ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου»: Βραδιά λυρικού τραγουδιού αφιερωμένη στη Μαρίας Κάλλας απόψε στο Θέατρο Μεσσήνης

0

Βραδιά λυρικού τραγουδιού με ελεύθερη είσοδο διοργανώνουν το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum και ο Δήμος Οιχαλίας σήμερα στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης στις 9 το βράδυ, με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα χρόνων από τον θάνατο της σπουδαίας Ελληνίδας σοπράνο.

afisa-kallas

Μετά την πολύ επιτυχημένη βραδιά όπερας στο προαύλιο του πατρογονικού σπιτιού της διεθνούς φήμης σοπράνο στο Νεοχώρι στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, ο Δήμος Οιχαλίας και το Athenaeum διοργανώνουν τη συναυλία με τίτλο «Η δεσποινίς Μαρία Καλογεροπούλου», που θα περιλαμβάνει τραγούδια με τα οποία η νεαρή Ελληνίδα υψίφωνος Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου ξεκίνησε την καριέρα της, κατά την περίοδο 1938 – 1945.

Η ίδια η Μαρίας Κάλλας (2.12.1923 – 16.9.1977) σημείωνε σε συνέντευξή της το 1968, στον Edward Downes στη Νέα Υόρκη: «Πρώτη μου καριέρα θεωρώ κι ονομάζω εκείνη στην Αθήνα, στη διάρκεια του πολέμου. Αυτή που μου πρόσφερε την πείρα μου, είμαι σίγουρη, γιατί εκεί ασκήθηκα, εκεί απέκτησα τις σκηνικές εμπειρίες μου, εκεί είχα τα πάνω μου και τα κάτω μου… Ώσπου να πάω στην Ιταλία, είχα ήδη μάθει τόσους ρόλους, αφού τραγουδούσα επί οκτώ χρόνια…»

Οι σοπράνο Νίνα Κουφοχρήστου, Μαρία Κωστράκη και Άρτεμις Μπόγρη με τον Θανάση Αποστολόπουλο να τις συνοδεύει στο πιάνο θα ερμηνεύσουν έργα που τραγούδησε η Μαρία Κάλλας σε διάφορες συναυλιακές εκδηλώσεις, ωδειακές εξετάσεις, ακροάσεις, γιορτές και ρεσιτάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συνοδεία πιάνου. Τραγούδια που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ με τη φωνή της και έχει καταγραφεί μόνο ο απόηχος της ερμηνείας της μέσα από διηγήσεις και κριτικές της εποχής.

Το πρόγραμμα της λυρικής βραδιάς περιλαμβάνει έργα των Handel, Mozart, Rossini, Massenet, Pizzetti, Arditi, Delibes, Leoncavallo και άλλων γνωστών μουσουργών, αλλά και Ελλήνων συνθετών όπως οι Παλλάντιος, Ψαρούδας, Ρόδιος και Λάβδας.

Το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα της συναυλίας διαμορφώθηκε από τον σπουδαίο σολίστ και παιδαγωγό του κλασικού τραγουδιού Άρη Χριστοφέλλη  και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δική του παραγωγή, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η συναυλία, εκτός από οφειλόμενο αφιέρωμα στη μνήμη μίας τεράστιας Ελληνίδας καλλιτέχνιδας, εντάσσεται στην προσπάθεια του Δήμου Οιχαλίας για την αναστήλωση του πατρογονικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι Μεσσηνίας, στόχο που ένθερμα υποστηρίζει τόσο το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum αλλά και όλοι οι συνδιοργανωτές της βραδιάς – Περιφέρεια Πελοποννήσου και Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν επίσης η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

48 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply