ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανακαλύπτοντας τη Μεσσηνία του επισκέπτη

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα η εκδήλωση με θέμα «Ανακαλύπτοντας τη Μεσσηνία του επισκέπτη», που διοργάνωσαν το Σχολείο Τουρισμού, ο Δίαυλος Καινοτομίας “Ο Σπόρος”, η ομάδα “Πάμε Βόλτα” και η Local Moods, με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ατόμων που έγινε σε χώρο της «Ελευθερίας». Οι πέντε ομιλητές έκαναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης μια εισαγωγή στις δυνατότητες του τόπου μας που μπορούν να μετασχηματιστούν σε τουριστικό προϊόν.

1a

Ο Η. Μπιτσάνης παρουσίασε ένα ρεπορτάζ μέσα στο οποίο αποτύπωσε διαφορετικές όψεις του τουρισμού στην περιοχή μας. Ιστορία, γαστρονομία, φαράγγια, λίμνες, ποτάμια, αγροτουρισμός, θαλάσσια συγκοινωνία είναι τα πράγματα που συνθέτουν το τοπίο μας.

Το λόγο έλαβε ο Θ. Αλεξόπουλος, μέλος του ορειβατικού συλλόγου που μας μετέφερε τις εμπειρίες του για το φυσικό κάλλος του τόπου μας αλλά και τις προσπάθειες του ορειβατικού συλλόγου να διατηρεί και να μεταδίδει την αγάπη για τη φύση, το φυσικό τοπίο και τα μονοπάτια.

Η Α. Σκαρπαλέζου, ως άνθρωπος της θάλασσας, αποτύπωσε με αναλυτικό τρόπο τα χαρακτηριστικά του Μεσσηνιακού κόλπου, της ακτογραμμής, των παραλιών, των κόλπων και των ανέμων, θέτοντας τις βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί και πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις στη θάλασσα σχετικές με τον τουρισμό.

Στη συνέχεια ο Δ. Πουλόπουλος, εκπαιδευτικός και μέλος του Μεσσηνιακού Γ.Σ μοιράστηκε αναλύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς meeting Παπαφλέσσια και αφορούν τον αθλητικό τουρισμό. Παράλληλα κατάθεσε την προσωπική του εμπειρία αναφέροντας ουσιαστικά πως οι υπάρχουσες υποδομές είναι αποτρεπτικός παράγοντας για πρωταθλητές και ολυμπιονίκες, ενώ την ίδια στιγμή η περιοχή μας, οι παροχές, η ομορφιά τοπίου και η ησυχία είναι ιδανικό περιβάλλον για αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό και έχουν έντονη ψυχολογική πίεση.

Τις ομιλίες έκλεισε ο «Γαστροναύτης» Π. Παπανικολόπουλος, ανοίγοντάς μας την όρεξη για φαγητό αφού μας παρουσίασε πληθώρα προϊόντων και φαγητών και προτρέποντας τον κάθε ένα ξεχωριστά να προωθήσει την Καλαμάτα σαν γαστρονομικό προορισμό. Τόνισε πως το βασικό πρόβλημα είναι πως ο καθένας «δεν πιστεύει» στα προϊόντα ή στα απλά φαγητά που κατασκευάζει, ενώ στην πραγματικότητα αυτά συνθέτουν την τοπική κουζίνα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί υποδομή για γαστρονομία στο επίπεδο του τουρισμού.

Η εκδήλωση προχώρησε με δύο σημαντικές ανακοινώσεις. Η μία από την πλευρά του «Γαστροναύτη» ο οποίος ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται φεστιβάλ γαστρονομίας στην περιοχή μας και ζήτησε τη συμβολή όλων ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η δεύτερη από την πλευρά των συνδιοργανωτών οι οποίοι ανακοίνωσαν από τώρα την πραγματοποίηση της επόμενη συνάντησης/συζήτησης με θεματική γύρω από τον πολιτιστικό τουρισμό που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το επόμενο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί 20-22 Νοεμβρίου 2017.

Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους από το σύνολο των οποίο εκφράστηκε αφενός η ευχή να μετουσιωθούν οι συζητήσεις γύρω από τον τουρισμό σε προτάσεις και πράξη και αφετέρου η συνολική αίσθηση ότι θα πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση από ιδιώτες και συνεργασίες μεταξύ τους προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα και πραγματικές αλλαγές.

 

57 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply