ. Τσακανίκας του Θ.) με ρώτησαν: «Τι έγινε εκείνο το καθαριστήριο του πατέρα σου;».  Το ερώτημα μού έδωσε την αφορμή να γράψω όσα ακολουθούν.  Τους απάντησα ότι το είχα δώσει να υπάρχει και αυτό, μαζί με άλλα πράγματα, στο «Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Ποιμενικών Σκευών», για το οποίο είχα την ιδέα να ιδρυθεί στο χωριό και είχα κάνει την πρόταση, σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αυλωνιτών, σε αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, στη Μητρόπολη, το 1982.

– Δεν επεκτείνομαι εδώ στο θέμα Μουσείο˙ θα γράψω άλλη φορά, κοντά στις τόσες άλλες που έχω αναφερθεί εγγράφως και προφορικώς στα Δ.Σ. του Συλλόγου Αυλωνιτών και τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς αρμοδίους.

sitokatharisthrio-2

– Όταν προ ημερών, ευρισκόμενος στο χωριό, πήγα στο οίκημα, δίπλα από το ιατρείο (στο γήπεδο) να φωτογραφήσω το καθαριστήριο έμεινα κατάπληκτος και δεν πίστευα στα μάτια μου.  Ένας σωρός από τα πράγματα, που προορίζονταν για να γίνει κάποτε (όπως έπρεπε και όπως το είχαμε οραματιστεί) το Μουσείο, το ένα πάνω στο άλλο ώστε μόλις μπορούσες να σταθείς όρθιος.  Τόσο μεγάλη η μέριμνα των εκάστοτε Δ.Σ. του Συλλόγου και των τοπικών αρχόντων του χωριού!  Κατάφερα πάντως και φωτογράφησα το καθαριστήριο, όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες.

Το Σιτοκαθαριστήριο όπως είναι σήμερα απαξιωμένο

 

koletsos-giannhs-daskalos

Ο αείμνηστος δάσκαλος Γιάννης Κολέτσος

– Από την επομένη άρχισε να δουλεύει και θυμάμαι την αυλή γεμάτη αλογομούλαρα, από τα οποία είχαν ξεφορτωθεί τα σακιά με το στάρι, για να πάρουν σειρά.  Για κάθε 100 οκάδες γινόταν παρακράτηση 2 οκάδες και στην μία κάμαρα του επάνω σπιτιού γέμιζαν καθαρό στάρι δύο ματαράτσια. Οι Σκλαβαίοι, για να μη πηγαινοέρχονται στο χωριό, το πήραν και το κουβάλησαν στα Σκλαβέικα για κάμποσες ημέρες, αλλά και μέσα στο χωριό το έπαιρναν στα σπίτια τους, για να μην κουβαλάνε το στάρι με τ’ άλογά τους φόρτωμα-φόρτωμα. Ένα από τα σπίτια, που θυμάμαι ότι είχε μεταφερθεί το καθαριστήριο ήταν του Αποστόλου Κάππου, στη «Ρούγα» γιατί είχα επιφορτισθεί με την παρακολούθηση της λειτουργίας του.

– Ετσι σκέφτονταν τότε ορισμένοι άνθρωποι όπως ο δάσκαλος-πατέρας μου. Να μη μείνει το χωριό στο σκάβε, σπείρε, θέριζε, αλώνιζε και φύλαγε γιδοπρόβατα μόνο, αλλά να παρακολουθεί την εξέλιξη της ζωής.  Αναφέρω ενδεικτικώς δύο άλλες αξιομνημόνευτες περιπτώσεις. Ο Χαρίλαος Δ. Βουδούρης («Τσούνης») προσπάθησε να αναπτύξει την μεταξοσκωληκοτροφεία και θυμάμαι που είχα πάει στο σπίτι (που είναι σήμερα σύγχρονη κατοικία του Λεωνίδας Π. Καραμπεσίνη) και είδα τις κάμπιες που έτρωγαν τα μουρόφυλλα [ο Σύλλογος Φυλοδένδρων, που είχαν ιδρύσει κάποιοι άλλοι προοδευτικοί νέοι (βλ. σχετικό δημοσίευμα του κ. Αμβρόσιου Καρατζά στη «ΦΩΝΗ» της 12-12-2016), είχαν φυτέψει πολλές μουριές στο χωριό, που έχουν μείνει, από τότε].  Δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια εκείνη του Χαρίλαου, δεν ξέρω το γιατί.

– Ο γιατρός Κώστας Σταυρόπουλος του Γιαννίκου είχε ιδρύσει ταπητουργείο (ως παράρτημα του Εθνικού Οργανισμού Ταπητουργίας) στο επάνω μέρος του μεγάλου σπιτιού του πατέρα του (που ήταν στο δρόμο, προς τα «Καμίνια») πάνω από το κυρίως σπίτι – αρχοντικό, θα έλεγα, για την εποχή εκείνη, όπου δούλευαν αρκετές κοπέλες του χωριού.

Για το καθαριστήριο άρχισα αλλά επεκτάθηκα. Πολλά μπορεί να γράψει κανείς, για τα παλιά αλλά σιγά-σιγά και λίγα-λίγα!

Δημήτριος Κολέτσος

Συγγραφέας Λαογράφος

Υ.Γ.: Στην εκδήλωση της 17ης Αυγούστου, που έγινε στο Σουλιμά για το βιβλίο της Αλεξάνδρας Τασιγιώργου «Στη χούφτα του Θεού» και κατά την ολιγόλεπτη παρέμβασή μου, παρέλειψα να αναφερθώ (παρ’ ότι το είχα κατά νουν, με όσα άλλα ήθελα να πω) στον εκδότη μου αξιότιμο κύριο Παναγιώτη Δεδεμάδη και γι’ αυτό του ζητώ χίλιες φορές συγγνώμη.  Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν τον αναζήτησα, στο τέλος της εκδήλωσης, για να τον δω, γιατί κάποιον που ρώτησα, στην αρχήν, μου είπε ότι μάλλον δεν είχε έρθει…

– Φίλε  Παναγιώτη σου εύχομαι να είσαι καλά και να συνεχίζεις να διευκολύνεις (όπως έχεις κάνει και σε μένα) τους Τριφύλιους συγγραφείς, στην έκδοση των βιβλίων τους.

Leave a Reply