ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε περισσότερες από 50 περιοχές επεκτείνεται το φυσικό αέριο!

0

Τη δημιουργία νέων δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την ελληνική επικράτεια προοιωνίζεται η επέλαση νέων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων από τις τρεις εταιρείες διανομής. Δίπλα στα προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη, προ των πυλών βρίσκονται και νέες μεγάλες επενδύσεις.

Ειδικότερα, αύξηση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 20% προβλέπει το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021» της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Αντιστοίχως, το πλάνο ανάπτυξης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), για την ίδια περίοδο, περιλαμβάνει 18.000 παροχές, 100 χλμ. τεχνικά έργα και ανάπτυξη δικτύου. Αυτά ανακοινώθηκαν στην ημερίδα για το φυσικό αέριο που διοργάνωσε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το ΤΕΕ.

Όσο για την υπόλοιπη χώρα η ΔΕΔΑ ΑΕ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος) προτίθεται να επενδύσει 142 εκατ. ευρώ σε ανάπτυξη δικτύων προκειμένου να δημιουργήσει νέες αγορές αερίου, σε πρώτη φάση (2018 – 2021) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, σε δεύτερη φάση (2019 – 2023) σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία και σε τρίτη φάση (2020 – 2023) σε Ήπειρο, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Θόδωρο Τερζόπουλο, οι διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης θεώρησαν ως επιλέξιμες τις δαπάνες για τη σύνδεση στα ήδη ενεργά δίκτυα (άρα δωρεάν τέλη σύνδεσης για τους καταναλωτές). Η ΔΕΔΑ, με βάση αυτήν τη διευκόλυνση, στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει τη σύνδεση όσων καταναλωτών το ζητήσουν και βρίσκονται επί των δικτύων στις πόλεις των Σερρών και της Χαλκίδας και σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης του κοινού, σε Λαμία, Θήβα και Κατερίνη, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση ένταξης στα πιλοτικά προγράμματα του Κιλκίς και της Δράμας.

Το όφελος από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη περίοδο 2018-2036, μετά την ολοκλήρωση των έργων της ΔΕΔΑ στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στ. Ελλάδας, εκτιμάται στα 2,211 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Αττική, ο επιχειρησιακός διευθυντής διανομής της ΕΔΑ Αττικής κ. Αναστάσιος Τόσιος, ανέφερε ότι οι ετήσιοι στόχοι είναι 20.000 νέες συνδέσεις νοικοκυριών, 3,7 εκατ. MWh διανομή αερίου και 11 εκατ. ευρώ επενδύσεις σε δίκτυο και προωθητικά σχήματα. Το πλάνο ανάπτυξης δικτύου διανομής 2017-2021, προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει 18.000 παροχές, 100 χλμ. τεχνικά έργα και ανάπτυξης δικτύου και 48.000 μετρητές.

Leave a Reply