ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πολιτιστική κληρονομιά ως πηγή βιώσιμης ανάπτυξης από το Μανιατάκειον Ιδρυμα στην Κορώνη

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο 2ήμερο του «1ου Τοπικού Σεμιναρίου InHeriT στη Μεσσηνία» που διοργανώνει το Μανιατάκειον Ίδρυμα 2-6 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InHeriT «Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Την πρώτη ημέρα ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημ. Μανιατάκης κήρυξε την έναρξη του Σεμιναρίου και αναφέρθηκε στο ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς ως όχημα βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Πελ. Λευτάκη. Οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκίνησαν με τη θεματική ενότητα «Δημιουργία μιας κοινής γλώσσας», εισάγοντας τους συμμετέχοντες σε ορισμούς και βασικές έννοιες της πολιτιστικής κληρονομιάς και των οικονομικών της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Νιόκαστρο Πύλου από την εκπρόσωπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ιωάν. Αγγελοπούλου και στη συνέχεια έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημ. Καφαντάρη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στο δήμο για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και τόνισε ότι παρόλο που τα εν λόγω έργα εντάχθηκαν σε Επιχειρησιακά Προγράμματα (περίπου 12 εκατ. ευρώ), το βασικό πρόβλημα είναι η δυσκολία των διαδικασιών ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η δεύτερη μέρα του Σεμιναρίου (Τρίτη, 3 Οκτωβρίου)ήταν αφιερωμένη στη θεματική ενότητα «Στόχοι και προκλήσεις πολιτικής και η διεθνής εμπειρία», όπου εξετάστηκε αναλυτικά η πολιτική και η εμπειρία της UNESCOστη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η στρατηγική 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτιστική κληρονομιά και τέλος η σχέση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτη, ο οποίος αφού τόνισε την ανισορροπία στην ανάπτυξη πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων στη Μεσσηνία σε σχέση με την Αθήνα, μίλησε για τους στόχους του Επιμελητηρίου για την ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις στη δημιουργία επιχειρήσεων στον πολιτιστικό κλάδο στη Μεσσηνία. Ο διευθυντής του «Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» Ξεν. Κάππας αναφέρθηκε στο έργο του ιδρύματος καθώς και στις δράσεις της COSTA NAVARINO που συμβάλουν στην ανάδειξη και προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας. Η Χρ. Στριμπάκου, εκπρόσωπος της εταιρείας LIA, παρουσίασε την εταιρεία της ως καλή πρακτική. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντας επισκέφθηκαν το Μουσείο Παραδοσιακών Ενδυμασιών του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας «Συλλογή Βικτωρίας Γ. Καρέλια», όπου η Β. Καρέλια μίλησε για τη σύλληψη της ιδέας και τη δημιουργία του μουσείου και στη συνέχεια έγινε η ξενάγηση στο μουσείο. Η δεύτερη ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στη Μητρόπολη Μεσσηνίας και τη συζήτηση για τη σχέση της ορθοδοξίας με την πολιτιστική κληρονομιά με τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτη Φίλιππο  Χαμαργιά, αρχιερατικό επίτροπο Καλαμάτας.

Η εκδήλωση στο Επιμελητήριο για τις πολιτιστικές δράσεις

untitled-1

Στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο πλαίσιο του «1ου Τοπικού Σεμιναρίου InHerit στη Μεσσηνία», που διοργανώνει 2-6 Οκτωβρίου 2017 στη Μεσσηνία το Μανιατάκειον Ίδρυμα, βασικός εταίρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InHerit.

Στόχος του προγράμματος η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την οικονομική αξία της αρχιτεκτονικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του κρίσιμου ρόλου της στη δημιουργία τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτης, ο οποίος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις συμβουλευτικές και υποστηρικτικές δράσεις του Επιμελητηρίου, για την ίδρυση πολιτιστικών και δημιουργικών επιχειρήσεων στη Μεσσηνία, ενώ επισήμανε τα προβλήματα της τοπικής πραγματικότητας.

Η συνάντηση κρίθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ υπήρξαν πολλές προτάσεις και λύσεις για την εξέλιξη της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας στην περιοχή.

Leave a Reply