ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γ. Κατρούγκαλος: Εφαλτήριο για τη σημαντική ανάπτυξη των σχέσεων με την Ευρασιατική Ένωση

0

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΔΕΘ

Τις εργασίες του Ελληνοευρασιατικού οικονομικού forum στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης  Θεσσαλονίκης, άνοιξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, παρουσία του προέδρου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Τιγκράν Σαργκισιάν. Στο forum συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας και συμπρόεδρος με τον Γ. Κατρούγκαλο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής με τη χώρα αυτή Μαξίμ Σοκόλοφ και άλλοι υπουργοί και σημαντικοί αξιωματούχοι από τις άλλες χώρες της Ένωσης. Συμμετείχαν επίσης πολλοί και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των έξη χωρών.

Η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή είναι ο διεθνής οικονομικός οργανισμός ολοκλήρωσης και συνεργασίας της Ρωσίας, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, Καζακστάν και Κιργιζίας. Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του forum, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με τα κράτη- μέλη της Ευρασιατικής Ένωσης , ιδίως σήμερα που η χώρα μας επιστρέφει στην ανάπτυξη. Η Ελλάδα διατηρεί, άλλωστε, παραδοσιακές και προαιώνιες φιλικές σχέσεις με τα κράτη αυτά καθώς και οικονομική συνεργασία, ο δε  συνολικός όγκος εμπορίου με αυτά ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος  αναφέρθηκε  στο νέο παραγωγικό πρότυπο που προωθεί η κυβέρνηση, και το οποίο βασίζεται στη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν σημαντικό επενδυτικό και ενεργειακό κόμβο καθώς και γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α. Τζήκας ο οποίος επίσης χαιρέτισε το forum, πρότεινε να καθιερωθεί αυτό ως επίσημος ετήσιος θεσμός στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η πρόταση του αυτή έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Ευρασιατικής Ένωσης.

Το forum διοργανώθηκε από το Enterprise Greece σε συνεργασία με την Ευρασιατική Επιτροπή.

Leave a Reply