ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με αφορμή την CONIECTURA σε Καρδαμύλη – Στούπα

0

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται σε Καρδαμύλη και Στούπα η CONIECTURA V με θέμα «Ο άλλος μου εαυτός», η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στις 12 Αυγούστου.

Η ιδέα και η επιμέλεια της έκθεσης είναι του εικαστικού Βασίλη Καριζώνη, ο οποίος έβαλε και με αυτή την έκθεση (όπως και τις τέσσερις προηγούμενες της CONIECTURA) πολύ ψηλά τον πήχυ των δημιουργικών απαιτήσεων.

Στην έκθεση συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εγκατάστασης και είναι οι εξής μαζί με τον επιμελητή: Σωτήρης Αναστασόπουλος, Γιώργος Σταθουλόπουλος, Τάσος Βαμβακάς, Peter Huby, Καλλιρρόη Κατσαφάνα, Παναγιώτης Κυριακάκης, Παναγιώτης Λάμπρου, Πηνελόπη Μεμένιου, Σουζάνε Μουρδουκούτα, Ελένη Μπαρδαμάσκου, Γιώργος Ντέρος, Νάντια Παπαδοπούλου, Αγγελική Πολίτη, Simon Rose, Παναγιώτης Φ. Τεμπελόπουλος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η σημασία της έκθεσης αυτής είναι ιδιαίτερα και αξίζει να προσεχθεί, όχι μόνο για το θέμα της αλλά και για την εξωστρέφεια που εξαρχής λειτουργεί ως καταλυτική πρόθεση. Παραθέτω μερικές σκέψεις μου με αφορμή την έκθεση.

  • Η μία πόλη και η άλλη, μια σχέση συγκρουσιακή που κρατάει χρόνια με πολλαπλές επιπτώσεις που η τέχνη επιχειρεί να γεφυρώσει.
  • Η CONIECTURA έχει την πρόθεση να ενώσει καλλιτεχνικά τις δύο πόλεις. / Δρώμενα σε εξέλιξη και κίνηση από την μία πόλη στην άλλη / ιδιαίτερη σημασία έχει ο ενδιάμεσος χώρος που τις συνδέει κι όπου μπορούν να εκτεθούν εμβληματικά έργα, ορατά από τα σημεία του δρόμου.
  • Ο τίτλος του θέματος, σχήμα του τέρατος που επιτίθεται ως θηρίο σε θέση άμυνας στην έκθεση εικαστικών σε Καρδαμύλη-Στούπα.
  • «Θραύσματα ύπαρξης/ παζλ αντιφάσεων / σύγκρουση καλού και κακού/ τα προσωπικά όρια μέσα στα εκτεινόμενα / τα όρια πέρα από το τέρας / ο άνθρωπος κι ο άλλος εαυτός του, στα επιμέρους στοιχεία του θέματος.
  • Ο κόσμος μετά την πραγματικότητα ή μετά την φαντασία(;)
  • Ο άλλος κόσμος της μέσα μας αλήθειας ως άλλος εαυτός/ Η γοητευτική ψευδαίσθηση των αντιφάσεων.

Αυτή η έκθεση που συνδέει νοερά τις δύο περιοχές, μπορεί να έχει πολλαπλές προσεγγίσεις στο απώτερο βάθος της και καθώς ανιχνεύεται η θεματολογία της. Μια θεματολογία που φέρνει ενώπιος ενωπίω όχι μόνο τους συμμετέχοντες δημιουργούς αλά και όσους περιηγούνται την έκθεση και στοχάζονται με αφορμή τα εκθέματα.

Σχετικά με το θέμα της έκθεσης ο επιμελητής και εισηγητής αυτής Βασίλης Καριζώνης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο άλλος μας εαυτός είναι ο πνευματικός εαυτός. Είναι ο προορισμός της ανθρωπότητας».

Και πιο κάτω αναρωτιέται: «Δύναται ο καθένας από εμάς να γίνει μια πιο πνευματική οντότητα;».

Είναι ένα ερώτημα εύλογο βέβαια αλλά μην περιμένετε απάντηση ούτε σε αυτή την έκθεση, ούτε σε καμία άλλη γιατί η απάντηση βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση όσο ο άνθρωπος πασχίζει να βρει και να δει τον άλλο εαυτό του, ενώ δεν έχει ακόμα καταλάβει αν μπορεί καν να τον αντέξει.

Και μόνο γι’ αυτό το λόγο η έκθεση αυτή έχει ενδιαφέρον. Ας πω κάτι όμως και για τους ανθρώπους που στους χώρους εκτίθενται τα έργα. Οι άνθρωποι των χώρων που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν τα έργα της έκθεσης είναι αξιέπαινοι, όπως και οι χορηγοί αυτής.

Χάρη στη συνεισφορά τους η έκθεση μπόρεσε να γίνει και να την δουν όσοι ενδιαφέρθηκαν. Η πρώτη κίνηση έγινε και πλέον μένει να δούμε τι θα ακολουθήσει.

Η CONIECTURA V που ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν μια καλή ευκαιρία να φέρει κοντά καλλιτεχνικά την Καρδαμύλη και τη Στούπα και σε επίπεδο υλοποίησης της ιδέας η επιτυχία υπήρξε.

Όλα όμως θα κριθούν στο επόμενο βήμα, τώρα που έγινε η αρχή. Άλλωστε οι δύο περιοχές έχουν όλες τις προϋποθέσεις να συνυπάρχουν και καλλιτεχνικά.

Θανάσης Παντές

91 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply