ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ποίηση του Αγγελου Λάππα

0

ΣΥΝΙΣΤΑ μια ιδιαίτερη περίπτωση η ποίηση του Αγγελου Λάππα, όπως αυτή παρουσιάζεται στο βιβλίο του «Εικόνες και πρόσωπα» (εκδόσεις Γαβριηλίδης) που παρουσιάσαμε στο καφέ μεζεδοπωλείο «Σταθμός» στην Καλαμάτα, με την Γιούλα Σαρδέλη ενώ διάβασε ποιήματα του κ. Λάππα η Αντωνία Παυλάκου και συνόδευσαν μουσικά οι: Ηλίας Κολλιανίτης και Φιλοθέη Μαστέα ενώ και ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο έργο του.

Ο ΛΑΠΠΑΣ λοιπόν που έχει ήδη στο ενεργητικό του άλλα πέντε βιβλία (ποιήματα και πεζά) συνιστά ιδιαίτερη περίπτωση ποιητή, γιατί κατορθώνει τις «Καβαφικές» επιρροές στην ποίησή του να τις συνδυάσει με τις αντίστοιχες του Ρίτσου και να βγει τελικά αλώβητος από το βάρος αυτού του συνδυασμού, δημιουργώντας το δικό του ποιητικό έργο.

ΑΛΛΑ είναι εμφανές και στο βιβλίο που παρουσιάσαμε πως ο Αγγελος Λάππας σαν ένας ποιητής του καιρού του με έντονες ανησυχίες για όσα γύρω του συμβαίνουν, πηγαίνει πιο μακριά απ’ όσα εξαρχής θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιρροές.

ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ όσα γύρω του συντελούνται, νοιάζεται γι’ αυτό και τα μετουσιώνει σε ποιητικό λόγο, οικείο και άμεσο, τρυφερό και βαθιά ανθρώπινο.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Αγγελου Λάππα και η ποίησή του τον άνθρωπο έχει ως πρωταγωνιστή της σε όλες τις εκφάνσεις της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στην παρουσίαση του βιβλίου ειπώθηκαν.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply