Στην πρόσφατη 6ήμερη (7-12.9.2017) προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε το γραφείο ταξιδίων Τριγκιλίδας με προορισμό την 4ήμερη παραμονή στο Άγιο Όρος και στην οποία συμμετείχα ως ένα από τα τριάντα έξι μέλη των Μεσσήνιων προσκυνητών, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω διά του Τύπου το εν λόγω γραφείο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία να προγραμματίσει αυτή την υποθετικά ακατόρθωτη αλλά ωστόσο αποτελεσματικά άκρως επιτυχημένη στο σύνολό της εκδρομική απόδραση.
Του Αριστοτέλη Φράγκου
Στόχος βέβαια της παρούσας αφήγησης δεν είναι η προβολή της ήδη ευρύτερα γνωστής και πέραν των ελλαδικών συνόρων ”Τριγκιλίδας” επωνυμίας, αλλά είναι η ”εξομολογητική” καταγραφή της συγκίνησης για την ψυχική αγαλλίαση που βίωσα καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να περιδιαβώ στο ”Περιβόλι της Παναγίας” τα 15 από τα 20 επικρατέστερα μοναστήρια, καθώς επίσης και τις τρεις σκήτες και να γνωρίσω από κοντά τον τρόπο διακονίας αλλά και την ασκητική ζωή των ορκισμένων ”ακριτών” της Ορθοδοξίας,
Με αφετηρία λοιπόν την Καλαμάτα ξεκινήσαμε ώρα 5.45 π.μ. την 7η Σεπτέμβρη 2017, για να φτάσουμε ύστερα από αρκετές στάσεις ξεκούρασης και μια σχεδόν δεκάωρη διαδρομή στην Ουρανούπολη όπου και διανυκτερεύσαμε.
Η επόμενη 2η μέρα μάς βρίσκει στο λιμάνι της Ιερισσού. Με ταχύπλοα και μετά από μια 50λεπτη σχεδόν θαλάσσια διαδρομή αποβιβαζόμαστε στο πρώτο λιμανάκι (αρσανά) του Αγίου Όρους, όπου αρχικά θα επισκεπτόμαστε για ξενάγηση την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου και στη συνέχεια θα φιλοξενούμαστε για δείπνο, διανυκτέρευση και παρακολούθηση της θείας λειτουργίας, στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου.
Η αγωνία για το άγνωστο καθεστώς που αναμενόταν να συναντήσουμε στις δυο επισκέψιμες μονές τόσο στη Μονή Χιλιανδαρίου, όπου θα παραμέναμε για κάποια ώρα ξενάγησης, όσο και στη Μονή Εσφιγμένου που θα φιλοξενούσαν την πρώτη μας διανυκτέρευση ήταν εμφανής στα πρόσωπα των περισσοτέρων προσκυνητών -μη εξαιρουμένου κι εμένα- που επισκεπτόμαστε το ιερό αυτό βουνό για πρώτη φορά.
Ήδη από τις πρώτες επισκέψεις έγινε αισθητή η ένθερμη εγκαρδιότητα μα και η άπλετη καλοσύνη που μας επιφύλασσαν οι οικοδεσπότες μοναχοί των δυο επισκέψιμων Μονών. Συναισθήματα που εκδηλωνόντουσαν με αυθόρμητη διάθεση και σε κάθε μια από τις υπόλοιπες Μονές που επισκεφτήκαμε.
Παρότι σε κάθε νέα επίσκεψη, τυραννούσε τις καρδιές και το μυαλό μας μια παλίρροια από σκέψεις δέους, για το μέγεθος της εσωτερικής δύναμης και θέλησης με την οποία είχαν ”χειραγωγηθεί” οι μοναχοί και είχαν απαρνηθεί τις εγκόσμιες χαρές και απολαύσεις, τόσο φούντωνε ο θαυμασμός μας αλλά και ο σεβασμός μας για την ακλόνητη πίστη τους.
Συνοψίζοντας το οδοιπορικό της περιήγησής μας και με βάση πάντα το προγραμματισμένο προσκύνημα, επισκεφτήκαμε την τρίτη ημέρα, άλλοτε οδικώς και άλλοτε με ταχύπλοο, την Ι. Μ. Βατοπεδίου (ένα ιδιαίτερο κτιριακό ”κόσμημα” στο σύνολο των Μονών του Όρους), την Σκήτη του προφήτη Ηλία, την Ι. Μ. Παντοκράτορα, την Ι.Μ. Σταυρονικήτα, την Ι.Μ. Ιβήρων και την Ι.Μ. της Μεγίστης Λαύρας (1η μονή στην ιεραρχία του Άθως), για να καταλήξουμε για δείπνο, διανυκτέρευση και παρακολούθηση της θείας λειτουργίας στο Αγίασμα του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτη.
Την τέταρτη και προτελευταία ημέρα της παραμονής μας στο Άγιο Όρος, μετά το πέρας της πρωινής θείας λειτουργίας στην Ι.Μ. του Αγίου Αθανασίου και καθώς συνγευματίσαμε με τους μοναχούς της μονής, επισκεφτήκαμε στη συνέχεια τη γειτονική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου και στη Βίγλα (Άγιο Μηνά), τον σημαιοφόρο καλόγερο που χαιρετίζει καθημερινά με την ελληνική σημαία τα διερχόμενα ελληνικά αεροπλάνα.
Συνεχίζοντας το προσκύνημά μας επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα (το Πρωτάτο) του Αγίου Όρους στις Καρυές, όπου εκεί ευρίσκεται ο αρχαιότερος από όλους τους ναούς του όρους, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εκεί φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα Άξιον Εστί.
Από τις Καρυές και μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην Ι.Μ. του Κουτλουμουσίου, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (δέκα λεπτά πεζοπορικής απόστασης), σειρά έχουν, η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, το κεντρικό λιμάνι του Όρους Δάφνη, όπου με μικρά πούλμαν θα επισκεφτούμε την Ι.Μ. του Σίμωνος Πέτρα ή Σιμωνόπετρα, ένα φαντασμαγορικό οικοδόμημα που υψώνεται 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και είναι κτισμένο επάνω σ’ έναν κατακόρυφο τεράστιο βράχο από γρανίτη, το βάθος του οποίου αγγίζει τα 10 χιλιόμετρα στη γη.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρα, θα επιστρέψουμε στη Δάφνη όπου με ταχύπλοο θα επισκεφτούμε διαδοχικά τις τέσσερις Μονές, Ι.Μ.Οσ. Γρηγορίου, Ι.Μ.Οσ. Διονυσίου, Ι.Μ.Αγ. Παύλου και τη Σκήτη της Αγίας Άννης και θα διαμοιραστούμε σε ομάδες για να διανυκτερεύσουμε αφού προηγουμένως απολαύσουμε τις τελευταίες θείες λειτουργίες των μοναχών και στη συνέχεια γευτήκαμε την πρόσχαρη φιλοξενία τους.
5η και τελευταία ημέρα της διαμονής μας στο Άγιο Όρος.
Μετά τη διανυκτέρευση στις μονές που φιλοξενηθήκαμε αποβραδίς, ενόσω απολαύσαμε την πρωινή θεία λειτουργία καθώς και το προσφερθέν γεύμα, επισκεφτήκαμε την Ι.Μ. του Οσίου Ξενοφώντος. Τη μοναδική Μονή του Αγίου Όρους με τα δυο καθολικά που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο. Και τέλος την Ι.Μ. του Αγίου Παντελεήμονος (Ρώσικο). Ένα κτιριακό συγκρότημα που θύμιζε περισσότερο τσαρικά ανάκτορα παρά μοναστήρι.
Καθώς ολοκληρώσαμε και την τελευταία αυτή επίσκεψη επί του Όρους, επιστρέψαμε με ταχύπλοα στο λιμάνι της Ουρανούπολης κι από εκεί στη Θεσσαλονίκη για διανυκτέρευση.
Η επιστροφή μας ωστόσο, προέβλεπε μια ακόμα σημαντική επίσκεψη κι αυτή θα γινόταν στην πόλη Σουρωτή προκειμένου να προσκυνήσουμε τον τάφο του πατέρα Παίσιου που είναι ενταφιασμένος στην γυναικεία μονή του Αγίου Ιωάννου & Αγίου Αρσενίου Καππαδόκη.
Με συναισθήματα και εντυπώσεις που είχαν όλο αυτό το διάστημα ”πολιορκήσει” την ψυχή και το νου, καθώς εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και επισκεφτήκαμε τον Προμαχώνα της Ορθοδοξίας αλλά και που βιώσαμε την ασκητική ζωή των στρατευμένων ”φαντάρων” του Θεού, επιστρέψαμε στις 12.9.2017 το βράδυ, στην όμορφη πόλη μας την Καλαμάτα.
87 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα
Leave a Reply