ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα γερνά επικίνδυνα: Το 50% των Ελλήνων ως το 2050 θα είναι άνω των 65 ετών!

0

Η Eλλάδα γερνά επικίνδυνα. «Δυναμίτης» για το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και για την ίδια την ελληνική κοινωνία, αποδεικνύεται το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 50% των Ελλήνων ως το 2050, θα είναι άνω των 65 ετών, ενώ υπάρχουν χωριά, που και σήμερα το 95% του πληθυσμού τους, είναι ηλικιωμένοι ή και υπερήλικες!

Στοιχεία για το πρόβλημα της υπογεννητικότητα στη χώρα μας δόθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό πρόβλημα, όπου έγινε και αξιολόγηση παλαιού πορίσματος επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Φεβρουάριος ’93). Οι βουλευτές ζήτησαν τα πορίσματα να μη μείνουν στα συρτάρια αλλά να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για την μείωση της υπογεννητικότητας, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Βουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να υπάρξουν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας, με μέτρα και κίνητρα, που θα είναι μακροπρόθεσμα, ει δυνατόν με ορίζοντα 20ετίας. Ζήτησαν κίνητρα για τη δημιουργία και συντήρηση της οικογένειας αλλά και για την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, με δομές, ικανές να δώσουν δυνατότητες στην εργαζόμενη μητέρα. Ορισμένοι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα για τη στέγη πολύτεκνων οικογενειών.

Από το 1993, λοιπόν, ο κώδων του κινδύνου έχει σημάνει ηχηρά για τη δραματική μείωση των γεννήσεων, που έπεσαν από το 2,2 – δηλαδή πάνω από το 2,1 που είναι το όριο της ανανέωσης των γενεών – στο 1,4. Σήμερα βρισκόμαστε στο 1,33. Γινόταν και τότε έκκληση για εγρήγορση, γιατί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ήταν σε αναλογία 2 προς 1 και επισημαινόταν πως μια υγιής ασφαλιστική πολιτική απαιτεί την αναλογία, τουλάχιστον, 4 προς 1.

Στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επεσήμανε  ότι το 2080 ο πληθυσμός στη χώρα μας θα μειωθεί στα 7,7 εκατ. από 10,9 το 2015 και το συνολικό ποσοστό υπογονιμότητας από 1,33 θα πάει μόλις στο 1,34. Ο δείκτης εξάρτησης των ηλικιωμένων αναμένεται, ν’ αυξηθεί από το 33% στο 67,5%, δηλαδή, να υπερδιπλασιαστεί. Σήμερα για κάθε 3 άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών αντιστοιχεί 1 άτομο άνω των 65 ετών. Το 2060 η αναλογία θα είναι 3 προς 2, όταν είναι γνωστό ότι χρειάζονται τουλάχιστον 4 εργαζόμενοι, για να συντηρούν 1 συνταξιούχο και να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

Κατά τα άλλα  πολλοί μιλάνε για ανάπτυξη και υπόσχονται νέα ευημερία σε μια χώρα που γερνάει και χάνει στη… νεομετανάστευση τον ανθό της κοινωνίας της! Δυστυχώς, όχι μόνο επτωχεύσαμεν, αλλά γεράσαμε κιόλας. Τις πταίει; Ιδού η απορία και το μέγα ερώτημα της εποχής.

 

Leave a Reply