ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Στούπα για Ζορμπά και Καζαντζάκη

0

ΟΛΟΙ οι δρόμοι οδηγούν στην Στούπα σήμερα όπου ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Ζορμπά και τον Καζαντζάκη με πολλές κι ενδιαφέρουσες δράσεις.

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ – Ζορμπάς 1917-2017.

ΜΙΑ επέτειος και μια συνάντηση όπου θα προκύψει ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας που θα αφορά όσους θελήσουν να είναι παρόντες.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ βέβαια για την εκατοστή επέτειο από τότε, στα 1917 που ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς έζησαν για λίγο στη Στούπα, αλλά τελικά αυτή η μικρή διαμονή τους ήταν αρκετή για να δημιουργήσει το μύθο που ακολούθησε στα επόμενα χρόνια κι έφτασε ως τις μέρες μας πιο φρέσκος από κάθε άλλη φορά.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ όχι τυχαία και νομίζω πως αξίζει να το επισημάνουμε πάλι.

Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ δεν έγινε Ζορμπάς, δεν τόλμησε ίσως και να μη μπορούσε.

Ο ΖΟΡΜΠΑΣ  πάλι από την πλευρά του δεν είχε ανάγκη να γίνει Καζαντζάκης μιας και είχε το δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τη ζωή και να τη χαίρεται.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ για τη σχέση Καζαντζάκη-Ζορμπά απόψε και τις άλλες δυο μέρες στις εκδηλώσεις της Στούπας  και ίσως χορέψουμε όσοι θέλουμε συρτάκι και αναφωνήσουμε: Ωπα!!

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει που αυτές οι εκδηλώσεις μας δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε πως πριν 100 χρόνια εδώ στην Στούπα βρέθηκαν μαζί ο Ζορμπά και ο Καζαντζάκης.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply