ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι κάτοικοι της Β. Δράκου ζητούν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα για προστασία!

0

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

 Στραμμένα στο υπουργείο Υποδομών, είναι σήμερα, όλων τα βλέμματα, καθώς στη 1 το μεσημέρι, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η σύσκεψη με τη συμμετοχή και του διευθυντή του Μορέα Γιώργου Συριανού, αναφορικά με τις πιθανές ευθύνες που αναλογούν στην εταιρεία, η οποία κατασκεύασε τον περιμετρικό της Καλαμάτας, που φέρεται να… έπνιξε μεγάλο μέρος της πόλης.

Η σύσκεψη αυτή, άργησε περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς πριν από μερικές ημέρες, συμπληρώθηκαν 12 μήνες από τη φονική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016. Η «Φ» από την πρώτη στιγμή, είχε αναφερθεί στο θέμα, για το οποίο, κάποια στιγμή, αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη και με τη συμμετοχή των ανθρώπων του Μορέα. Ο καιρός περνούσε, τα λόγια παρασύρονταν από τον αέρα και ξαφνικά, το θέμα «γύρισε»! Η σύσκεψη, θα… γινόταν κάποια στιγμή και αντ’ αυτής, ο Μορέας, πρόλαβε… να ανακοινώσει πως θα εκπονήσει μελέτη και θα δώσει χρήματα για μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, προφανώς σε μια… άτυπη παραδοχή της ευθύνης που του αναλογεί! Η σύσκεψη, θα… γινόταν, θα, θα και θα γινόταν, μέχρι που μετά τις δηλώσεις των κατοίκων της Ευαγγέλου Δράκου, οι οποίοι παρουσίασαν ντοκουμέντα στη «Φ», αλλά και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ που επίσης μιλούσε για ευθύνες της εταιρείας, αυτή καθορίστηκε για σήμερα!

Κι ενώ τελικά καθορίστηκε, αυτή τη φορά λείπει… κάτι βασικό! Η συμμετοχή των κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτύρονται στον ίδιο τον υπουργό, με επιστολή που έστειλε ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ευαγγέλου Δράκου, Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, την οποία υπογραφούν, όχι ένας και δύο, αλλά 100 άτομα!

« Η σύσκεψη αυτή, ήταν να γίνει στις 25 Μαΐου 2017 στο δημαρχείο Καλαμάτας, αλλά ανεβλήθη λόγω του ότι ο “Μορέας” δεν είχε προχωρήσει στην προαναφερθείσα μελέτη. Έκτοτε, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής βρισκόμασταν σε αναμονή εκ νέου προσκλήσεως αφού στην αναβληθείσα σύσκεψη, είχαμε κληθεί να παραστούμε με εκπρόσωπο μας. Η περιοχή μας συγκαταλέγετο στις βαρέως πληγείσες, με δύο ανθρώπινα θύματα στις κατοικίες της Β. Δράκου και καλούμασταν να περιγράψουμε τις αιτίες της δημιουργίας των καταστροφικών πλημμύρων στην περιοχή μας. Προς τούτο μάλιστα, είχαμε ενημερώσει με έγγραφο μας, 23 και 19 Μαΐου 2017 αντιστοίχως τη ΔΕΥΑΚ και το Δήμο Καλαμάτας, όπως και όλα τα μέλη της επιτροπής που επρόκειτο να συνέλθει. Νωρίτερα, 23 έως 27 Ιανουαρίου 2017, είχαμε ενημερώσει με έγγραφο μας την κυβέρνηση, όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας, την αντιπεριφερειάρχη του νομού, δήμαρχο Καλαμάτας, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ», αναφέρουν οι κάτοικοι, οι οποίοι προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα και επειδή δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη, παραθέτουν μια σειρά από στοιχεία, επισημαίνοντας πως είχαν έγκαιρα ενημερώσει για τον κίνδυνο πλημμύρας στην περιοχή.

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΡΕΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ  

 

  • Κανένα αντιπλημμυρικό έργο, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ούτε έχει γίνει καμία εξαγγελία χρηματοδότησης και εκτέλεσης τέτοιου έργου.
  • Θεωρούμε ότι η πρόταξη της επιλογής των αντιπλημμυρικών έργων που θα αποφασίζονται και θα χρηματοδοτούνται πρέπει να γίνεται με βάση την επικινδυνότητα του κάθε ρέματος και συνυπολογίζοντας τί έχει ανάντι του αυτό, πχ. περιοχή πυκνοδομημένη ή αραιοδομημένη, με κίνδυνο απώλειας ανθρωπίνων ζωών, βιομηχανική, αγροτική, τις γραμμές του ΟΣΕ, κλπ
  • Σας γνωρίζουμε ότι το ρέμα των Αγίων Αναργύρων ανάντι του έχει μία νεόδμητη πυκνοκατοικημένη περιοχή, χωρίς καταπατήσεις και σε εφαρμογή μεγάλη επέκταση του σχεδίου πόλεως (1993), χωρίς να χρειάζεται να γίνει καμία κατεδάφιση σε εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικών.
  • Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή έρευνα για τις αιτίες των πλημμύρων της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και τους υπευθύνους των ζημιών που αυτές προκάλεσαν. Η έρευνα βέβαια αυτή δεν μπορεί να γίνει από τον “ΜΟΡΕΑ” αλλά θα πρέπει ο κύριος υπουργός Υποδομών να αναθέσει σε επιτροπή ειδικών που θα ορίσει το Τ.Ε.Ε. από τα μέλη του.
  • Εμείς γνωρίζουμε στους αποδέκτες της σύσκεψης που θα γίνει στο υπουργείο Υποδομών στην Αθήνα, ότι ο τελικός αποδέκτης του ρέματος Αγίων Αναργύρων είναι ο μεγάλος αγωγός της Οδού Λεΐκων, που είχαν φροντίσει να κατασκευάσουν στις δύσκολες οικονομικές εποχές της δεκαετίας του 1950 οι Δημοτικές Αρχές.

Οι κάτοικοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, καταληκτικά, τονίζουν την ανάγκη, να ληφθούν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα. «Μετά από αυτά και τόσα άλλα που έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη αντιπλημμυρικής κάλυψης της περιοχής μας, πέριξ της Οδού Β. Δράκου, από του σημείου εισόδου των ομβρίων από το ρέμα Αγίων Αναργύρων με την δημιουργία συμπληρωματικού αγωγού, οι οποίοι -μαζί με τους υπάρχοντες αγωγούς -θα μπορούν να μεταφέρουν τα όμβρια ύδατα του ρέματος Αγίων Αναργύρων στον προαναφερθέντα αγωγό της Οδού Λεΐκων, ζητούμε έργα. Ο συμπληρωματικός αγωγός, δε θα είναι παραπάνω από 400-500 μέτρα. Επιπλέον, πρέπει να κατασκευαστούν δύο λεκάνες συλλογής φερτών υλικών -μία κάτω του Εθνικού Δρόμου (συνοικισμός Πέταλο) και μία επί της καταλήξεως του ρέματος Αγίων Αναργύρων στην Οδό Β. Δράκου -ώστε να καθαρίζεται το ρέμα από τα φερτά υλικά», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, οι 100 κάτοικοι και ιδιοκτήτες της περιοχής.

Leave a Reply