ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκάρουν τα στοιχεία της Τροχαίας για τα ατυχήματα και τη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών!

0

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ

Σοκ, προκαλούν τα στοιχεία της Αστυνομίας, για τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, που σημειώθηκαν φέτος το καλοκαίρι, στους δρόμους των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θάνατοι, αίμα στην άσφαλτο, τραυματισμοί, άνθρωποι με μόνιμα προβλήματα εξαιτίας των συγκρούσεων και παραβάσεις, περιγράφουν ανάγλυφα την κατάσταση, που προφανώς δεν τιμά έναν λαό, που λατρεύει κατά τα άλλα, να φέρει τον τίτλο του… πολιτισμένου! Μόνο τον Αύγουστο, σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία, Κορινθία και Αργολίδα, ένα μικρό… χωριό, 57 άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν, άλλοι σοβαρά, άλλοι ελαφρότερα, σε τροχαία στους πέντε νομούς, με τον προβληματισμό, κάτι περισσότερο από έντονο! Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της κρίσης, οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί, κι έτσι τα τροχαία, είναι λιγότερα από τον περσινό Αύγουστο, με τη μείωση να αγγίζει το 20%. Ωστόσο, οι πέντε θάνατοι, δεν είναι λίγοι, όπως και οι τέσσερις σοβαροί τραυματισμοί, με 48 ακόμη ανθρώπους να έχουν χτυπήσει και να υφίστανται μικρή ή μεγάλη ταλαιπωρία.

 ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΛΕΙΑ!

Σοκαριστικά, πέραν των… αποτελεσμάτων, είναι και τα στοιχεία, όσον αφορά στα αίτια που προκάλεσαν και αυτόν, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα. Τα περισσότερα, σύμφωνα με την καταγραφή των υπηρεσιών της Τροχαίας, προκλήθηκαν από παραβιάσεις σήμανσης και προτεραιότητας, απόσπαση της προσοχής του οδηγού, που συχνά συνεπάγεται χρήση κινητού,  κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, μη τήρηση απόσταση ασφαλείας και μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών. Όλα αυτά, προφανώς, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν υπήρχε η κατάλληλη παιδεία, με την Τροχαία, να κάνει ελέγχους πολύ συχνά, στο πλαίσιο της πρόληψης. Μόνο τον Αύγουστο, οι υπηρεσίες Τροχαίας και μεικτής αρμοδιότητας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, συγκρότησαν 494 συνεργεία ελέγχων μέθης, τα οποία πραγματοποίησαν 15.820 ελέγχους, διαπιστώνοντας 238 παραβάσεις. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν και 2.714 επικίνδυνες παραβάσεις, με τις περισσότερες να αφορούν στην υπερβολική ταχύτητα, 177 στη μη χρήση κράνους, 138 στη μη χρήση της ζώνης ασφαλείας, 75 για ΚΤΕΟ, 65 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 60 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 43 για παραβίαση σηματοδότη, 29 για αντικανονικούς ελιγμούς, 12 για αντικανονικό προσπέρασμα, 11 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά και 1 για μη χρήση παιδικού καθίσματος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η Τροχαία, για μια ακόμη φορά, εφιστά την προσοχή στους οδηγούς, τονίζοντας πως  η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας και καλώντας όλους να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

 • Πρέπει να εφαρμόζουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
 • Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
 • Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, να φοράμε πάντα κράνος.
 • Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας και τους φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
 • Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα.
 • Ποτέ δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.
 • Σταματάμε πάντα στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα.
 • Δεν παραβιάζουμε ποτέ τα όρια ταχύτητας.
 • Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε.
 • Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.
 • Πριν ξεκινήσουμε για ταξίδι ελέγχουμε το όχημα που θα οδηγήσουμε.

 

Leave a Reply