ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΔΕΘ και οι πολιτικοί αρχηγοί

0

ΔΕΘ, λοιπόν για άλλη μια φορά και το άρθρο του Κώστα Ιορδανίδη που ακολουθεί, είναι στο πνεύμα των ημερών.

Η ΠΟΡΕΙΑ προς τη ΔΕΘ δεν θα είναι εύκολη, ούτε για τους κυβερνώντες, ούτε για την αξιωματική αντιπολίτευση κι άλλωστε περιθώρια για πειστικές υποσχέσεις δεν υπάρχουν.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ όμως το απόσπασμα του άρθρου:

ΣΕ ΠΥΡΕΤΩΔΗ αναβρασμό τα επιτελεία των πολιτικών ηγετών προετοιμάζονται για την παρουσίαση των προγραμμάτων οικονομικής πολιτικής, εν όψει των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Η ΔΙΕΓΕΡΣΗ θα κορυφωθεί τις ημέρες της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και θα υπάρξουν φυσικά οι οργανωμένες διαδηλώσεις ως παραπλήρωμα της όλης διαδικασίας.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για εικονική πραγματικότητα περιορισμένης διαρκείας. Διότι πίσω από το αυτεξούσιο που θα προβάλουν οι αρχηγοί των κομμάτων, υπάρχει η πραγματικότης – ότι η Ελλάς τελεί υπό καθεστώς της πλέον αυστηρής κηδεμονίας.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αφελείς οι ηγέτες μας· γνωρίζουν άριστα πως ό,τι και εάν προεξαγγείλουν, ό,τι και εάν υποσχεθούν, θα υποστεί τον πλέον ανηλεή έλεγχο των «θεσμών», όχι απλώς κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολογήσεως που θα αρχίσει σύντομα, αλλά για πάρα πολλά έτη που θα ακολουθήσουν.

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ των συστημικών κομμάτων έχουν συνείδηση αυτού του γεγονότος, αλλά ο καθένας εξ αυτών έχει «μία μέρα να γεμίσει» με όλα τα ΜΜΕ στραμμένα προς αυτόν και πρέπει να εμψυχώσει στελέχη και οπαδούς, πολλά και διάφορα αγορεύων. Είναι μία δύσκολη ημέρα για όλους τους· ας δείξουμε μια κατανόηση.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αλέξης Τσίπρας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει το ακροατήριό του με όρους ταξικούς εδώ και πολύ καιρό. Συνοπτικώς επισημαίνονται η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, η προστασία των δικαιωμάτων πολιτών εξαρτημένης εργασίας, η αναδιάρθρωση του Δημοσίου διά της προσλήψεως πτυχιούχων μέσω ΑΣΕΠ ώστε να περιοριστεί η μετανάστευσή τους στο εξωτερικό.

ΟΥΔΕΙΣ γνωρίζει με ασφάλεια εάν η προσπάθεια του κ. Τσίπρα θα είναι επιτυχής, ούτε ο ίδιος φυσικά, αλλά έχει σαφώς διαμορφώσει «αφήγημα», ασχέτως εάν αυτό απορριφθεί από τους «θεσμούς», που ορίζουν και επιβάλλουν τελικώς τα πάντα. Αλλά επί της αρχής, ουδείς πολιτικός ηγέτης μπορεί να αμφισβητήσει ευθέως παρόμοιες επιλογές, διά τον κίνδυνο αποξενώσεώς του από το εκλογικό σώμα».

***

ΑΥΤΑ αναφέρονται στο άρθρο και τα υπόλοιπα θα περιμένουμε να τα δούμε και να τα ακούσουμε στη ΔΕΘ τις επόμενες μέρες, που ουσιαστικά σηματοδοτούν την έναρξη και της νέας περιόδου με καυτή πολιτική ατζέντα σε κάθε περίπτωση.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ οι δύο αρχηγοί να διασταυρώσουν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους ως άλλοι μονομάχοι διεκδικώντας τη μάχη των εντυπώσεων.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ ωστόσο δεν αναμένεται από την αντιπολίτευση αλλά από την κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς έχει τον πρώτο λόγο.

ΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ αυτή η έκπληξη είναι άγνωστο πάντως ως αυτή τη στιγμή.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply